Last news in Fakti

12 Март, 2020 10:34 7 663 9

Откриха мотоциклет "Восход" за мотобол с нулев пробег

  • мотоциклет-
  • восход-
  • мотобол-
  • ссср
Откриха мотоциклет "Восход" за мотобол с нулев пробег - 1

Въпросното двуколесно возило е произведено през 1991 година, но до днес е преседяло в гараж и на практика е без пробег. Колелата и частите му все още са покрити с фабрична смазка, а в резервоара никога не е наливан бензин.

27-годишният съветски мотоциклет "Восход " СБМ-3 е намерен без пробег и в заводска кутия. Устройството е предназначено за игра, популярна в съветските години, наичана мотобол или футбол на мотоциклети.

Сега популярността на този спорт постепенно изчезва, но по време на съветската ера в почти всеки град е имало секции по мотобол или мотоболни отбори. В страната имаше около 100 клубни отбора, а първенството на СССР се играеше в две лиги, първенствата се провеждаха от РСФСР, Украйна и други републики.

Тъй като събитието е доста необичайно, съветската индустрия произвежда специални спортни мотоциклети за тази игра. Всички те се отличават с голямо сцепление и ускорение от ниски обороти. Основният производител на мотобол оборудване в СССР е Ковровският моторен завод, който от 1965 г. разработва и произвежда мотоциклети за отборите.

Откриха мотоциклет "Восход" за мотобол с нулев пробег

Има три основни модификации на SMB (1973-1977), SMB-2 (1977-1982) и SMB-3. Мотоциклетите са подложени на постоянни тестове по време на състезания и тренировки в екстремни условия. Поради това дизайнерите трябва постоянно да премахват повреди и слабости в дизайна на възли и агрегати.

В резултат на това, този мотоциклет, който може да се нарече капсула в реално време, принадлежи към най-успешните устройства от третата серия. Моделът се прави през периода от 1988 до 1992 година. Двигателят е с увеличена площ на охлаждащите ребра на главата и цилиндъра, които са боядисани за по-добър топлопренос с черна термоустойчива боя.

Задната част на рамката на SMB-3 е огъната нагоре под 45 градуса, за да се монтира по-дълга седалка. Всички тези ъпгрейди позволяват на спортиста да се движи свободно на седалката по време на играта.

Работният обем на тези устройства варира от 175 до 250 кубически сантиметра. По-мощната версия позволява да се развият 32 конски сили. Докато 175 куб.см двигатели произвеждат около 18 конски сили. Годишно са се сглобявали около 120 такива устройства. По онова време те струват 670 съветски рубли.

Откриха мотоциклет "Восход" за мотобол с нулев пробег


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпа новина

    3 4 Отговор
    Браво Браво
  • 2 Любопитна новина

    19 0 Отговор
    Много интересен мотоциклет, а и този спорт беше интересен, гледал съм мач по мотобол на живо. Изискват се доста умения с мотоциклета
  • 3 Пешо

    5 32 Отговор
    Страшна новина, СТРАХОТНА ТЕХНОЛОГИЯ, направо нямам думи, открит е двутактов мотоциклет на 0 км. Велико, все едно сте открили лекарство за корона вирус. И колкото ни тикате пред пред очите руските "достижения", толкова хората разбират за каква изостанла страна става дума.

    Коментиран от #7

  • 4 Bббб

    4 1 Отговор
    Само,че този на снимките не е въпросния чисто нов...
  • 5 The Pest

    12 0 Отговор
    Направо бях забравил че подобно нещо съществуваше някога , иначе си беше доста популярен спорт в СССР .
  • 6 Ивайло

    10 0 Отговор
    Имах едно време ковровец 175 от 1964!!! На него се учих да карам!!! Добра машинка беше!!!
  • 7 ТЕЛК

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Абе човек като не ти допада отминаваш вечно има такива като тебе да акат .Ти пък в много напреднала държава живееш в момента Пфу.
  • 8 Рокомбол

    1 1 Отговор
    Къде са видели че пробега е нулев??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Колев

    2 0 Отговор
    Аз съм на 60г.от гр.Попово обл Търговище.Навремето в града ни имаше отбор по мотобол,беше много интересен зрерищен спорт,изискваше се много сила и умения за да се играе тази игра.Моторите на нашите бяха преработени CZ 250 .Организираха се много международни турнири но украинците бяха няколко класи по нагоре от всички.Въпросният мотоциклет съм го виждал на живо двигатела е КТМ а само десния капак е направен в СССР и доста нескопосано беше написано ВОСХОД.