Last news in Fakti

4 Май, 2020 18:46 6 734 27

Патентоваха безопасна батерия за електромобили

  • aiways-
  • батерия-
  • акумулатор

Младата китайска компания Aiways, която се готви за инвазия на европейския пазар, представи първия в света акумулаторен блок за електромобили със сандвичева структура. Особеност на патентованата конструкция е изолиращата плоча между радиатора и клетките на батерията, която не позволява течове на охладителна течност дори при силна деформация.

Акумулаторният блок на Aiways има капацитет 63 кВтч. Освен че предотвратява течове, които според компанията са причина за 80% от инцидентите с електромобили, плочата осигурява допълнителна топлоизолация.

Целият блок се управлява от вградена система за контрол, която работи по сложни алгоритми за оценка на степента на заряда (SOC). Те могат да се самообучават в реално време и предоставят информация за разхода на електроенергия и предлагат различни варианти за подобряване на ефективността. Независими тестове показват, че електромобил, оборудван с новата батерия, може да измине 300 км при околна температура от 0 градуса.

Патентоваха безопасна батерия за електромобили


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    44 31 Отговор
    А руснаци кога ще патентоват батерия? Кога!?

    Коментиран от #2, #12, #15, #16, #19, #25

  • 2 Тиберий

    37 27 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Това е ниска топка Те патентоват сериозни неща Не се занимават с глупости

    Коментиран от #4

  • 3 ЕвроЗона

    42 3 Отговор
    Междувременно на Горубляне: "Сложихме калчища, сега не тече..."

    Коментиран от #8

  • 4 Правилно

    20 18 Отговор

    До коментар #2 от "Тиберий":

    Помпат нефт и продават без пари! Какво по-важно от това!

    Коментиран от #5

  • 5 Тиберий

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Правилно":

    Имат брат ми имат ние с гаидите да му мислим че не можем го взе бият през пръстите
  • 6 Наука в лоши ръце.

    14 9 Отговор
    След като вече могат да се правят филтри с мембрани от графин е ясно че горивото на бъдещето ще е водород! Новата технология пречиства солената вода от океана на 99% .Технологията извлича графин вече от соево олио!

    Коментиран от #11, #21

  • 7 Госあ

    6 16 Отговор
    "умните" китайци с крадени технологии ги знаем.Вярно че Касабов взима пари от ККП но добрият китаец е мъртвият.
  • 8 Тиберий

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕвроЗона":

    Японците направили на човешки косъм резба и го пратили на американците. Следсемица косамът се върнал с навита гайка.Бре рекли Японците и тия ги бива я да го пратим изделието на Българите. С обратния полет иделието се върнало вЯпония собяснителна бележка от инжинер Ганев.НАУЧЕТЕ СЕ НАЙ ПОСЛЕ ДА ПРАВИТЕ РЕЗБИ С АМЕРИКАНЦИТЕ ОСТАВИЛИ СТЕ ОГРОМЕН ЛУФТ НАВИХМЕ КАЛЧИЩА

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Другия с коня

    16 12 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Руснаците са патентовали Историята на Втората световна Война и ако споменеш нещо Различно ти налагат санкции с Новичок....Пак е нещо...Имат си патент хората....
  • 13 Хахах

    15 13 Отговор
    Нямали да се намери някой русороб ,да отиде до Китай да обясни на китайците, че електромобилите нямат бъдеще. Цял свят греши хахаах само българския русороб може и книга да напише как нямат бъдеще електромобилите и как ще фалира САЩ хахахахахах

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знаещ

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Я кажи, кои са откривателите на графена, на чиято основа вече се произвеждат супербатерии, много по-добри от литиевите. Жокер - носителите на нобелова награда за физика (2010г.) Андрей Константинович Гейм и Константин Сергеевич Новосьолов. Ама кой да чете? Кой?

    Коментиран от #17, #23, #26

  • 16 Какво печелиш когато хулиш

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Какво печелиш когато хулиш срещу руснаците, тези хора са по близки до нас от колкото бигмак Америка. Какво прави Америка —прави войни, разрушава цели нации и държави за да пробута нейните ресурси и гмо продукти, от които резултата е виден —интелект=0.Не успяха да излетят първи в космоса и стана проблем, направиха автомат м16 той засича в кал, не подценявай славяните, ти неразумни юроде. Народ който има 200г история, няма право да съди никой, това е все едно ти да кажеш на баща ти че не може да кара колата, и да ти я даде. Но то се вижда по пътя кой може да кара и кой не. Бъди Български настроен, стига с тези глупости
  • 17 Тиберий

    12 8 Отговор

    До коментар #15 от "Знаещ":

    В Русия има цели градове от затворен тип които бълват технологии Но първо се мисли за отбрана и така трябва да бъде

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Руснаците патентоват йонни двигатели за сателити.
  • 20 Гост

    2 2 Отговор
    Има много технологий. Електролит които задушава огъня. Загасителна течност в която са потопени батерийте и мн. др. Въпроса е, кой ще ползва тази технология ако е по скъпа за изработка от сегашната? 1 цент да е по скъпо на 100 мин батерии е сума.
  • 21 Каган

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наука в лоши ръце.":

    Не разбрах каква е връзката графен и топлоизолацията в батерийната клетка? Графенът е свръх топлопроводим. Въпросът за подгряване на клетките през зимата и охлаждането им през лятото е стратегически и оскъпява батерията с 50%. Китайците просто са намерили безопасен материал за топлоизолация.

    Коментиран от #27

  • 22 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахах":

    На теб ти плащат за писането на определени думички? Независимо от темата на статията?
  • 23 смях

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Знаещ":

    Руснаците стават хора само след като се махнат от Лилипутия и заживеят в нормална държава и нормално общество. Когато нещо се изобрети ор руснаци в Русия, а не от руснаци живеещи на запад, тогава ми се обади!
  • 24 смях

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Тиберий":

    Кажи, че ми е интересно, какво са избълвали тези затворите градове в Русия до сега? Ватенки? Защото друго не знам да произвеждат там.
  • 25 Веднага

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Веднага след "краварите" !!
  • 26 Интересно

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Знаещ":

    Андре Гейм - немски произход роден в СССР. Работил в АН на СССР. Обаче от 2001 професор в Манчестърския университет пък и с нидерландско гражданство, Константин Новосельов пък с британско гражданство. Интересно защо не откриха графиня в Русия или още в СССР. Графенът е изолиран 2004 година в Манчестърския университет. По него работи и група от Принстънския университет. Такива неща които променят света за добро се правят на открито в някой световно известен университет. В затворени градове на тъмно и скрито се правят коронавируса и атомни бомби.
  • 27 Oto Schmidt

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Каган":

    Колега, онзи от #6 говори за графИн, а не за графЕн !