Last news in Fakti

16 Юни, 2020 11:56 10 650 46

Русия ще поема 90% от цената на новите газови уредби

  • газова уредба-
  • агу-
  • субсидия-
  • държавна помощ

Правителството на Русия предлага да бъде увеличен размерът на държавната помощ при покупка на автомобилна газова уредба от 30% на 60%. Други 30% от разходите за преминаване от бензин на метан ще поема държавната компания "Газпром газомоторное топливо", съобщава РБК.

Ако предложението на министъра на енергетиката Александр Новак бъде прието, за собствениците ще остава да покриват едва 10% от цената на газова уредба. Според представител на вицепремиера Юрий Борисов правителството е подкрепило идеята, но все още не е определена дата, на която да започне изплащането на субсидиите.

От държавната помощ ще могат да се възползват както физически, така и юридически лица. Според. зам.-директора на руския Институт за национална енергетика Александър Фролов преоборудването на лека кола за работа на метан излиза между 30 000 и 100 000 рубли (€380 - €1 265) в зависимост от класа и мощността, а на товарен автомобил - между 100 000 и 500 000 рубли (€1 265 - €6 327).

От руското правителство очакват благодарение на новата програма през 2020 г. от бензин на газ да преминат 10-12 хил. превозни средства в страната. По данни на Министерството на енергетиката през 2019-а по такъв начин са преоборудвани 15 000 автомобила, но заради пандемията от коронавирус инвестициите в газови уредби са намалели драстично.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    85 43 Отговор
    А в България кога?
  • 2 Един там

    135 49 Отговор
    Браво на руснаците! Ето това е истинска политика и грижа, а не само приказки. В ЕС все по-строги норми се въвеждат за изгорелите газове, все за екология дрънкат, а реално нищо не правят освен да ни облагат с по-високи данъци и колите да стават по-скъпи заради малоумните им изисквания за какво ли не. Какво е екологичното на няколко години да сменяш колата ми кажете? Нищо! Да обаче с различни изисквания те принуждават да си купуваш ново и да наливаш пари в автоиндустрията. Какво пречи да подкрепят собствениците да си сложат АГУ и всички автомобили да станат екологични? Ето наруснаците го правят и дори държавата ти поемаразходите, което будиу важение. В ЕС няма да го направят, защото едни корпорации и вериги петролни компании нямат сметка. Не се мисли за екологията и хората, а се мисли как корпорациите да печелят все повече и повече, като се прокарват лобистки закони, които уж са зарадим нас хората и уж мислят за нас, но нищо подобно.

    Коментиран от #6, #9, #32

  • 3 Jack Bauer

    111 41 Отговор
    Най-лесно се постигат еко-нормите с преработка на ДВГ от бензин на газ. Освен това залежите на газ са огромни и цената е 1/2 от тази на бензина, поне за момента. Не знам защо се върви в посока електрификация (хибридизация) на колите вместо газификация. И в случая съм съгласен с руснаците.

    Коментиран от #26

  • 4 Карачо

    91 41 Отговор
    Руснаците и с друго изпревариха запада не само с газовите уредби, които са наистина екологично, евтино и доказано решение за екологията. Карат ни да купуваме скъпи и прескъпи електрички, а не може настарите коли да им сложиш газ ида си я караш колата дълги години. Защо да не смъкнат данъка ка такива коли и застраховките и да стимулират така хората да си слагат. Та другото нещо с което руснаците са напред им мислят правилно е въвеждането на даш камерите. Това не е задължително, но ако нямаш застраховката на колата ти е доста по-висока. И така всички коли в Русия са с камера вътре и всяко ПТП се записва и после доказването на вина и оневиняването става много бързо. Заснемат се и други евентуални участници и свидетели, които са изчезнали от мястото на ПТП и всичко си идва на мястото. Няма тъсене на свидетели и глупости. Всичко е документирано. Толкова е просто и елементарно, но защо ли не го въвеждат ? Защото нямат изгода. Не им е изгодно на много хора да се знае как се случват някои ситуации на пътя, а искат да ги тълкуват и да измислят и съчинят как е станало според това какви са интересите им и кой е засегнат. Щяха примерно да лъснат безобразията на НСО по пътищата и десеткте катастрофи всяка година с техни автомобили. Ако всеки е оборудван с камера, джигитите на пътя щяха да са по-внимателни, защото щяха да се съобразят с това, че ще ги запишат и направят известни.

    Коментиран от #7, #10, #46

  • 5 8888

    42 35 Отговор
    В България е обратното.
  • 6 гост

    49 61 Отговор

    До коментар #2 от "Един там":

    Ти майтап ли си правиш бе ?? 10-12 000 НА ГОДИНА !!!! При автопарк 20-30 милиона !! С тая темп само за първите 10% от парка ще им трябват 20-25 години , за другите да не говорим !!! Дотогава и двг и Раша ще са в музея , хахах !!!

    Коментиран от #27

  • 7 гост

    32 21 Отговор

    До коментар #4 от "Карачо":

    И за тебе коментар 6 !!
  • 8 К.К.

    33 35 Отговор
    Тук за един умрял Голф ми казаха над 3000лв за метан, там 1265€ за най мощните и скъпи уредби?
  • 9 факти

    51 73 Отговор

    До коментар #2 от "Един там":

    Пич това не е умно мислене на руснаците ,а защото беднотията и мизерията така ги принуждава.Налага се да карат Лади ,а правителството ще им покрива разходите за газовите уредби.Всяка държава според ситуацията си.На Запад хората имат пари и висок стандарт на живот и не е проблем да си купуват нови автомобили.Отделно хората на запад разсъждават по-много по различен начин и за това са толкова напред.Руснака разсъждава като оскотял примат от африканско племе.

    Коментиран от #28

  • 10 факти

    52 58 Отговор

    До коментар #4 от "Карачо":

    Русия с нищо,ама нищо не може да бъде пред запада.Русия по презумция си е с 100 години назад и с 50 в страни от запада.
  • 11 Рашка с прашка

    49 60 Отговор
    Хахах белите страни минават на електрически коли, ватниците минават на газ, щото извън руската кочина никой не го иска. Руски прогрес - от ДВГ, към ДВГ! смяяях!

    Коментиран от #12, #14, #15, #23, #25, #29

  • 12 НАЩА ДИКТАТУРА

    50 39 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    да сте чули бойко и герб да поема някакви разходи на българите? НЕ НЕ СТЕ ЧУВАЛИ. НАВРЕМЕТО УНГАРИЯ ДАВАШЕ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ И ПЛАЩАШЕ ПОЛОВИНАТА ЗА ДА СИ СМЕНЯТ ХОРАТА ТРАБАНТИТЕ И ДВУТАКТОВИТЕ ВАРБУРЗИ С НОВИ ЧЕТИРИТАКТОВИ. НИЕ СМЕ С ДВЕСТА ГОДИНИ НАЗАД В ФЕОДАЛНИЯ И ВЪРВИМ КЪМ РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ.

    Коментиран от #13

  • 13 Рашка с прашка

    43 31 Отговор

    До коментар #12 от "НАЩА ДИКТАТУРА":

    Причината за подобен ход на властите в Москва е да има вътрешно търсене на газ, и обезпечаване на приходи на Газпром, поради силно спадналото търсене на руски газ на международните пазари. Абсолютно нищо общо с грижа за обикновените руснаци.

    Коментиран от #24

  • 14 Случаен

    23 39 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    ДВГ към електрокар е регрес, не прогрес
  • 15 Емил Станоев

    38 42 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    Нима мислиш че електрическите коли са много екологични ?? Я помисли малко ?! От какво се получава електричество ? И още нещо представи си че в България или Германия всички коли са електрически примерно !! Ще може ли изобщо да я зареждаш ? Нали ще трябва повече електричество или казано така- повече изгорени въглища ...

    Коментиран от #16

  • 16 Рашка с прашка

    41 35 Отговор

    До коментар #15 от "Емил Станоев":

    Господин Станоев, всеки може да живее в която си иска епоха. И днес има племена, които си стоят в каменната ера. Болшинството хора предпочитаме новите технологии. Също и демокрацията.

    Коментиран от #19, #38

  • 17 оня с коня

    42 41 Отговор
    В Русия цената на Бензина е ПОД 1лв.За да минават Руснаците на Газ,значи единствено - че е това им е СКЪПО!А няма как да не е така,след като в "бедна БГ" МРЗ е 2,5 ПЪТИ ПО-ВИСОКА от Руската.Тук обаче разни Тюбетейкаджии викат "Браво на Руснаците"?!...Е как "Браво",след като са я докарали до "Последната дупка на Колана"?!

    Коментиран от #21, #30

  • 18 гост

    41 35 Отговор
    Руснаците нямат пари да се усмихнат и са още в каменната ера ,а тея с газови уредби ги зарибяват
  • 19 ТУЛУП МИСИРКОВ БОРИСОВ

    25 36 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с прашка":

    ТИ ОСОБЕНО МНОГО ОБИЧАШ ДЕМОХРАЦИЯТА ДА СИ ХРАЧИШ НА ВОЛЯ. ТО ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА АМА ДЕМОХРАЦИЯ БОЛ. ХРАЧИМ ПО ПОРЪЧКА ЗА ПАРИЦИ ЗА БЕЛО.
  • 20 Баба Меца

    13 23 Отговор
    Интересно дали ще ги накарат да впишат газовото в талона?Милиционерите ще захлебят тогава
  • 21 Митко

    20 33 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Не е важно колкоти е заплатата а какво можеш да купиш! Ток вода парно са 1/10 от това което плащам аз. Просто търсят екологията!!!

    Коментиран от #22, #34, #36

  • 22 оня с коня

    38 21 Отговор

    До коментар #21 от "Митко":

    Ще ти кажа какво можеш да купиш в Русия БЕЗ ДА СЪМ ХОДИЛ там:Москва статистически е един от НАЙ-СКЪПИТЕ ГРАДОВЕ в Света,което включва както цените на Жилища и Наеми,така и всички Средства за елементарен живот по веригата- храна,алкохол,цигари,Услуги.Скъпотията в другите Големи градове/милионници/ е ПОЧТИ СЪЩАТА.Затова и Руснака пие Гаражна водка,кара Лада щото няма пари за нормална кола.И разберете го най-накрая това Логично нещо:НЕ МОЖЕ в Русия да има толкова много ОЛИГАРСИ-МИЛИАРДЕРИ и 143 Милиона Руснаци да живеят сносно- тия Милиарди Долари и Евро се отнемат от Трапезата на редовия Мужик - НЯМА ОТ КЪДЕ ДРУГАДЕ!

    Коментиран от #31

  • 23 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    Кой каквито ресурси има.
  • 24 Anadolu Manafesi

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Рашка с прашка":

    Количеството газифицирани автомобили в РФ е процентно пъти по-малко от това в България . Това се дължи на относително ниската цена на горивата благодарение на липсата на акциз и малката разлика в цените на метана и бензина . Пакетите екологични стандарти ЕВРО засягат първо отделянето на СО2 като основен критерий и след това останалите съпътстващи продукти на горенето , като по този показател използването на метан като гориво не прави един ДВГ по-екологичен
  • 25 Рашо

    9 29 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    Защо държиш всички да разберат колко си необразован?
  • 26 123457

    25 20 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    А бе вие нормални ли сте. Какви еко норми постига бай Пешо, който монтира газови уредби в мръсен гараж на 20 годишен таралясника с изрязан катализатор. И с над 300 000 км. пробег.орящ еднакво количество масло и газ на 100 км. изминати километра.

    У нас нито има майстори нито има лаборатории, нито има управници. Има само мошеници. Нито има читави закони, нито читави контролиращи.

    Коментиран от #43

  • 27 Тези бройки са защото

    1 29 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    не е от началото на годината,а за тази причината е пандемията,а иначе мащабите на руснаците са несравними с на останалите страни.

    Коментиран от #35

  • 28 Ти явно въобще не

    11 26 Отговор

    До коментар #9 от "факти":

    знаеш състоянието на руснаците и плещиш глупости каквито ти дойдат на празното ти между ушно пространство. Позапознай се с живота и възможностите на руснаците и тогава пиши. Дори в кризата им плащаха заплати въпреки,че не ходеха на работа,както и увеличиха парите за децата до 18г.за всяко семейство,а за многодетните допълнителни парични средства. На хората загубили работата си по време на тази криза им изплащата минимална работна заплата,както и компенсаций за търговците от дребния и средния бизнес безвъзмездна.

    Коментиран от #33

  • 29 Като гледам как

    10 26 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с прашка":

    на запад масово купуват електрически коли,продажби от 1000000 общо продадени ще стигнат след 10г.А погледни немските котори неперкъснато показват новите си модели с над 300 к.с.,да ти знам западния прогрес. Пълна електрификация ще стане но не по-рано от 50-100 години,най-бързия и лесен начин да си екологичен без много средства е преоборудване на автомобилите на газ.
  • 30 При положение че

    13 24 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    тук голяма част от заплатата ти отива за покриване на битови разходи и скъпа храна оставаш бедняк в сравнение с руснаците,защото за тези неща те отделят в пъти по-малко средства,а и заплатите им не са толкова малки както си ги представяш.
  • 31 Хубаво е че си

    14 23 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    признаваш,че не си ходил там,защото глупостите са ти пълни. Първото което е рядко се виждат Лади,второто което е в магазините обикновените цените на стоките дори в Москва не са различни от тези тук у нас,и това защото ходих в Русия и го видях с очите си.А обява в метрото имаше за работа за курс за обучение за машинисти с 6 месечен курс на обучение,като за срока на обучение ти се заплаща 23000 рубли заплата,като за хората без жилище се подсигурява такова,както и безплатно пътуване и талони за храна. След приключване на обучението се подсигурява работа с начална заплата от 65000 рубли след което расте нагоре. Прави си ти сметката по нататък.

    Коментиран от #42

  • 32 през пуйлото

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Един там":

    ми е та оттатък. За кво ми пускате тая "новина", кво ме бърка? Чиста пиар акция, не грижа "за народа". Там народа го грижат от 1917 нон стоп, затова народа дава мило-драго да драсне "зад кордона". Отделно русско АГУ да си сложиш - по-добре играй русска рулетка. Светът прави ел-коли, тея още умуват заАГУта. Смех и бояришник!
  • 33 глей ся пич

    34 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ти явно въобще не":

    знаем, че рАЗИЯ е супер място за живеене. Затва сека година 500,000 россияне заминават завинаги навън. А ти що си тук, като е такъв земен рай - аре изселвай се там, на хубавото?
  • 34 в рАЗИЯ съм

    32 5 Отговор

    До коментар #21 от "Митко":

    Митак, гледам, че си се уредил на убавото в рАЗИЯта. Честито, стой си там!
  • 35 мащаб несравним

    31 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тези бройки са защото":

    Мъ да бе, да, "несравними". Даже направо "передавой", "уникалнъй" и "безаналоговъй". Като сичко в рАЗИЯта.
  • 36 фалш

    13 8 Отговор

    До коментар #21 от "Митко":

    Пълни глупости,русофилски демагог.Ток,вода,парно в русия са точно коллото тук ,а на места и по-скъпи ! Руснаците взимат два пъти по-малки минимални заплати от нас българите ,а и като средната заплата им е по-малка от нашата и въпреки товс там доста от нещата са по-скъпи.Да не говорим и ,че русия е оше в средата на миналия век.

    Коментиран от #39

  • 37 хахахааааа

    14 5 Отговор
    "през 2020 г. от бензин на газ да преминат 10-12 хил. превозни средства в страната" Та у нас са няколко пъти повече!!! И Венецуела бензина беше безплатен и докъде го докараха.
  • 38 дърт антидемократ

    5 25 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с прашка":

    Ти пък къде видя демокрация ? Парашутизъм ли тренираш ? Значи много време си стоял в въздуха преди да паднеш на земята . Огледай се бе човек , не говори глупости . Така сме се о..али , с такъв стандарт на живот сме(120Е пенсия ) че като чуя тая дума и ми иди като бай Петко .......
  • 39 не всичко което хвърчи се яде

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "фалш":

    И ти но и бай Митко говорите без да сте в час . Ток към днешна дата 3,65 Р за киловат , което по днешен курс е по малко от 5 евроцента за КИЛОВАТ ( ! ) дизел 44 ,90 на Лукойл 58-60 евроцента , бензин точно не мога да спомена но около цифрата на дизела . Не дрънкай глупости когато не си запознат и си на 2000 км от реалността.
  • 40 123

    1 19 Отговор
    Защо не пуснат Лади и Ниви със заводски обезопасени газови уредби и двигатели, конструирани за газ?! И държавата да субсидира това НОВО производство, а не на стари и амортизирани бензинови двигатели (непроектизрани за газ!) да се монтират самоделни газови инсталации?!

    Коментиран от #41

  • 41 диваците от блатата

    29 3 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Ми щото немогат. Те едно бръснарско ножче, не, един пирон като хората не могат направи, ти искаш АГУта да произведат.
  • 42 СПЕЦПИДARAZ

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хубаво е че си":

    23000 рубли са 560 лв преди данъците , 65000 са 1500лв , пак преди данъците . Машинист си е доста отговорна професия , дори и тук една сервитьорка може да изкара повече . Лични мои впечатления за цените в магазините за храна са че са подобни , или малко по-високи на тези в България , но по-некачествени . Алкохолът и бирата са по-скъпи , горива , ток и парно по-евтини , новите коли са по-евтини . Всичко друго като цяло е по-скъпо . В Нижни Новгород е пълно с лади и волги .
  • 43 123458

    7 22 Отговор

    До коментар #26 от "123457":

    Да нормални сме. 15-20 годишна кола на метан е в пъти по-екологична от всичко останало. Отделя само въглероден двуокис (диоксид) и вода.
    И двете са необходими за развитието на растенията. Т.е. засаждаш си две липи пред бялата спретната къщурка и си джиткаш. Мръсотията при производство на съвременните батерии е ужасна. После тока само от вятър и слънце да си го правиш пак си назад. Така, че - стар таралясник или нова лимузина на газ са според финансовото ти състояние. Но ако искаш да си зелен - избора е метан. В най-лошия случай пропан-бутан (LPG). За разхода в лева - 9-15 на 100. Сам си преценявай изгодно ли е или да. И моля, не мисли, че само "прошляци" караме на газ.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гуй

    2 11 Отговор
    Стига мрънкай ЕС не иска автомобилите да са на газ защото не произвежда газта си. В ЕС автомобилите ще са на ток, защото всяка старана може да го произвежда.
  • 46 МУДАЧО

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Карачо":

    Бе тя рАЗИЯта направо го е разсипала тоя пусти запад. Като ви чета безумията, направо умирам от смях.