Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 18:19 2 481 0

Данните от 1 милион Facebook профила. За 5 долара

  • facebook-
  • данни-
  • богомил шопов-
  • 5$-
  • 5 долара

Известният български блогър и активист за цифрови права Богомил Шопов е на път да влезе в световните новини след като разкри, че милиони потребителски записи от Facebook се продават за жълти стотинки в съмнителни сайтове, съобщи Биволъ.

Бого попаднал на сайт, продаващ 1 милион записа за 5$ и ги купил за проверка. В списъците открил имената и мейл адресите на много свои приятели от Facebook.

От вчера новината е обсъждана интензивно в Twitter, а сайтът на Бого паднал от наплива на посетители. Информацията е стигнала до ушите на самия "Биг Брадър" от Facebook, като оттам са се свързали с Шопов и ще проведат разговор с него по телефона.

"Викат ме на килимчето, искат сигурно да ми се карат" - шегува се Шопов, който от години се занимава с популяризиране на каузата за цифровите права и свободата на изразяване в Мрежата. Той е и един от инициаторите на Пиратската партия в България.

Богомил Шопов разясни за Биволъ, че файлът е с вероятен произход от Турция, а данните са събрани с приложение за Facebook, на което потребителите са кликнали и са дали съгласието си програмата да събере личните им данни. Те обаче не са знаели, че данните им ще бъдат продавани като картофи на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА