28 Септември, 2020 10:51 8 568 16

Руснаци откриха естествен високоефективен антибиотик

  • антибиотик-
  • русия

Основното предимство на лекарството е способността му да се бори не само с бактерии, но и с туморни клетки

Руснаци откриха естествен високоефективен антибиотик - 1

Руските учени обявиха откриването на естествен антибиотик от универсален тип, който може ефективно да лекува инфекциозни заболявания, преодолявайки устойчивостта на патогените към лекарства.

Откритието е направено от учени от Тюменския държавен институт, които са работили съвместно с колеги от Институт по биоорганична химия и Централен изследователски институт по епидемиология.

Новият антибиотик се нарича пептид емерицилипсин А и е изолиран от алкалофилната мицелиална гъба Emericellopsis alkalina. Основното предимство на лекарството е способността му да се бори не само с бактерии, но и с туморни клетки, мицелни гъби и дрожди.

Високата ефективност на пептида емерицилипсин А се крие в свойството му да потиска способността на патогените да образуват защитни биофилми, устойчиви на антибиотици. Според учените лекарството може да се използва както като независимо лекарствено вещество, така и в комбинация с други лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ако е истина

    45 11 Отговор
    браво.
    Най накрая да създадат нещо в полза за човечеството.
  • 2 павел пенев

    87 5 Отговор
    Това може да се окаже епохално откритие с неподозиран лечебен ефект,предвид слабого резистентно действие на съвременните антибиотици.За съжаление прехвалената западна фармакология разбира единствено от лекарства водещи до тяхното пожизнено ползване от хората с оглед търговски цели и новичок.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 айде пак пропаганда

    12 81 Отговор

    До коментар #2 от "павел пенев":

    Само като чуя от някой определението "западни"- всичко е ясно.
    ДОЛЕН КОМУНИСТ

    Коментиран от #5, #10

  • 4 тенев павел

    8 39 Отговор

    До коментар #2 от "павел пенев":

    Какво имаш предвид с това-Публикувано във факти.бг: западна фармакология разбира единствено от лекарства водещи до тяхното пожизнено ползване от хората с оглед търговски цели и новичок.
    Руснаците да не се лекуват с треви и бръшлян или за всичко си имат водка.))))
  • 5 Деко

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "айде пак пропаганда":

    Не че нещо, но знаеш ли въобще какво е Комунизъм?
  • 6 И така

    74 3 Отговор
    Щом не е открито от западната демокрация не е демократична и застрашава нац.сиг. на САЩ.Не е според евроатлантическите ценности и руската гъба расте с една единствена цел и то е да подкопае свободното корабоплаване и космическата сигурност на НАТО.Абе с една дума руска гъба.А ако руснаците продадат същата технология на янките то тогава автоматично всичко става по свободните пазарни цени и особено демократично.
  • 7 гост

    34 0 Отговор
    Винаги съм се чудел, щом пеницилина е открит естествено в гъба, и вече е неефективен към повечето бактерии. Не може ли да се развъдят колонии от супер бактерии в груги по-агресивни гъби от мухъла и да се види, дали няма синтезират по-мощни антибиотици. Явно е възможно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 dqdo

    0 19 Отговор
    Щом е открит от руски учени защо не сте дали анимацията за действието му?
    ;D

    Коментиран от #13

  • 10 xyz

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "айде пак пропаганда":

    Още преди повече от век един от най-голямите български поети и велик революционер дал живота Си за свободата на българия бе написал: "Призрак броди из Европа, призракът на комунизма..." От тогава та и до днес на всички некадърници за всичко им е виновен този призрак - на комунизъма.
  • 11 УВО 2020

    20 0 Отговор
    Това означава стотици милиарди загуби за западната шарлатан-фармацефтика! И сега Алфа-Зенека ще почнат да разрабоввт и разпространяват бактерии, вируси и други, които няма да се влиаят от новия руски естествен антибиотик! И руснаците ще пуснат още по-лекуващ препарат, ..... Това е новата биологична 4-та световна война - не с изстребители, кораби, подводници, бронирани джипки, танкове, артилерия, ракети и прочие механично-разрушаващи оръжия! В които пък е комисионно влюбен супер "експертът" ДС-Ванче караПраси със стотиците раннопенсионирани генерали, полковници и прочие клатещи краката си на "временен" договор с многохилядни ежемесечни хонорари над свръх-високите им пенсии!
  • 12 Учен

    17 1 Отговор
    Само от новините днес виждаш разликата между САЩ и Русия:

    - САЩ направили - самолет за УБИВАНЕ на другите (по техни думи - там падат си по съкращенията дрън ДОМИНИРАНЕ дрън).

    - Русия направила - уникално лекарство!

    Така е било винаги.
    Втората световна война - Русия води война и произвежда антибиотик. САЩ плячкосват освободените територии и нагло искат от Сталин и антибиотика (Пеницилин)... И Той им го дава! САЩ патентова, взема пари, но и до сега не може да разкрие тайната на по-ефективния Руско производство.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Хаа

    21 0 Отговор

    До коментар #9 от "dqdo":

    Щото Русия си няма Холивуд.
    В Русия са ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, НАУКАТА И ДУХОВНОСТТА.

    Непонятно за агресивните маймуни от...
  • 14 Спас безделника на ракия и салата

    6 0 Отговор
    Природните лекарства са там, където гръбначните хора живеят най-дълго. Наздраве!
  • 15 нАКа 47

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Учен":

    Ха, ха. През ВСВ ватниците дори не са чували за антибиотик, още повече да го подаряват на някой. Дори германците са нямали пеницилин.
  • 16 истината

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Учен":

    Смешник, обърнал си нещата.