Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 13:15 9 463 21

Rolls-Royce се отказва от популярна екстра заради нов закон

  • rolls-royce-
  • емблема-
  • духът на екстаза

Европейските клиенти на Rolls-Royce вече няма да могат да поръчват една от най-харесваните опции в каталога на марката - светещата статуетка "Духът на екстаза", съобщава The Daily Mail. Причината за решението са промени в законодателството на ЕС.

Rolls-Royce се отказва от популярна екстра заради нов закон

Новите стандарти за безопасност в Евросъюза забраняват светещи украшения в предната част на колите като част от борбата с т.нар. "светлинно замърсяване". Клиентите, които вече са поръчали екстрата, ще получат парите си обратно.

Rolls-Royce се отказва от популярна екстра заради нов закон

Rolls-Royce предлага светещата фигурка "Духът на екстаза" от 2016 г. срещу £3 500 (€3 861). Екстрата все още присъства на сайта на производителя, но със забележка "цена при запитване".

Представители на британската марка коментират, че се работи над различни варианти за привеждане на вече продадените автомобили в съответствие със законовите изисквания. Всички оборудвани със светеща емблема коли ще бъдат отзовани за механично изключване на подсветката.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокал

    72 3 Отговор
    Само глупости се измислят...
  • 2 Mhm

    17 31 Отговор
    Светлинното замърсяване не е ич глупост и става все по сериозен ороблем ако се замислиме честно. И хората са прави да взимат мерки за ограничаването му.

    Коментиран от #4

  • 3 Аноним

    24 12 Отговор
    Ако блъсне някой ще му разцепи задника тая тъпа емблема
  • 4 Дръвник

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Mhm":

    Защо не правиш ти закони след като си толкова умен
  • 5 Пешо

    11 1 Отговор
    Мъка, мъкаааа, сега трябва да слагам челник на главата за да ми е светло
  • 6 Гечко

    16 1 Отговор
    Жалко,сега ще трябва сам механично да си я включа
  • 7 Ъ не ь

    70 2 Отговор
    А карането денонощно с включени фарове не създава "светлинно замърсяване".
    Но пък генерира доста глоби, а?
  • 8 driver

    63 2 Отговор
    А как стои въпросът тогава с безумните светодиодни стопове, които ти вадят очите вечер ако спреш на светофара зад подобна "премиум" барака (вчера вечерта ми се случи - Ауди А6 комби). Голямо светене, голяма работа. Как точно те не са проблем, а емблемата на Ролс била "светлинно замърсяване"? Безумие някакво...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Hellish

    48 3 Отговор

    До коментар #8 от "driver":

    А новите коли с по 10 светлини във фаровете? Лупа, 15 диода един светещ маркуч по протежение на целия фар за да го очертае, дневна светлина, следобедна светлина, предиобедна светлина, габарит, мигащ габарит и незнам си какво още. Аз съм с нормално силни фарове с лупи и като вземе вечер да ме настига някой такъв спирам да виждам моите фарове и виждам светлината на неговите като е на 100-150 метра зад мен.
    Трябва да им сложат някакво ограничение на осветяемостта и за това да се следи. Половината нови коли са като електрожени срещу теб като изкочат силна синя ослепяваща светлина от 15 вида крушки

    Коментиран от #18, #20

  • 10 Много си прав

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "driver":

    Дори има някои коли предимно американски модели на които цялата задница е един голям светещ стоп. Както и някои камиони като Даф и Скания които имат допълннителни дълги светлини горе на кабината и под предното стъкло. Случвало ми се е такъв да кара насреща ми , заслепява те като електрожен въпреки че сменя на къси от над 100 метра. Как те отговарят на закона и ги произвеждат а някаква мъждукаща емблема не отговаря

    Коментиран от #16

  • 11 12345

    24 1 Отговор
    А накичените с допълнителни лампички камиони, светещи като коледни елхи? За тях няма ли закони?

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ганьо

    14 1 Отговор
    Да спрат на бай Ганя, китайските лед-ове, че ще ми се отлепят ретините.
  • 14 Столюпиново

    11 1 Отговор
    Емблемата на Мерцедес върху капака на моя Голф с тасове на беенве от Евросъюза засега не я барат.
  • 15 с9ас9

    12 1 Отговор
    Аз последно не разбрах дали джендърите от ЕС уточниха коректният радиус на банана ? Зная че изправиха краставиците и че направиха кокошките шастливи, което е невероятно постижение, ама за бананите не разбрах само.
    "Светлинно замърсяване", какъв невероятен термин. Какъв блестящ, да не кажа ПОЛИРАН мозък е работил над това велико изобретение и формулировка!! Цццццццц!
  • 16 qwerty

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Много си прав":

    има нещо такова, смених автомобила и за първи път карам с ксенон за къси. вечер освен, че осветяват без да се разсейват до някъде и край. хората срещу мен само светкат, че може би ги заслепявам. за светлинното замърсяване-всичкото лед осветление е такова, даже имаше подробни изследвания как животните, привлечени от тези светлини напускат гори и паланаки и лека-полека към населените места. има много снимки от МКС, на които се вижда къде е осветено- притеснили се за емблемата на ролса🤬
  • 17 макрон

    5 4 Отговор
    99% от коментиращите са безработни по собствено желание. Не стига, че са бедни, а и са си образували секта да пишат глупости по цял ден. Хора, седнете да прочетете нещо полезно като нямате какво да правите. Бат Боко малко ви дере да знаете.
  • 18 РЗС

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Hellish":

    то ограничение на силата на фаровете има. Просто крушките се сменят със такива с повече лумени от собствениците. Отделно новите модели със лазерни, дигитални, лед и тн. фарове имат системи против заслепяване на отсрещния водач като отбиват лъчите светлина встрани при разминаване. Трябва обаче да се следят и глобяват водачи със не заводстки светлини.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 type-R

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Hellish":

    Мне, те тия всичките които си упоменал ИЛИ са с незаконни китайски диоди ИЛИ не са им чисти (ясни) стъклата. А колко ли би светила тая статуетчица? ЕС се управлява от маймуни!
  • 21 type-R

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Ако имаш предвид ремаркето, то трябва да е осветено и отстрани, за да не се смятне за празно място и да не вземе да се набие някой в него през нощта. Освен това трябва да имат и предпазител за изхвръкнали камъчета зад задните гуми и предпазен ролбар отзад, но нашите ТИР-ове естествено нямат....