Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 17:05 2 115 0

Офталмологичен диагностичен софтуер ще спомага за диагностициране на диабетна ретинопатия

  • тайван-
  • acer-
  • офталмологичен диагностичен софтуер-
  • софруер-
  • изкуствен интелект-
  • диабет-
  • диабетна ретинопатия-
  • медицина-
  • иновация

Тайван залага на технологиите от висок клас и в сферата на медицината

С цел да увеличи броя на очните прегледи за пациенти с диабет, екипът на професор Жуанг Лимин от отделението по вътрешни болести към Националната тайванска университетска болница и доктор Кси Ийтинг от Катедрата по офталмология си сътрудничи с Acer за разработване на софтуер за диагностика на диабетна ретинопатия.

Посредством събиране на снимки на очните дъна на десетки хиляди пациенти с диабетна ретинопатия в страна и по света, използване на цветна фотография при снимане на очните дъна и анализ на тежестта на диабетната ретинопатия, софтуерът, използващ изкуствен интелект, е една от последните иновации в сферата на медицината.

Според резултатите от клиничните изпитвани, проведени в Националната тайванската университетска болница, точността на е над 95%, почти същата като тази, наблюдавана при ретинолозите. Софтуерът е сертифициран от Министерство на здравеопазването на Тайван като медицинско изделие от второ ниво. Правата и интересите на потребители в ролята им на лекари и пациенти са напълно защитени.

По отношение на клиничните ползи, диагностичният софтуер, работещ с изкуствен интелект, може ефективно да помогне на лекарите при идентифициране на потенциални пациенти с диабетна ретинопатия, да спомогне за ранно откриване на индикации за бъдещо настъпване на такава и съответно за вземане на навременни мерки и избягване на влошаване на зрението на пациенти поради забавено лечение.

Очаква се софтуерът да намали и времето за изчакване на пациентите за преглед и резултати, както и да спомогне за увеличаване броя на желаещите да се подложат на скрининг на очното дъно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА