8 Януари, 2021 18:12 9 684 21

Британци разработват 20-цилиндров двигател (ВИДЕО)

  • villiers engineering-
  • x20-
  • двигател

Базираната в английския град Суафам компания Villiers Engineering показа уникален 20-цилиндров двигател с X-образна архитектура. X20 се състои от два V-образни 10-цилиндрови мотора от суперколата Connaught Type-D с работен обем 2.0 литра всеки.

Villiers Engineering е основана преди повече от век в Улвърхамптън и се специализира в разработката на двигатели, но най-силните ѝ години са между двете световни войни. Според Drivetribe уникалният 20-цилиндров атмосферен двигател развива между 400 и 440 к.с.

Двата V-образни 10-цилиндрови мотора имат диаметър на цилиндъра 62.5 мм и ход на буталото 64.0 мм. Блоковете им са разположени под ъгъл 22.5 градуса, които ги прави изключително компактни.

За да образуват 20-цилиндров двигател, двата 10-цилиндрови агрегата са свързани с общ предавателен механизъм, който на свой задвижва 6-степенна ръчна трансмисия от Lamborghini Gallardo. X20 все още е далеч от завършване, а и не е съвсем ясно за какъв автомобил може да се използва толкова екзотична конфигурация.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бегачка

    5 30 Отговор
    Това му слагам на момента едно голямо турбо ,както и нитро система и ще стане дзверче !!!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 КОЮ

    41 7 Отговор
    От къде ще му пададем ток на тоя миксер да запали :) 20 цилиндъра от джендърите дето ореваха света за екология , електрички и световна мъжка любов , и сега праз 20 цилиндъра суреп чарджър и турбини , е нема да станете пак мъже , ще си останете с полички :)

    Коментиран от #12

  • 3 НОВО 20

    20 2 Отговор
    Е НАЛИ МИНАВАМЕ НА ТОК.................!?
  • 4 ???

    17 1 Отговор
    А газово дали ще има?

    Коментиран от #9

  • 5 Димов

    33 5 Отговор

    До коментар #1 от "бегачка":

    Ще стане - пералня. При 4 литра обем на 20 цилиндъра, буталата ще да са от Симеон. Двигателистите отдавна са изчислили, че прекалено малките и прекалено много цилиндри водят само до повишаване на механичните загуби. При тази схема единствено шумът и вибрациите ще са минимизирани до ниво на електромотор. Триенето ще яде половината гориво.

    Коментиран от #10, #20

  • 6 Японеца

    19 2 Отговор
    4 литра е за V8! За 3.5 литра V6! Доказано и балансирано с години !
  • 7 Тесла Р

    12 3 Отговор
    Ко стана с тока? Велика британия нали минава на ток?

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тесла Р":

    Британските коли ще минат на ток. Токът ще се прави от ДВГ генератори.

    Коментиран от #14

  • 9 Само

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    метан
  • 10 Алфа Чакал

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Браво за коментара.Много точно казано.
  • 11 VVV

    8 1 Отговор
    Само глупости правят .Това за трактор ли ще го ползват ?
  • 12 Много просто

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОЮ":

    Стартер-генератор
  • 13 9д89цж980цж

    6 0 Отговор
    В горната статия пише "Няма връщане назад от електричките".
    Тук пък строят 20-цилиндврови ДВГ-та.....
    Кое е вярното в края на краищата?

    Коментиран от #15

  • 14 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Да си чувал за газови или парни турбини или роторни двигатели/Ванкел/? Ползват се в електроцентралите, военни кораби, хеликоптери ... Американския танк е с газова турбина, коята може да върви с всякакво гориво/дизел, бензин, керосин, газ .../. За мощни установки като тези в електроцентралите се ползват парни турбини. По-евтино е и са с по-висок КПД и по-голяма ресурс. Бутални двигатели се ползват при малки мощности. В бъдеще е по-перспективно за генератори с малка мощност да се ползват роторни двигатели, а не бутални. Имат само 2 движещи се части и са много по-леки и по-малки от брутален двигател. Гледах в YouTube америкаската армия вече ползва такива генератори, подобни са на Ванкелод двигатем, но не са Ванкел. Нещо като обърнат Ванкел са стартира е "триъгълник", а ротора "осморка". Другата технология е горивната клетка на водород. Бруталните двигатели са се запътили към музея, твоите внуци ще ги виждат само там, редом до парните локомотиви. Важна е екологията, мощности, пробега, теглото ... А не дали идва от бутала или мотор. 80% от дебелите по света дори не знаят колко са буталата на колата им дали са 3, 4, 6 или 8 ...

    Коментиран от #16

  • 15 Знайко

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "9д89цж980цж":

    Ми тези механици това могат, това правят бутални ДВГ. Като ги гледам са почти пенсионери, късно им да се преквалифицират на електротехници. Не могат да правят Вангелова двигатели, електродвигатели и батерии. Но потребителите купуващи коли са тези, които избират кое да купят. Като никой не го купува ДВГ ще изчезне. Британци, американци и германци да се ориентират овреме в обучение на електротехници и електрохимици. Че да не станат камериерки, охранители, сервитьори, готвачи и иконома на корейскоте и китайските трилионери.
  • 16 ХХХХ

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    Знайко явно си чел толкова много, че нещата са станали каша в главата.
    Роторен двигател(Ванкелов) никога не се ползва за електроцентрали. Няма достатъчно дълъг живот. Има някоя преносими генератори с него, просто защото е по лек и не се търси живот, но и те са екзотика.
    Големите ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ винаги са с парни турбини. Парната турбина, и турбината на ВЕЦ са вид перки най-общо казано.
    А знаеш ли защо всички други са се отказали от този тип двигател (газо турбинен) за танк.
    Ракетите с топлинно насочване се влюбват в изхода на газовете (и попадение там направо го съсипва). Нощем направо леко свети.
    Другия проблем, е че пехотата не може да се прекрие зад танка. Точно заради газовете.

    Коментиран от #17

  • 17 89дсф0фдс0

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ХХХХ":

    Абе той, човекът е гледал в Ютюб, бе. Ти ли ще му кажеш на него?
    Не го ли видиш че вече се казва ЗНАЙКО, даже? Титла си има, дет е речено. Къде сме ние, а къде е той, ехееее.....!
  • 18 Хаха

    2 0 Отговор
    400 коня и 70/100 разход , да не говорим ако някое бутало повлече , направо за скарп мотора ...
  • 19 Ми то опел да земеш мотора им

    4 0 Отговор
    4 цил 2 литра и ше ги подмине тея 400 кони и ше иде на 500 поне с големо турбо
  • 20 Гориваров

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Ясно е, че ще гори като змей в сравнение с друг ДВГ с аналогична мощност. Кой е казал, че това се прави за икономия? То ако питаме теб - всичко трябва да е 3 цилиндъра турбо? Малките бутала позволяват високи обороти. Някои хора се кефят на пищящ звук и биха жертвали за него икономичност и други показатели.
  • 21 Шмати

    0 0 Отговор
    Екзотика за парвенюта . Мнооого цилиндри , клапани и...секви джунджурии . Мнооого загуби и излишна топлина...Не виждам смисъл .