Last news in Fakti

10 Януари, 2013 10:36 4 789 6

Индийци пускат кола, зареждаща се от слънцето

  • mahindra & mahindra-
  • слънце-
  • електромобил-
  • e2o

 

Индийската компания Mahindra & Mahindra обяви официално, че през месец март тази година ще пусне на пазара електромобил, зареждащ се от слънцето. Името на малката градска кола е e2o и се разшифрова, като "е"-то означава енергия от слънцето, а "о"-то - кислород.
 
В информацията от Mahindra & Mahindra се посочва още, че четириместния автомобил ще се оборудва с литиевойонни батерии, пълният заряд, на които ще обезпечава автономен пробег от 100 километра. Основното обаче е, че тези акумулатори ще могат да се зареждат от слънчева енергия.
 
e2o се явява заместник на единствения до този момент електромобил на Mahindra - двуместната кола REVAi. В интервю за Wall Street Journal, директорът на подразделението за електромобили изнася още информация за модела, но не разкрива интересни подробности.
 
Не е ясна и цената на "слънчевото возило". Ще припомним, че през следващите 5-6 години индийското правителство възнамерява да инвестира около $2,5 млрд. за развитие на родното производство на електромобили. До този момент обаче индийските ел. возила не се радват на особено добро търсене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а сега де

    0 0 Отговор
    А като вали или зимата какво правим? Бутаме.... :D
    А сега сериозно..от статията разбрах, че ще се движи САМО от слънчевата енергия, така ли?

    Коментиран от #5

  • 2 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Не само от слънчевата енергия, като вали или зимата ще се ползва ектрата "педали" - въртиш педалите и зареждаш с ток :D :D :D
  • 3 дяо йоцо

    0 0 Отговор
    Така и не разбрах как точно се зарежда.
    Има разработки на зарядни станции изцяло със солари (за жалост на петролните компании), ако е нещо такова има хляб в това.
  • 4 аз

    0 0 Отговор
    колите добре а тежката техника без петрол нестава все оште
  • 5 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "а сега де":

    Пише че е с литиевойонни батерии които както знаем си се зареждат без проблем от мрежата. Това със слънцето е по скоро екстра! И силно се съмнявам времето от изгрев до залез да е достатъчно за пълно зареждане!
  • 6 Кастиел

    0 0 Отговор
    "....До този момент обаче индийските ел. возила не се радват на особено добро търсене...."

    Авторът на статията би ли обяснил на база на какво прави това заключение? Това, че не се продават другаде извън Индия, не означава че в държава с 1 млрд население нямат сериозен годишен оборот. Очевидно авторът не е стъпвал в Индия, иначе щеше да знае, че на 10 коли максимум една е чуждо производство. И този факт има защо да е така след като цените на индийските превозни средтва са в пъти по-евтини. Цитирам личен опит - влизам в магазина и си купувам мотор Хонда Хироу, 500 кубика, чисто нов за 2000$. Че се чупят по-често е факт, но е факт че труда и частите там са без пари.