14 Януари, 2013 13:30 3 258 2

Нова система предотвратява грешки на водачи на МПС

  • детройт 2013-
  • автомобили-
  • its-
  • aisin seiki

 

Компанията Aisin Seiki представи в Детройт интересна система за предотвратяване на грешки от водачи на МПС. Японският производител на автомобилни компоненти е известен основно със своите автоматични трансмисии, но от доста време се занимава и с разработката на подобни интелигентни системи.
 
Иновационната транспортна платформа е базирана на концепта ITS и е интегрирана в електрониката, отговаряща за управлението на автомобила. Системата анализира голяма част от човешките фактори при управление на кола и предотвратява грешките на водача.
 
Основно се занимава с отчитане на необичайни признаци от страна на шофьора, като това става посредством инфрачервена камера. Още куп спомагателни датчици отчитат сърдечен и дихателен ритъм, движение на частите на тялото и дори мимиките на водача.
 
Положението на главата и посоката на погледа също се следят от системата, като по този начин тя може да каже кога е налице отвличане на вниманието на водача от пътната обстановка. Устройството може да отчете и остри вирусни заболявания, като грип например, водещи до отпадналост на шофьора.
 
От Aisin Seiki планират да доусъвършенстват системата, като интегрират в нея и датчици за следене на менталното състояние на водача. Когато устройството засече някой от гореизброените фактори и сметне, че той застрашава безопасността на водача и пасажерите, издава звуков сигнал.
 
Този стигнал е съпроводен и с вибрация в седалката, а ако човекът зад волана игнорира това, системата автоматично активира спирачките и привежда колата в покой. Едновременно с това автоматично избира номер 112 от свързания към нея смартфон на водача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минува42

    1 0 Отговор
    Усещам как лелките с Ботукс ще се молят с безизразно лице на колата си да потегли
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ужас, "привежда колата в покой"... докато си караш със 160 по магистралата щото компа криво те разбрал!