ФАКТИ.БГ

17 май 1902 г. - Открит е първият компютър

Механизмът от Антикитера се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно

Публикувана: 17 Май, 2021 04:11
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4811
17 май 1902 г. - Открит е първият компютър
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.

На 17 май 1902 г. е открит първият компютър. Той обаче не е сглобен във фабриката на някоя съвременна компания. Напротив – създаден е преди повече от две хиляди години в античния свят…

На изумителната мистериозна находка се натъква група гмуркачи за водни гъби.

Преди 117 години на връщане от Африка ги заплашва буря и те решават да изчакат тя да премине, закотвени на малък гръцки остров. При едно от гмурканията си в района забелязват на морското дъно множество разпилени статуи. Както по-късно се оказва, това е мястото на корабокрушението на римски плавателен съд, случило се хилядолетия назад.

Сред артефактите, извадени от над 60 м дълбочина, са и няколко бронзови парчета, за които първоначално е решено, че са част от скулптурите. Две години по-късно археолог от Националния археологически музей в Атина, хвърля сензацията: Това са части от сложен механизъм, съставен от зъбчати колела. Иначе казано – най-древния компютър.

На 17 май 1902 г. археологът Валериос Стаис, който се занимава с анализ на откритите артефакти, взема бронзово парче, покрито с варовик и раковини. Внезапно тази буца се разчупва, тъй като бронзът е силно пострадал от корозия, и в нея заблестяват предавки. Стаис предполага, че това е фрагмент от древен часовник, и дори пише научна работа по въпроса.

Но колегите му от археологическата общественост срещат тази публикация на нож. Стаис дори е обвинен в измама. Критиците на учения твърдят, че в Античността не може да са съществували такива сложни механични устройства. Направен е извод, че този предмет е попаднал на мястото на корабокрушението в по-късни времена и няма отношение към потъналия кораб. Стаис е принуден да отстъпи под натиска на общественото мнение и за тайнствения предмет е забравено задълго.

Механизмът от Антикитера се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Чрез детайлни томографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбчати колела. сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително като 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало „циферблат“ с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена.

Механизмът е получил широка известност след статията „Древногръцкият компютър“, публикувана през 1959 година в сп. Scientific American от Дерек де Сол Прайс.

Древното устройство се среща и в антични летописи, например при Цицерон в съчинението „За природата на боговете“: „Топката, която наскоро изработи нашият приятел Посидоний, възпроизвежда това, което се случва на небето със Слънцето, Луната и пет планети в различни дни и нощи.“

Самият Антикитерски механизъм и създадената от учените негова функционираща версия се съхраняват в Националния археологически музей в Атина.

Радиовъглеродният анализ на механизма определил неговата възраст в периода от 150 до 100 г. пр.н.е., а сега учените изследвали частта му, необходима за определяне на затъмненията. Теоретична основа на изследването бил цикълът на Сарос – период, в който редица слънчеви и лунни затъмнения се повтарят.

Сарос е равен на 223 синодични месеца на Луната, което прави 6585,32 дни, или почти 18 календарни години. На практика античните астрономи използвали Екселигмос (от гр. ἐξέλιγμος – завъртане на колелото) – период, равен на три сароса и удобен с това, че образува цяло число дни – 19 756.

Учените успели да изчислят, че механизмът за предсказване на затъмнения ще показва най-точни резултати, ако в качеството на „точка на отчитане“ на сароса бъде избран 12 май 205 г. пр.н.е. Такова откритие би им позволило да направят извод, че уредът е бил изработен в края на III – началото на II в. пр.н.е., отбелязва Мегавселена.

И все пак изследователите отбелязват, че този факт може да определи не датата на сглобяването на механизма, а времето на разработката на неговата конструкция.

Гърция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
някой си
1 Отговор
Някъква чупентия , ама чак пък компютър !?

Коментиран от #3, #14


Оценка:
-32 +11

някой си
2 Отговор
Първият отзвук (отрицателен ) предполагам е лично от автора.

Оценка:
-6 +16

Не знам
3 Отговор

До коментар #1 от "някой си":


Защо са ти дали минуси. Това найстина не е компютър и не е машина за изчисление дори на астрономически обекти.

Коментиран от #22


Оценка:
-15 +7

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Иво
5 Отговор
Български е 100%

Оценка:
-4 +5

Емо от Атина
6 Отговор
Това е на първия ф-16 бордовия компютър

Оценка:
-8 +20

Маке Iдиот
7 Отговор
Това е нашенско.

Оценка:
-3 +11

Анджело
8 Отговор
Туй е таймер за варене на яйца. Първия компутер гой измислил Иван Атанасофф

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +10

Вуте
9 Отговор
Македонски е ....;)

Оценка:
-2 +16

Ссфактор
10 Отговор
Енигма

Оценка:
-1 +4

Behemoth
11 Отговор
Таймер на микровълнова печка или пералня!

Оценка:
-4 +1

Гръцко - Егейско море се е наричало
12 Отговор
ТРАКИЙСКО ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ И МНОООГО ПРЕДИ ТОВА.ГЪРЦИ ТОГАВА НЕ Е ИМАЛО.ЦЕЛИЯ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ И ПОЧТИ ЦЯЛА МАЛА АЗИЯ Е БИЛА САААМО ОТ ТРАКИЙСКИ И БЬЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА.

Оценка:
-2 +14

Механик
13 Отговор
Аз за толкова години, така и не разбрах защо на този редуктор му се вика компютър. Компютърът е нещо на което, чрез подходящ софтуер се извършват сложни изчисления, които по един или друг начин се визоализират. Компютърът работи с ПРОМЕНЛИВИ, а в механиката няма такива. Там всичко е точно и конкретно.

Оценка:
-10 +8

Механик
14 Отговор

До коментар #1 от "някой си":


Кажи ми ти лично, колко механизми си изобретил, изработил и пр? Кое ти дава правото да наричаш това нещо "чупентия" ?
Задаваш ли си въпроса, ако това нещо е толкова древно в действителност, то как, с какви машини е произведено? Кой и какви знания е имал, за да се изработи това нещо и то да върши работата за което е предназначено?!
Знаеш ли, че зъбното колело е много сложно за производство и допирните му повърхности са с много сложна форма?
И понеже азнам, че единственото което ти произвеждаш е това, което оставяш след себе си в тоалетната, те призовавам за малко повече уважение към онези, които знаят и могат. Още повече, хора от преди хилядолетия, които не са имали нашите условия!

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +14

някой си
15 Отговор

До коментар #14 от "Механик":


Благодаря за коментара от човек от твоят сегмент ! Занимавам се с компютри от 40 години. Електронен инженер съм , имам и машинна специалност . Ти който не си си написал веднъж правилно имената ... да ме коментира по този начин ... !?

Коментиран от #16, #17


Оценка:
-8 +5

Механик
16 Отговор

До коментар #15 от "някой си":


Ох, горкото! Като ти гледам словореда, ми е ясно какво си завършил.
п.п.
Не каза нищо за това, колко редуктора си построил в живота си и колко зъбни колела си произвел! А ставаше въпрос, именно за това.

Оценка:
-5 +5

Работодател
17 Отговор

До коментар #15 от "някой си":


Напиши кой си, че ако някога ми пратиш автобиография, да не те взема на работа. Механикът пише много по-подредено и грамотно от теб, въпреки двете ти дипломи, които твърдиш, че имаш. Освен ако не си ги купил от Пернишкия ПУЦ.
Сега по статията - какво е според теб компютъра? "Машина", която извършва операции по програмиран алгоритъм, в случая имаме обработка на електрически сигнали. Грешката в статията е, че може би трябва да се използва понятието "механичен компютър". Та и аз ще кажа - имай малко уважение към хора, които са създали сложна механика във времена, когато са народите чукали камъни на ръка.

Коментиран от #24


Оценка:
-5 +5

Някой си
18 Отговор
" Колеги " ! За съжаление коментарите ви са типични за хората е България. Тя може би за това е на този хал сега . Пишете така сякаш разработвате и произвеждате совалки . Този работодателя . произвежда или е търговец едро или дребно ?

Оценка:
-3 +6

Нашенец
19 Отговор
Понеже чета,че пак се дърляте….та реших да ви помогна!
Има си точно определение на понятието компютър.Това е машина с програмируем софтуер….просто и ясно казано.Първата програмируема и функционираща машина е създадена от германеца Конрад Цузе,а не от Джон Атанасов и други тем подобни творци.За някакви си антични фантасмагории по темата не искам да коментирам,защото е още по смешно.
…..А сполай ви и хубава вечер!

Оценка:
-5 +5

Наблюдател
20 Отговор
По-скоро е древен Астрономически уред. Друг въпрос e откъде такива знания по онова време...

Оценка:
-1 +4

археолог
21 Отговор
това е вентилатор на харддиска то се вижда какво се чудят толмова.

Оценка:
-1 +6

22
Този коментар е премахнат от модератор.
байкуров
23 Отговор

До коментар #8 от "Анджело":


Сигурен ли си?

Оценка:
-0 +0

бай Георги
24 Отговор

До коментар #17 от "Работодател":


По твоята логика часовника също е комп а часовник с кукувичка е Win10

Оценка:
-1 +4

херодот
25 Отговор
Впечатляват ,най-вече,астрономическите знания на древните ! Знаели са обиколката на земята доста точно. А тук имаме отагледяващ механизъм включващ и прогнозируеми слънчеви и лунни затъмнения.... Заключение то и ,че монотеистичните религии спират развитието на цивилизацията с хилядолетия.

Оценка:
-1 +1

мани мани
26 Отговор
т'ва е таймерът на чушкопека ни

Оценка:
-3 +1

Ачо манивелата
27 Отговор
Това е прототип на водната помпа на Жигули!

Оценка:
-2 +1

само че
28 Отговор
нокой не е докзал , че е компютър!
във филма но NG се говори за астрономическо предназначение!!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Президентът на Русия коментира разкритията от "Досиетата Панама":
И какво са направили. Сглобили са някакъв информационен продукт. Намерили приятели и познати, и ги замесили."

Още бисери
ТОП 5