Last news in Fakti

29 Януари, 2013 10:31 2 878 3

Daimler, Ford и Nissan ще разработват водородна кола

  • daimler-
  • ford-
  • nissan-
  • горивни клетки-
  • водород
Daimler, Ford и Nissan ще разработват водородна кола - 1
Водородният Mercedes-Benz B-Klasse F-Cell

Германският концерн Daimler подписа тристранно споразумение с Ford и Nissan за съвместна разработка на задвижващи системи с водородни горивни клетки. Участниците в проекта ще инвестират еднакви средства в него, но все още не се съобщават конкретни цифри.

Плановете предвиждат инженерите на трите компании да създадат единна силова установка, работеща на горивни клетки, която да се монтира на продукцията на всички партньори. В съобщението до медиите се подчертава, че новият съюз трябва да даде знак на представителите на бизнеса и политиката да поощряват водородната технология и да се инвестират в съответната поддържаща инфраструктура.

Автомобилите с горивни клетки се задвижват от електромотори. Токът за захранването им се произвежда чрез химическа реакция между водород и кислород. Подобни системи са изключително екологични. Единственият остатъчен продукт от тях е вода.

Съвместната разработка на Daimler, Ford и Nissan трябва да влезе в серийно производство през 2017 г. По-рано подобно споразумение подписаха Toyota и BMW. Техният проект предвижда и създаването на литиево-кислородни акумулатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Хелий

    0 0 Отговор
    Предивид аватара ти, май се смееш на конкуренцията от Щутгард.
    Само, че май не си прочел БМВ с кой се е кооперирала за подобна разработка - Тойота.
    Да беше прочел поне за върхоеите автомобили на Нисан и Форд, пък тогава щракай емотикони, защото когато БМВ направи автомобили от рода на Nissan GTR, Ford Mustang и Ford GT, тогав може да претендира, че някаква специална марка!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хелий":

    Много точно изказване ! Единственият проблем е че хлапака с емотиконките не е особено трезвомислещ и надали ще схване какво си му казал. Единственото, което ще направи е да запали своята "божествена" е36 1,6 на газ и да излезе да се фука колко е голям щото видиш ли кара богопомазаната марка БМВ ..

    Колкото до новината - пожелавам успех на компаниите и от двете споразумения, защото единствено ние потребителите можем да спечелим от това. (естествено и те ще спечелят, но надали някой работи днешно време безплатно ;) )