7 Юни, 2021 15:31 1 827

A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

  • a1-
  • nokia-
  • 5g-
  • радиомрежа

A1 България е първата компания в света, която тества новото решение на Nokia Compact Active Antennas в своята мрежа

А1 България, част от А1 Group, избра Nokia за основен доставчик на оборудване за своята радиомрежа за достъп (RAN) в страната, включително за 5G. Nokia осигурява на A1 оборудване тип AirScale, което вече предлага на бизнес и частните клиенти супербърз широколентов достъп до интернет с много ниско времезакъснение. Сделката е естествено продължение на дългогодишното партньорство между А1 и Nokia. А1 България е първият оператор в света, който проведе изпитания с новото поколение решение Compact Active Antennas (активни антени), което дава уникални възможности за разширяване на покритието, подобряване на качеството на услугите и ефективността им, както и оптимизиране на използваното физическо пространство.

A1 използва новото поколение активни антени на Nokia в София за своята 2G, 3G и 4G мрежа. Активните антени съчетават най-добрите технологии по отношение на безжичното предаване на данни и антени, за да повишат ефективността на радиоразпръскването, капацитета на базовата станция и обхвата на сигнала. Освен това активните антени на Nokia са енергийно ефективни и компактни, което позволява по-лесно инсталиране, особено в гъстонаселените градски зони.

A1 България избра Nokia за свой технологичен партньор за изграждане на 5G радиомрежа

Технологията беше използвана от А1 по време на старта от Световната купа по ски, който се проведе в Банско по-рано тази година, и на няколко локации в София. На събитието в Банско А1 използва активни антени и технологията Massive Multiple Input Multiple Output (mMIMO), за да предложи на посетителите на курорта скорости на сваляне на информацията от над 1 Gbps.

„А1 тепърва започва да показва ползите от 5G на нашите клиенти и се радваме от възможността да работим с Nokia, за да увеличаваме допълнително нашите възможности. Nokia отдавна е наш стратегически партньор и тяхната технология вече ни помогна да предложим първокласна 4G мрежа, а сега заедно изграждаме и следващото поколение мрежа, която ще осигури по-добър широколентов достъп. Очакват ни много интересни години, в които ще създаваме нови решения, с които да отговорим на нуждите на клиентите – като започнем от смесените (Non-standalone - NSA) мрежи и по-късно преминем към частни мрежи, ултра ниско времезакъснение и масирана комуникация между машини“, каза Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България.

„За нас е чест, че бяхме избрани от A1 България за техен партньор при изграждането на националната им 5G мрежа, която използва нашето решение за радиомрежа за достъп AirScale 5G. Като дългогодишен партньор на А1, ние сме решени да осигурим най-добрите услуги за техните клиенти“, коментира Петер Вуковиц, вицепрезидент „Мобилни мрежи“ за Европа, Nokia.

5G мрежата на А1 функционира повече от половин година в България. Портфолиото на Nokia за 5G радиомрежа се използва за внедряването на най-голямата 5G мрежа в страната, която осигурява гигабитови скорости при сваляне на информация и ниско времезакъснение. А1 България бързо разширява своята 5G мрежа и прави технологията масово достъпна, така че клиентите да могат да се възползват от всичките ѝ предимства. Телекомът предлага 5G услуги в над 75 града и курорта, с което осигурява покритие на открито за 50% от населението на страната.

За Nokia

Ние създаваме технологии, които помагат на света да остане свързан.

Като доказан партньор за изграждането на мрежи от критична важност, ние сме отдадени на иновациите и технологичното лидерството при мобилните, фиксираните и облачните мрежи. Ние генерираме стойност с нашата интелектуална собственост и дългогодишни изследвания, провеждани от многократно награждаваните офиси на Nokia Bell Labs.

Ние спазваме най-високите стандарти за честност, почтеност и сигурност. Само по този начин можем да използваме нашите възможности, за да създадем един по-продуктивен, устойчив и достъпен за всички свят.



Свързани новини