Last news in Fakti

5 Юли, 2021 10:56, обновена 5 Юли, 2021 11:11 5 246 11

Учени намериха начин да се справят с побеляването на косата (ВИДЕО)

  • бяла коса-
  • стрес

Проучването показа тясна връзка между стреса и образуването на бяла коса

Учени намериха начин да се справят с побеляването на косата (ВИДЕО) - 1

Известно е схащането, че появата на бяла коса при човек е свързана с психологически фактори и по-специално с висок стрес. Досега обаче такова твърдение беше чисто теоретично и беше свързано с историята на наблюдението на процеса на образуване на побеляла коса.

Най-поразителната илюстрация на тази хипотеза е легендата за Мария Антоанета, чиято коса побелява за една нощ, преди да бъде обезглавена през 1791 година. Едва наскоро учени от Колумбийския университет представиха за първи път количествени доказателства, че психологическият стрес е свързан с побеляването на косата при хората.

Най-изненадващото заключение на изследване на учените относно механизма на побеляване на косата при хората е нейната обратимост (в някои случаи) след отстраняване на стресова ситуация. В тестването са участвали 14 доброволци от различни възрасти, които по време на експеримента са водели своеобразен „дневник на стреса“, независимо оценявайки нивото на психологически стрес по време на теста.

Учените са изследвали отделни косми на субектите и са сравнявали резултатите с „дневници на стреса“. По време на наблюдението е установено, че някои побелели коси могат да възстановят първоначалния си цвят. Сравнението на резултатите от възстановяването с дневниците на тестваните позволява да се направи заключение за връзката на психологическите фактори с образуването на побеляла коса. Установено е, че при облекчаване на стреса е възможен обратният процес - връщането на косата до естествения ѝ цвят.

По време на проучването пробите от коса са разделени на малки части. Оказва се, че човешката коса, като пръстени в ствола на дърво, съхранява информация за биологичната и психологическата история. Учените изследвали малки участъци от косата, съответстващи на приблизително един час растеж на косата. Разглеждайки среза под микроскоп, е установено, че цветът на косата зависи от нивото на психологически стрес.

Подробно проучване показа тясна връзка между стреса и образуването на бяла коса. В същото време обратният процес обаче не е повсеместен. Такъв е регистриран само при един пациент, при който след ваканция на море сивата коса придобива естествения си цвят.

Учените изтъкнаха хипотеза за съществуването на определено "прагово" ниво на стрес и износване, които оказват влияние върху образуването на побеляла коса. Човек се приближава до този „праг“ на средна възраст, след което всеки шок неизбежно води до образуването на бяла коса. В същото време младите хора са по-устойчиви на стрес и дори силен психологически стрес не засяга косата. В напреднала възраст, напротив, дори спокойният живот не гарантира запазването на естествения цвят на косата, тъй като условният "праг" отдавна е преминат.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тра-ла-ла

    37 1 Отговор
    Фризьорите са открили начин много преди учените! Даже могат да променят и цвета! 😂😂😂

    Коментиран от #3

  • 3 сила

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тра-ла-ла":

    и аз така съм чувал,наричало се БОЯ ЗА КОСА моля ти се....

    Коментиран от #11

  • 4 Пройчо

    36 1 Отговор
    Ей косата ми побеля от такива статии :D
  • 5 Механик

    39 1 Отговор
    А защо трябва да се борим срещу побеляването на косата, а не срещу тия дето насаждат стрес. Примерно тия, които говорят за масово мрене и чували за трупове?
  • 6 Рошко

    9 0 Отговор
    Учените ще затрият света, ами тогава да не стресират да не побелават разболяват и да не умират, да си бъдат вечно млади
  • 7 гост

    15 1 Отговор
    Едната ми рода живее на село, там се работи от сутринта с животни, жените правят домакинството и обяда, сяда се, обядва се с домашна храна, след това се ляга до 3-4часа, ние като деца се чудехме какво да правим през това време. Да, ама дядовците и чичовците ми на по 70-80г. имаха само по някой друг бял косъм, а аз преди да навърша 30 съм във пъти по-бял от тях. Това е ген, начин на живот, култура на хранене и след това вече стрес. Вижте в Азия пак е така.
  • 8 стресссс

    0 10 Отговор
    Старите имат бяла коса, защото понякога им се привижда Оная с косата.
  • 9 Грета Тунберг

    2 3 Отговор
    Ела да ти боядисам косата любими.
  • 10 Това са пълни глупости

    8 0 Отговор
    Генетиката най вече е виновна за побеляването. Ако родителите ви са побелели рано, то вие какъвто и живот да водите без всякакъв стрес дори ще побелеете рано. Това за стреса е допълнителен фактор, но не и основен. А глупостта, че като побелееш после косата може да си върне цвета е невероятна. Не зная откъде ги намирате тези простотии да ги пишете тук?
  • 11 учени всякакви

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    А едни други учени изобретили устройство за минаване през стена.Нарекли го врата.