14 Март, 2013 13:43 2 452 5

Nissan сваля 15% от теглото с нови сплави

  • nissan-
  • ahss-
  • infiniti

През 2017 г. стартира програма, с която Nissan се надява да олекоти съществено колите си. За целта ще бъде внедрена технологията AHSS, която позволява използването на сплави с повишена еластичност и здравина в конструкцията на автомобила. Планът предвижда до 25% от компонентите в новите модели на японския производител да се изработват от такива материали.

Nissan вече използва технологията AHSS за някои от возилата си. В конструкцията на Infiniti Q50 има детайли от новите сплави. Японските инженери са разработили стомана, която издържа на налягане 1.2 гигапаскала, но заради сложния процес на формоване на материала са били принудени да прибегнат само към частичното му приложение.

От Nissan се надяват внедряването на новата технология да им позволи да намалят теглото на автомобилите с 15%. Все още обаче не се знае как AHSS ще се отрази на дизайна на колите, тъй като каросерийните панели от такива сплави не се поддават лесно на щамповане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    0 1 Отговор
    те до сега бяха с ламарини като кенчетата на кока кола,пък от сега нататак кви ще са...Тея японци не са научиха от немците,ей...

    Коментиран от #3

  • 2 ?????

    1 0 Отговор
    На какво да се научат от немците да продават боклуци на двойни цени?И като изтече гаранцията колата да се разпада.Това определено Ханс го умее най добре.
  • 3 фдг

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаха ":

    +1 за това, че немското не си струва парите дето му искат!
  • 4 бръз

    0 0 Отговор
    Оплювайте, оплювайте новите разработки...ама сигурно карате някой кирлив гоУф и се кефите на 20 годишната немска каруца :Д
  • 5 микра

    0 0 Отговор
    по добре да намалят с 15% цените а не теглото!