Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 10:56 3 202 7

Във Финландия започват да отглеждат кафе от епруветка (ВИДЕО)

  • кафе-
  • епруветка-
  • технологии

Кафето, получено от епруветка в резултат на т.нар. „клетъчно земеделие“, е по -икономично и не вреди на околната среда

Във Финландия започват да отглеждат кафе от епруветка (ВИДЕО) - 1

Производството на хранителни продукти на базата на клетъчни култури продължава да се развива стабилно. Първите изкуствени пилешки хапки, създадени в Израел с помощта на 3D технология, вече са пуснати в продажба, а японците направиха първокласно говеждо месо на базата на стволови клетки. Завършването на създаването на напълно изкуствено меню може да се превърне изобретението на „клетъчно земеделие“ във финландския институт VTT, което дава възможност за получаване на кафе от клетките на биомасата на кафето.

Световното производство на кафе е около 10 милиона тона, докато търсенето на тонизираща напитка расте с всеки изминал ден. Изменението на климата, изчерпването на плодородна земя и необходимостта от обезлесяване за създаване на плантации за кафе в традиционните райони на неговия растеж принуждават учените да мислят за създаване на иновативни технологии за получаване на кафена напитка.

Изследванията, проведени в института VTT, показват, че дори северните страни като Финландия ще могат да доставят изкуствено кафе на пазара в бъдеще с почти неразличим мирис и вкус от традиционното кафе. В същото време кафето, получено от епруветка в резултат на т.нар. „клетъчно земеделие“, е по-икономично и не вреди на околната среда.

Принципът на "клетъчното земеделие" е да се използва биомасата на растението, без да се налага отглеждане на кафе на зърна. Учените извличат истинските клетки на кафените растения, например от листата, и ги възпроизвеждат в хранителна среда. Получените по този начин клетки се поставят в биореактор, от който се събира биомаса. В следващата стъпка полученият продукт се изсушава и от него може да се направи печено кафе. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    13 2 Отговор
    Абсолютна простотия!

    Коментиран от #5

  • 2 Механик

    6 1 Отговор
    Ще ни докарат до там, че да не акаме.
  • 3 ББ ГС

    2 2 Отговор
    Мисирска работа .Не ОТ бе, а В епруветка
  • 4 Клетка

    7 1 Отговор
    Затова по улиците вече се разхождат не хора , а свинки дебели.
  • 5 Jacques Yves Moineau

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Asdfg":

    Простотия ама това е бъдещето.

    Коментиран от #6

  • 6 бравос

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    кой ти каза че това е бъдещето....напротив,грам това не е бъдещето....няма как да ям,да пия...нещо създадено в епруветка...предполагам и мн хора са така....а и няма как да се добие същия вкус....,

    Коментиран от #7

  • 7 не можа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "бравос":

    Да го схванеш, колегата искаше да ти каже че тия изкуствените ще са за бедните а за имащите са истинските стоки. То и сега е горе-долу така евтината храна е пълна със заместители а иистинската казват и Еко няма пипане.