Last news in Fakti

17 Декември, 2021 10:55 7 407 7

Дрон-насекомо от Toyota лети без батерии

  • дрон-
  • toyota

Устройството се "храни" с енергия от радиовълни

Дрон-насекомо от Toyota лети без батерии - 1

През 2018 г. учени от Вашингтонския университет създадоха миниатюрна летяща машина, наречена RoboFly (роботизирана муха), която получава енергия от лазерен лъч. Този тип енергийно снабдяване обаче е ограничено от линията на видимост. Използването на радиочестотни електромагнитни вълни значително разширява възможностите на летателните апарати, което бе е доказано от учени от изследователския отдел на Toyota Central R&D Labs.

Компактните дронове с размер на насекоми са полезни инструменти за комуникация и екологични изследвания. Развитието на това направление на роботиката обаче е затруднено от липсата на подходящи батерии с висока енергийна плътност, което ограничава продължителността на полета на микродроновете. Сега, безжичното предаване на енергия с помощта на радиочестотни електромагнитни вълни ще разшири обхвата на малките летателни апарати.

Създаден от инженерите на Toyota, дронът-насекомо, който получава енергия от радиочестотни вълни, се задвижва с размахване на крила. Устройството тежи само 1.8 грама, което го прави най-малкият апарат в света с високочестотен двигател. Дронът-насекомо от Toyota е без батерии, а крилата са пиезоелектрически, захранвани от 5 GHz диполна антена.

Дрон-насекомо от Toyota лети без батерии

Един от водещите разработчици на Toyota Central R&D Labs, Такаши Озаки, отбелязва, че генерирането на високоефективни махове с крилете се реализира с помощта на еднокристален пиезоелектричен материал и кинетична схема, подобна на естествената, открита при насекомите. "Крилата" на механично насекомо са обърнати едно към друго. Общо дронът използва три чифта такива крила. Изследователят заявява, че съотношението мощност/тегло на устройството е сравнимо с естествените характеристики на насекомите.

Проблем за ултра-малките дронове обаче е излишната топлина, генерирана от движещите се части. Инженерите успяват да решат и този проблем, като оптимизират дизайна, разпръсквайки топлогенериращите блокове на максимално допустимото разстояние.

Използването на радиочестотен енергиен приемник със специфична мощност значително (4 пъти) по-висока от стандартната литиево-полимерна батерия със същата маса (4900 W / kg) също прави възможно повишаването на ефективността на полета на дрон. Предаването на енергия чрез радиочестотни вълни позволява генерирането на мощност над 1 W. Тестването показа, че малкият робот е способен на плавно излитане и кацане и на маневри във въздуха без използването на стандартни батерии и задвижващи механизми.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    10 9 Отговор
    чушкопек и той така без батерии само с еднокристален пиезоелектричен материал и кинетична схема,за бочене на чушките!

    Коментиран от #4

  • 2 Коня

    6 5 Отговор
    Остана и конски мухи да направят,няма управия
  • 3 могат

    12 0 Отговор
    за сложат малък взрив колкото да пробие дупка в череп и да го използват за елеминиране на терористи и политици
  • 4 Туранага сама

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    На тебе сме произвели чушкопек да си опечеш чушката ,а ако нямаш такава ще ти произведем елгъзобрък ,ще останеш доволен
  • 5 Гласове от зайчарника в Банкя

    14 1 Отговор
    Не казвайте на Бацо, че съвсем, ще откачи и ще почне да трепе всяко нещо дето види да лети!
  • 6 Димов

    15 0 Отговор
    Детекторните радиа, отпреди няколко десетилетия, работеха без батерии, само с радиовълни. Още има схеми из нета, да си направите сами такова.
  • 7 Иван

    6 4 Отговор
    Е, сега вече антиваксърите ще изпаднат в ужас - ами ако такова нещо му кацне на главата и го чипира?!