Last news in Fakti

30 Април, 2013 10:59 8 452 1

Фаровете против дъжд влизат в серия след 10 години

  • дъжд-
  • светлини

Интересен проект, който е дело на учени от американския университет "Карнеги-Мелън" и специалисти от компанията Intel, може да сложи край на проблемите за водачи на МПС, които карат нощем при дъждовно време. Известно е, че светлината от стандартните фарове се отразява в падащите капки дъжд, което сериозно намалява видимостта напред. Гореспоменатите специалисти предлагат решение на този проблем.

В основата на тяхната иновация са специални камери, разположени в предната част на автомобила. Информацията от тях се предава на иновационни процесори, които обработват полученото изображение и по електронен път премахват капките дъжд. Готовата информация се предава на проектори, изпълняващи ролята на фарове. Така в осветената зона не се виждат капки.
 
Специалистите твърдят, че за цялата операция са необходими едва 13 милисекунди. На този етап обаче иновационните светлини могат да осветяват разстояние пред колата от само 3 -4 метра. Учените продължават да работят по проекта и според тях подобни светлини ще започнат да се монтират серийно едва след десет години. Първите тестове се правят с автомобил Toyota Prius.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Господин паравописни, пропуснал си главната буква след точката :)))