Last news in Fakti

1 Юли, 2013 14:47 3 633 2

Toyota ще покаже сериен седан на водород

  • toyota-
  • fcv-r-
  • горивни клетки-
  • токио 2013

На салона в Токио през есента ще се състои премиерата на сериен автомобил, работещ на водород, съобщава Bloomberg. Седанът ще бъде наследник на прототипа Toyota FCV-R, показан преди две години.

Продажбите на колата ще започнат догодина. Засега се знае единствено, че ще струва приблизително толкова, колкото е цената на електромобила Tesla Model S или моделите на BMW от среден клас в Щатите. Това означава, че за серийният FCV-R ще са необходими около $60 000.

През август миналата година стана ясно, че Toyota провежда изпитания на водородния седан в Долината на смъртта в САЩ. Концептуалният FCV-R е снабден с горивни клетки, които произвеждат електроенергия в процеса на реакция между водород и кислород.

Подобна технология в момента разработва Suzuki. Японската марка дори откри съвместен завод с компанията Intelligent Energy за производство на горивни клетки. За създаването на водороден автомобил са обединили сили също Daimler, Ford и Nissan.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Void

    0 0 Отговор
    Мм.. доста грозна, но нали това е целта- никой да не я иска. Все пак е на водород.
  • 2 маляка

    0 1 Отговор
    поне да беше на кислород тоѝ е безплатен