10 Септември, 2022 11:30 1 484 6

Автопилотът на Ford започна да наподобява този на Tesla

  • ford-
  • автопилот-
  • tesla

Ъпдейт донесе нови функционалности за системата

Автопилотът на Ford започна да наподобява този на Tesla - 1

Ford представи версия 1.2 на своя усъвършенстван автопилот с името BlueCruise. Системата съвсем скоро ще бъде налична за всички собственици с автомобили, които я поддържат и ще донесе няколко важни новости. До момента автопилотът можеше да държи колата в центъра на избраната лента, да спира и тръгва в задръствания и да разпознава знаците.

Чрез новия ъпдейт, системата също така ще може и да сменя лентата в която се движите, само чрез натискането на лоста за чистачките. Това ще бъде възможно само ако пространството пред и зад колата е чисто и безопасно. Също така колата ще намаля скоростта си, за да извърши маневрата максимално плавно.

Всички тези функции са налични единствено ако шофьорът внимава и обръща внимание на пътната обстановка. Това се следи от камера в интериора, която засича движенията му и следи очите му. По подобен начин работят и системите на Tesla, което както вчера ви разказахме не пречи на някои шофьори да заспиват зад волана.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хйхйхйх

    3 1 Отговор
    Много хубаво,обаче по нашите пътища,където 60 липсва маркировка тая екстра е абсолютно излишна и дори опасна. Като нищо ще те вкара в насрещното.....
  • 2 На мен ми харесва

    3 1 Отговор
    Ако един ден се усъвършенства системата, че след работа да си подремна в автомобила до вкъщи ще е екстра.
  • 3 Рамбо Силек

    0 3 Отговор
    Те повечето съвременни коли вече имат подобна степен на автономност. Моята кола също кара сама по магистралата, а не е последна новост.

    Коментиран от #4

  • 4 Не вярвай на написаното

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рамбо Силек":

    Особено пък че смяната на лентата ставала с лоста за чистачките. Става с лоста за мигачите.

    Освен това тесла може да преминава през регулирани и нерегулирани кръстовища в градовете и извън градовете, за да стигне самостоятелна до точка зададена в навигацията. Никоя друга система не може да направи това.

    Разбира се системата не е напълно завършена и понякога се налага на шофьора да поеме контрол при опасна ситуация или липса на маркировка, но в 90% от случаите автопилота може да стигне сам до крайната точка.
  • 5 Гост

    2 2 Отговор
    С катастрофите как са,както при Тесла?

    Коментиран от #6

  • 6 Изкара логика!

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    По твоята логика автопилотите на Лада и Дачия са по-добри, защото по тяхна вина няма нито една катастрофа.

    Ти също си най-добрият пилот на света, защото по твоя вина няма нито една самолетна катастрофа!

    Ако перефразирам Стоичков, който кара на автопилот катастрофира по негова вина, който не кара на автопилот не катастрофира по негова вина.