Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 14:35 1 415 2

Бяла боя, която понижава температурата в колата

  • боя-
  • бяла боя-
  • най-бялата боя в света

Най-светлото покритие в света вече е налично и за автомобили

Бяла боя, която понижава температурата в колата - 1

Учени от американския университет „Пърдю“ разработиха специална бяла боя, която отразява до 98.1% от слънчевата светлина. Покритието може да бъде използвано, както в автомобилния сектор, така и в авиацията или други приложения, които изискват намаляващото топлината покритие. За първи път за боята бе разкрито през 2021 година, но сега тя е усъвършенствана и може да бъде нанасяна на по-тънък слой, подходящ за автомобилно покритие.

До момента боята можеше да се пръска с дебелина от 400 микрона, но учените са успели да усъвършенстват технологията и да достигнат 100-180 микрона, каквито са изискванията при автомобилите. По този начин боята отразява слънчевата светлина и помага за намаляването на температурата в интериора с до 4.5 градуса по Целзий в сравнение с външната температура.

Екипът започва да експериментира с материали и показаха с най-новата си формула, която включва шестоъгълен боронов нитрид като пигмент. Веществото обикновено се използва в смазочни материали, но позволява на боята да постигне почти същата отражателна способност като оригиналната боя, като същевременно е в слой от 150 микрона тънък.

“ Тази по-тънка структура отваря вратите за всички видове приложения, ” каза Джордж Чиу, професор по машиностроене в Пърдю. “ Сега тази боя има потенциал да охлажда самолети, автомобили или влакове. Самолет, паркиран на асфалта в горещ летен ден, няма да трябва да затруднява толкова много климатика си, за да охлажда интериора, спестявайки големи количества енергия. ”


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    7 0 Отговор
    а не специалната бяла боя колко отразява спрямо тази специалната?
  • 2 оня с коня

    2 1 Отговор
    А през студените месеци когато всеки градус в купето е "добре дошъл" ще сменяме ли Боята?Е тва Статията не го казва.