Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 14:01 6 345 10

Малка „електричка“ постави смразяващ рекорд за ускорение от 0 до 100км/ч (ВИДЕО)

  • картинг-
  • ускорение-
  • 100км/ч рекорд-
  • рекордите на гинес

Компактният картинг е записан в книгата с рекордите на Гинес

Малка „електричка“ постави смразяващ рекорд за ускорение от 0 до 100км/ч (ВИДЕО) - 1

Екип от 20 студенти от университета в Щутгарт успяха да поставят рекорд за най-бързо ускорение от 0 до 100км/ч и да запишат имената си в книгата с рекордите на Гинес. Те успяха да сторят това с компактен електрически картинг с тегло от едва 173 килограма. Компактното превозно средство е с колела от карбон и независимо окачване.

Картингът носи името E0711-11 EVO и може да се похвали с максимална мощност от 241 конски сили, благодарение на четири електромотора, по два на всяка ос, както и батерия с капацитет от 7.67кВч. Задвижването на четирите колела успява да изстреля „електричката“ до 100км/ч за само 1.461 секунди, поставяйки световен рекорд, както вече споменахме.

В сравнение с други превозни средства, малкият E0711-11 EVO може да бие болид от Formula E,който се нуждае от 2.8 секунди за спринт до 100км/ч, както и популярните Rimac Nevera и Tesla Model S Plaid, които пък са подходящи за улицата, но спринтират до 100км/ч за малко под 2 секунди.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    24 3 Отговор
    Не че нещо, ама дори батериите на телефоните са над 7.67 ват-часа, да не са киловати, а?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Невероятни батерии":

    Бе големи сте разбирачи , ама направил ли е 1,4 секунди със 170 кила общо тегло ?? Айде сега без да философствате покажете кюмбе , дето да го повтори , та ако ще да е "драгстер" , ама на него само двигателя му тежи толкова , да не говорим за другите работи !! Отделно , дето само горивото му за един опит е колкото на този струва цялата батерия !

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Я прочети пак?

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Какво лошо съм казал за батериите? Това, че ако се поставят на стандартен електромобил ще могат да осигурят 2400 коня лошо ли ти се вижда?


    А иначе си прав, че дори 240 коня с малки двигателчета като тези, са най-доброто решение 4х4 измислено някога и вероятно това ще е стандарт в бъдеще.

    Но понеже е електромобил, понеже двигателите могат да поемат стотици и хиляди конски сили спирачно усилие при намаляване на скоростта, вместо тези конски сили да се пращат да загряват спирачните апарати, тази енергия може да се върне обратно в батерията и затова ще са нужни по мощни двигатели. При рязко спиране мощността е около 1000 коня, така че вероятно толкова ще е стандартната мощност на автомобилите, за да са най-икономични колкото и противоестествено да звучи това от знанията ни за ДВГ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шофер

    4 9 Отговор
    Eстествено, че германци ще го направят! Сега копирачите от изтока могат да дерзаят да подобрат рекорда с колички сделани от кенчета Кока-кола и ориз. Яко!
  • 9 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Автомобил с такова ускорение е напълно безполезен.Що не си купите Тесла бе разбирачите,а карате кюмбета?

    Коментиран от #10

  • 10 Ти да видиш

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ти напълно отричаш смисъла на съществуването на марки като ferrari, lamborghini и дори някои модели на porsche на които акцента им е върху ускорението.


    Ускорението може да е безсмислено от практическа гледна точка, но пълния му смисъл идва от емоционална гледна точка. А покупката на горе изброените автомобили е чисто емоционална, защото при тях и дума не може да става за практичност!