Last news in Fakti

3 Януари, 2023 17:54 6 765 40

Електрически Ford захрани къща за два дни след снежна буря

  • ford-
  • f-150-
  • f-150 lighting-
  • електрически пикап

След възстановяването на енергията е разполагал с допълнителни 65% 

Електрически Ford захрани къща за два дни след снежна буря - 1

Скорошна буря в Канада остави стотици семейства без ток и макар местните служби да са опитваха да направят всичко възможно, някои семейства останаха на тъмно и студено за два дни. Едно от тези семейства е това на потребител с името RapsFanLJ в Reddit, който се похвали със своя пикап Ford и работата, която той е свършил

След като токът спрял, мъжът използвал всички 11 контакта, които пикапът му има, за да захрани различни електроуреди в къщата. Това включва всичко от лампи, хладилници, рутери, лампи и други. Токът бил възстановен след 44 часа, а след изключването на всички консуматори, батерията на пикапа все още разполагала с капацитет от 65%.

Това не е първия подобен случай в който електрически пикап спасява положението при лоши климатични условия, след като подобно нещо се случи през изминалия месец след земетресение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    17 13 Отговор
    Изсмукани от пръстите, поданици от неграмотници.

    Коментиран от #7

  • 2 Механик

    37 7 Отговор
    Статията иска да наложи извода "Купувайте си електрички", нали?
    Само дето е манипулативна най-вероятно не кореспондира с никаква истина.
    Доказателството се вижда в неугледното изречение "Това включва всичко от лампи, хладилници, рутери, лампи и други.", където лампи се споменава 2 пъти. Веднъж в началото и веднъж в края, разчитайки на късопаметността на съвременното шиле. Какви са били тия хладилници? Каква мощност, колко на брой?!
    А и нищо не се споменава за това как са се топлили канадците.

    Коментиран от #5, #10, #12

  • 3 Даа

    20 1 Отговор
    Ама само на лед крушките.
  • 4 Галинее

    19 2 Отговор
    Вятър те вее на бяло магаре
  • 5 Гост

    17 10 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    И естествено, нормално е човек да си зададе въпроса, как аджеба е ‘преминал’ тока от батерията на пикапа към бушона/шината на веригата на контактите, осветлението, хладилника и други??? Мистерия ще да е, май…

    Коментиран от #6, #40

  • 6 Ясно е

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    "Мистерия" е мътеницата в главата на всезанещия ГанЮ. Електрическите пикапи като този разполагат с множесто ДИРЕКТНИ контакти за домашни електроуреди. Няма нужда тока да преминава през никаква "шина". Трябва ти само разклонител - това са обикновени контакти.

    Коментиран от #24

  • 7 ха ха

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    захрани крушката в мазето, за да включат дизел генератора
  • 8 Тоалетна хартия

    16 4 Отговор
    Захранил къща с една стая.....Пишете колко КW е батерията на пикапа. А в тоя студ изобщо не му е трябвало на хладилника ток..Къв рутер бе...колко ток му трябва и за какво му е ако има прекъснати мрежи на оператора??? Ейййй, за овце ни вземате!!!Да не се окаже накрая, че """къщата""" е пикапа му....

    Коментиран от #13

  • 9 Леле,леле

    11 3 Отговор
    Кой ползва хладилник при снежна буря и рутери ? Това са най-безмислените неща при такова положение.

    Коментиран от #16

  • 10 гост

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Консумацията на еднофамилна къща с топлоизолация по стандарт , а канадския стандарт е един от най-старите в света е под 5 квт за 24 часа !!! За абсолютно всички консуматори на ток !! Тоест за 2 дни е имал консумация 10-15 квт в най-лошитя случай !! При пикап с батерия от над 100 квт е чудно , че е имал само 65 % остатък , осем ако не е бил напълно зареден преди това ! В Канада се топлят обикновено на газ , за твое огромно съжаление и то с газ по 70 долара за 1000 куб , както и в съседния САЩ !

    Коментиран от #19, #32

  • 11 Зельонска от ВОГ

    13 7 Отговор
    Пращайте го тоя форд в Киеве, че на мой муж Зельони карлик стафидки замерзли!
  • 12 гост

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Една термопомпа от добра марка със 2 квт МАКСИМАЛНА консумирана мощност топли 80-90 кв метра къща със 2-3 квт на ден !! За два дни ще ти изразходи 6-7 квт в най-лошия случай ! Като може да топли и бойлер за топла вода ! Останалите консуматори , освен ако не са "съветски" не могат да направят и толкова !! Тоест дори с електрическо отопление тази къща не харчи повече от 6-8 квт на ден ! Тоест пикапа може да я захранва поне 2 седмици !

    Коментиран от #17

  • 13 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тоалетна хартия":

    И за теб коментар 10 !

    Коментиран от #20

  • 14 Слепок

    17 1 Отговор
    Утре отивам да си купя електричка за 100 000 долара защото някога може да ми спре тока... за два дена.
  • 15 6Х6

    11 1 Отговор
    ПауърБанк... или Преди Пауъра е Банката!
  • 16 чичо стамат шумков

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Леле,леле":

    Кой ползва хладилник при снежна буря и рутери ? Това са най-безмислените неща при такова положение.===================== Страхотен коментар .Особено относно хладилника.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Термопомпа с 2 квт консумирана мощност за 24 часа ще изразходи 48 квтч,математико тесларски.Влючи и останалите консуматори и батерията е загинала за 2 дена.

    Коментиран от #22, #29, #33

  • 18 Егати хората сте

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "чичо стамат шумков":

    Вярно ли си изключвате хладилниците през зимата? И фризерите ли са ви изключени в момента? И какво се дивите толкова, като един хладилник харчи колкото две едновремешни крушки когато работи - 100-200 w, а работи само няколко часа в денонощие.

    За цяло денонощие харчи 2 киловатчаса.

    Коментиран от #21

  • 19 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Точно в Канада зимата е 9 месеца,къща под 100 квадратни метра няма.Точно с 5 квтч за 24 часа или 200 ватчаса за час само осветлението ще ти е повече.
  • 20 Тоалетна хартия

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Тъпан бие, гайда ручи.....5 КW на час....за 24ч.са 120...Колко му е батерията на тоз пикап???? Алоооо, туй е долна лъжа-реклама, стръв за балъци!!!Научи си математиката за 3 клас!!!!
  • 21 Тоалетна хартия

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Егати хората сте":

    Явно нямаш хладилник и/или фризер.....Харчели колкото две крушки,може, но ако крушките са от уличното осветление....Искам да видя хладилник как работи под 4 градуса!!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Имам хладилник

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тоалетна хартия":

    Но той не е средностатистически хладилник и харчи повече, защото има по-голяма външна площ и има по-големи загуби.

    Дал съм ти мощност и консумация на средностатистически хладилник. Можеш да погледнеш и мощността на твоя и ще видиш, че е под 200 вата.



    Работи и при минусови температури навън, защото в нашата кухня има доста голяма температурна разлика между външната и вътрешната температура, но окей в едно у вас когато навън е 4° и в кухнята ви е четири градуса, щом хладилникът ти не работи при тези температури.
  • 24 Ганю

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно е":

    Тоест, искаш да кажеш че вадиш кабел от пикапа, слагаш го в уреда, и вече ‘потича’ ток? Това ли искаш да ми кажеш? Или от контакта взимаш удължител, хакваш го в пикапа, и ‘нека бъде светлина’? Баце, ама вие вече хептен сте в лютеницата! Ами крушките, те как са светели? Ааааа, не ми казвай, сетих се, пикапа има мини централа, която с извод до сифона в банята захранва осветлението!!! Тцъ, тцъ, тцъ, много сме зле, как не сме се сетили…….

    Коментиран от #25

  • 25 Нещо такова

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ганю":

    И за да не си измисляме като в статията под която коментираме, ето ти и директен превод на цитата публикуван от собственика на пикапа:

    "44 часа без ток в Южно Онтарио! Това бебе ни спаси! Не е свързан към електрическото табло, но 2-те кабела с разклонители захранваха нашите хладилници, фризери и нашия wifi, избрани светлини и телевизор за близо 2 пълни дни. И батерията падна само до 65%!"

    Тоест ползвал е удължители и разклонители включени в контактите на пикапа в които е включил всичко, което му е било необходимо. Каква толкова странно виждаш и защо ти се струва невъзможно?


    Не е уточнил, но е възможно удължителите да са били два, защото единият е работил на 120 волта, а другия на 240 спрямо нуждите на съответните консуматори.

    Коментиран от #31, #35

  • 26 Я руски

    4 2 Отговор
    Къща лесно се захранва имаш хладилник телавизор кампютер бойлер и печка и си през седмицата 3/4 от деня на работа а децата на даскало.
    Я дя ми захранат некой машиностраителен завот със стругове преси кранове и тн. Тиа западне гендери

    Коментиран от #27

  • 27 Е какъв ти е проблемът?

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "Я руски":

    След като на батерии захранват цели градове за часове, защо смяташ, че някаква си фабрика ще им е проблем със стругове с мощност 5-10 kw?

    Дори този пикап може да захрани един такъв струг за цял работен ден и ще му остане половината зарядно в батерията.

    А една единствена батерия за стационарно съхранение на енергия ще захрани стотина струга за цял работен ден.

    За директно захранване от слънцето, ще са необходими само 5 декара фотоволтаици, които могат да бъдат разположени на покрива на цеха.

    Май не е толкова трудно и сложно, а?

    Коментиран от #28, #34

  • 28 Смех

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Е какъв ти е проблемът?":

    Добре е че си вярваш сам на глопустите дет си ги написал

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    В коментар 22 ти бях обяснил колко си заблуден , МНОГО меко казано , но явно факти не понасят фактите ! Затова ще повторя само последното изречение ! Избери си която искаш фирма за термопомпи в нета и им отправи запитване каква е средната консумация на ден и на месец на термопомпа със МАКСИМАЛНА потребявана мощност 2 квт !!! И каква площ се отоплява с нея !! И като получиш отговора си потърси по-високо място да не мъчиш хората с такива глупости !
  • 30 На коя цифра не вярваш

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Смех":

    Защото срещу цифри и математика не се спори.

    Разбира се вие точните науки не ги уважават много, защото покрай тях не ви вървят опорките и надали ще ми отговориш.
  • 31 Ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нещо такова":

    Тоест, пускаме Гугъл да превежда и оставаме хората на спорят? Ясно! И къде е ‘медията’ тук? И всъщност, какво иска да каже авторчето?

    Коментиран от #37

  • 32 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти у ред ли си ва? Каква е тая мерна единица "под 5 квт за 24 ч"? Къде си завършил? Баш у Канада, където е кочан студ, няма как да изкараш зимъска с 10 квтч на ден. И се научи, че консумацията не е само квт, а е квтч. Може би тогава ще схванеш какви смехории си написал. Само една печка да си пуснаш 2 квт, да ти стопли една стая, за 5 ч работа ти опуква тия 10 квтч енергия. Ако те няма по цял ден може, но в почивен ден забрави. А другите стаи с какво ще ги топлиш? На газ, викаш? То, аз като съм на газ черпя дори по-малко от 5 квтч ток. Само за телевизора и за лампите ми трябва. Какво има да го мъдриш? А газта в САЩ взе много да прескача от забранената руска газ, нищо, че на теб ти е забранено да си внасяш от тях, че били агресори.
  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Оставяй го тоя. Той смята консумация на ток, при положение, че всичко друго било на газ. То така не ти трябва ток. Само телефона да работи. Абе, сметки на тесларчик.
  • 34 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Е какъв ти е проблемът?":

    Работя в цех с 300 кв покрив. Имаме 5 струга по 8 квт, един абкант, един борверг 24 квт, радиал 12 квт, без да броя СО апаратите и дрелки и ъглошлайфи, които постоянно не спират. Само компютрите и сървърното гълтат към 2-3 квт на час. Климатиците още 10 квт на час. Та, ко кайш? На кой покрив да турями панелите, които щяли да захранят всичко това? Ай стига сънува.

    Коментиран от #39

  • 35 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нещо такова":

    Забравил си да изброиш часовника и телефона - големи консуматори си натрупал, брат. Един рутер не ползва почти никакъв ток. Най-големият от изброенните консуматори е хладилника, и е към 1 квтч на денонощие. Тия само изброяват леки консуматори без никакво потребление, но пък трупат списъка, да изглежда голяма работата.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 То по-добре така

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ганю":

    Защото от буквалния превод който съм дал се разбира повече отколкото в статията тук.
  • 38 А ти ако беше

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Какво щеше да включиш, при положение че не знаеш дали тока ще дойде през следващата седмица? Много ясно, че е включил само най-необходимото плюс фризера и хладилника, за да не му се развали храната.

    Ти какво включваш като ти спре тока?
  • 39 Къде ги събрахте

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Толкова техника в този малък цех?

    Склад нямате ли? Готовата продукция къде я държите? Сървърите между струговете ли са?

    Въпреки това, този покрив събира около 60 киловата фотоволтаична централа, която годишно може да ви пести около 80 хиляди киловатчаса електрическа енергия, която дори с отстъпката която прави държавата в момента, ще ви струва около 30 000 лв, а при нормални цени около 64 000 лв ВСЯКА година. Малко ли ти се виждат? По колко ток плащате на месец?

    Като те слушам, минималната мощност е около 90 kw без да броя ъглошлайфите и заваръчната техника, тоест 720 киловатчаса за работен ден 300-500 лева на ден?

    А централата ще струва около 80 000 лв.
  • 40 Карабос

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ако беше грамотен щеше да знаеш, че се предлага такава инсталация.