Last news in Fakti

19 Април, 2023 15:58 11 627 4

Стара Nokia 3310 се превърна в перфектния инструмент за кражба на автомобили

  • кола-
  • кражба-
  • nokia-
  • 3310

Крадци продават устройства монтирани като класическите телефони

Стара Nokia 3310 се превърна в перфектния инструмент за кражба на автомобили - 1

Преди около седмица ви разказахме за нова система за кражба на автомобили, която използва CAN връзка за отключване и запалване на автомобили. Тогава ви споменахме, че крадците използват специално устройство с изключително ниска цена, маскирано като Bluetooth колонка на JBL. Тези устройства се продават в „тъмната мрежа“ и за съжаление могат да бъдат купени от всеки.

Поради това, че подобни колонки могат да бъдат срещнати постоянно, много от хората не обръщат внимание на тях и трудно могат да бъдат разпознати. Сега крадците, изглежда са открили нови начини за внедряване на тези устройства в по-малки по размери предмети. Последни данни сочат, че хакерите използват стари телефони Nokia 3310.

Според запознати, цените на подобни устройства започват от около 2500 евро и могат да достигнат до 18 хиляди евро в зависимост от функциите и възможностите на устройството. Често те се публикуват в интернет като устройства за отключване на кола или запалване на автомобили с изгубени ключове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    19 2 Отговор
    Имам такава работеща нокия, кой дава 1000$ ?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Давам 2000 :)))
  • 3 Дръж си я

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Да си палиш жигулата с нея.
  • 4 3310 легенда

    0 1 Отговор
    Шефа ми си ползва още такава нокия