Last news in Fakti

27 Май, 2023 11:30 1 164 6

Над 23 хиляди конфиденциални файла от системата на Tesla са изтекли в интернет

  • tesla-
  • мъск-
  • данни-
  • изтичане

Информацията е около 100GB

Над 23 хиляди конфиденциални файла от системата на Tesla са изтекли в интернет - 1

Германското издание Handelsblatt твърди, че от Tesla не са се справили със защитата на личните данни, след като хакер се е сдобил със 100GB конфиденциални данни, които по-късно е разпространи в интернет. Данните съдържат информация за клиенти, служители, бизнес партньори и други.

Изтеклите документи, наречени "Файловете на Tesla", включват таблици с повече от 100 000 имена на бивши и настоящи служители, включително номера на социалната осигуровка на главния изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск. Файловете включват и лични имейл адреси, телефонни номера, заплати на служителите, банкови данни на клиентите и секретни данни от производството. Позовавайки се на информация от изтеклите файлове, вестникът съобщава и за хиляди оплаквания от клиенти, свързани със системите за подпомагане на водача на Tesla, включително данни за 1000 катастрофи във връзка със системи за подпомагане на водача като Autopilot през последните години.

Има също така 2400 оплаквания за непреднамерено ускорение и 1500 оплаквания за проблеми със спирачките, включително 383 случая на фантомно спиране и 139 случая на аварийно спиране. Най-старите оплаквания от изтичането на данни са от 2015 г., а най-новите са от март 2022 г. Повечето от инцидентите са се случили в САЩ, но има и оплаквания от Азия и Европа, включително много от Германия.

Handelsblatt потвърди автентичността на данните с Института за сигурни информационни технологии Фраунхофер, който не откри доказателства за дописване или фалшифициране във файловете. Tesla се опита да спре изданието да използва тези данни в репортажите си и дори заплаши със съдебни действия срещу Handelsblatt.

Вестникът обаче реши да използва информацията от файловете на Tesla, тъй като смята, че това е едно от извънредните обстоятелства, при които съобщаването на незаконно получени данни би било законно съгласно законодателството на Европейския съюз.

Службата за защита на данните в германската провинция Бранденбург, където се намира европейският завод на Tesla, определи изтичането на данни като "масивно".

"Не си спомням за такъв мащаб", казва Дагмар Хартге, служител по защита на данните в Бранденбург, съобщава Ройтерс. Той добави, че случаят е предаден на холандските власти, тъй като европейската централа на Tesla се намира в Нидерландия.

Нидерландският орган за защита на данните заяви, че е твърде рано да се каже дали ще започне разследване на евентуални нарушения на защитата на данните на Tesla. Нарушаването на сигурността на данните би било в нарушение на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз. Ако бъде доказано в съда, то ще доведе до глоба в размер до 4% от годишните продажби на Tesla, което може да бъде 3,5 млрд. долара (3,26 млрд. евро).

Въпреки че Tesla не е коментирала доклада, Handelsblatt цитира адвокат на производителя на електромобили, който казва, че подателят на сигнала е "недоволен бивш служител", който е злоупотребил с достъпа си като сервизен техник, за да получи информация. Адвокатът заяви, че Tesla ще предприеме правни действия срещу заподозрения бивш служител.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без да искат

    1 3 Отговор
    А къде ли отиват всичките данни от колите и сателитите?

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "без да искат":

    Към Сорос, който е на ръба на плоската земя. Използва 5G да ги получи и после да ви ваксинира и чипира.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    5 4 Отговор
    От цялата боза внимание заслужават само две неща !! Първо 4% от годишните продажби НА АВТОМОБИЛИ на Тесла са 3,5 милиарда долара ! Тоест 100% от продажбите и са 87,5 милиарда !!! За миналата година , а тази засега има 70 % прираст на старите модели и се очаква нов (Сайбъртрък) , който лесно ще ги докара до 100 % , тоест над 170 милиарда !! А Тесла има приходи и от други дейности , соларни покриви , стационарни батерии , продажба на кредити за емисии и т.н !! Тоест приходите на Тесла са над 3 пъти БВП на България или колкото този на Румъния примерно и о ужас за русолюбците , ПО-ГОЛЯМ от БВП на Иран !!! Второ , до 2 месеца най-много Тесла ще мине 6 милиона продадени автомобила , огромната част от които в движение по пътищата , от които имало 3-4 000 оплаквания , над половината от които доказано симулирани !!! Поредния нещастен опит на немските "производители" да очернят производителя , който им показа че са спали последните 100 години !!
  • 4 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    За ваше огромно съжаление "личните ви данни" са интересни за света колкото ланшния сняг !! Като изключим това , че на ден ги показвате по пет пъти на кого ли не , като почнеш от дори куриерски фирми и свършиш с банки и държавни служители , които уж са "надеждни" , в нета данните на 10 000 човека с пълен набор данни се продават по 20-тина долара !! Ако сметнеш няма една десета от цента цената за един !! Ето толкова са интересни и ценни "безценните " ви данни !! Не си и въобразявайте , че някой ще даде и цент за вас !!

    Коментиран от #6

  • 5 В и К

    3 0 Отговор
    Дано са изтекли в канализацията..
  • 6 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Слагай алуминиевото фолио по главата, че пусках микровълновата!