Last news in Fakti

9 Юни, 2023 11:49 6 586 20

Представиха най-бързия водороден влак в света

  • влак-
  • метро-
  • водород

Иновацията е дело на China Railway Rolling Stock Corporation

Представиха най-бързия водороден влак в света - 1

Китайският производител на железопътно оборудване China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) представи нов влак, за който твърди, че е първият в света градски електрически влак с горивни клетки. Този транспорт ще действа като аналог на метрото, но на повърхността и ще се движи с много по-висока скорост.

Основата за новия водороден влак е влакът-стрела Fuxing, който се движи в цялата страна. С максимална скорост от 160 км/ч се смята, че това е най-бързият влак, задвижван с водород, в света. За сравнение френската Coradia iLint ускорява до 140 км/ч.

В същото време френският водороден влак може да измине 1000 километра, докато китайската новост към момента може да измине само 600 километра. Следователно ще се използва за градски пътувания.

Отбелязва се, че влакът използва система за сигурност с няколко хиляди сензора от различни видове и размери, която отговаря за безопасността на водородните бутилки и горивните клетки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми Нет

    15 5 Отговор
    нека атлантишкият квич започне след 3...2...1...сега

    Коментиран от #8

  • 2 абе

    13 12 Отговор
    комунизма води до просперитет.
  • 3 минавам

    15 9 Отговор
    краварника и евроджендърята да минат от ляво
  • 4 честен ционист

    25 5 Отговор
    Тия щяха да купуват БДЖ-то, ама Баце се сгъна пак пред Посолството. Имате си най-зависимата мутра на света, която я държат на изкуствено дишане, докато ви доят.
  • 5 Механик

    25 11 Отговор
    А САЩ- върха на сладоледа с какво ще се похвалят? С това, че вече нищо не произвеждат ли? Или с тавана на дълга? Или с това, че подпалиха още една държава?
  • 6 Водорода като се окисли става

    2 13 Отговор
    Вода и кислорода в атмосферата ще стане на вода след като се съедини с водорода и няма да има кислород в атмосферата за хората и животните
  • 7 Трябва да има СО2 да

    9 1 Отговор
    Живеят растенията и да има фотосинтеза растенията поглъщат въглерода и растат и освобождават кислорода в атмосферата
  • 8 гост

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ми Нет":

    Да правиш на водород цял вид транспорт , който по принцип си е електрифициран е нещо много повече от глупост !! Това е въпиющо доказателство за силен дебилизъм или очевадна схема за източване , чети крадене на държавни пари !!!! Няма и няма да има държава или дори компания в света , която електрифицирането на мрежата да е ПО-СКЪПО от внедряване на такива "водородни" влакове със цялата съпътстваща инфраструктура за зареждане и съхранение на този водород !! Отделно въпроса ,че преобразуването на ток във водород и после обратно в ток е ДОКАЗАНО , че няма как да стане с под 30-35 % загуба на енергия , докато загубите на ток по мрежата на сегашните влакове са под 7 % !! И самите влакове ще са в ПЪТИ по-евтини без тези измислени водородни системи !! НИКОГА НИКЪДЕ няма да има разпространение на водородни влакове , дори в Китай , европейските производители направиха прототипи , изпробваха ги , доказаха , че са в ПЪТИ по-скъпи и несигурни от сегашните влакове и ги пратиха в музея !!! Влаковете стрела в Япония се движат със скорости над 500 км/ч и си работят прекрасно със сегашната обикновена контактна мрежа !! Без бомби във влака и със в пъти по-ниски разходи !!

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 9 тиху ве

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    реднек клекав

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "тиху ве":

    Именно за такива день...и говорех , виж как се позна , хаха !
  • 12 Тъпанар

    4 0 Отговор
    Бомба в града ,която може да се движи със 160 км/ч
  • 13 Водород до 8

    0 2 Отговор
    До ком. 8 . Използването на водородни клетки при автомобилите превъзхожда задвижването с акумулатори. Но трябва да се усъвършенства. Именно това правят китайците - експериментират с влак. Защо с влак? Защото е по рентабилно, отколкото при лек автомобил - системите са сложни.
  • 14 Водород

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Виж ком. 13.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Водород":

    Виж си акъла или по-скоро липсата на такъв !!! НИКОГА задвижване с водород няма да превъзхожда батерии нито в автомобил , нитов камион , нито във велосипед даже !!! Ама НИКОГА !!! Дори само загубата на над 30 % от енергията в преобразуването ток-водород-ток е достатъчна да прати любимия ти водород при любимото ти двг !! Без да стигаме до десетки пъти по-сложната и несигурна система от "горивни клетки " , бомби със 700 ( СЕДЕМСТОТИН ) и нагоре атмосфери и разход като на кюмбе !!! След над 20 години "разработки" Мерцедес и Тойота така и не можаха да постигнат пробег повече от 500-600 км при СИЛНО ОГРАНИЧЕНИ мощности и живот на горивните клетки 160-200 000 км !!! И цена доста надвишаваща цената на батериите !! С кое превъзхожда батериите , с нещастните мечти на русолюбец , дето не може да понесе поредното американско лидерство в технологиите ?? Хахахах , няма да доживееш !!
  • 16 Какво има във влака

    0 0 Отговор
    Задвижването е на Сименс, системите за контрол са френски. Сами ще откриете откъде е дизайна.
  • 17 Апостолов

    1 0 Отговор
    Китай е друга планета. По много неща изпреварват САЩ и ЕС. В България друго не ни остава освен да мечтаем.Защото българските политици избират винаги неподходящи господари.
  • 18 Николов

    1 0 Отговор
    В София покрай Стара планина има много не застроена площ. Затова е по лесно на открито да се изгради висящ влак от Банкя, Костинброд, покрай Северната тангента,Ботунец до Елин Пелин и Нови хан.Докато се застрои висящия влак ще се изграждат новите квартали на столицата.Има място за увеселителни паркове и огромни небостъргачи. Новите булеварди да бъдат широки с транспортни надлези на кръстовищата.Нека новите кметове да направят нещо хубаво и полезно.Защото един кмет унищожи София ленд.
  • 19 Донев

    1 0 Отговор
    Дано скоро Китай да бъдат новият ни господар.
  • 20 Филипов

    1 0 Отговор
    Преди 50 години в Китай умираха от глад.Но в момента са водеща икономика в света. Затова строгите закони като се изпълняват са гаранция за силно развита икономика.