Last news in Fakti

29 Април, 2022 11:59 5 966 12

Самолет, задвижван с водород, постави нов рекорд

  • самолет-
  • водород

HY4 работи с нискотемпературни водородни горивни клетки

Самолет, задвижван с водород, постави нов рекорд - 1

Базираната в Щутгарт немска аерокосмическа компания H2FLY постави нов световен рекорд със своя четириместен самолет HY4, който стана първият пътнически самолет с водородно гориво, достигнал височина от над 2 км.

Освен това HY4, който е с двоен корпус, направи първия полет с водородно захранване от едно голямо летище до друго, покривайки разстояние от 124 км от Щутгарт до Фридрихсхафен.

Самолет, задвижван с водород, постави нов рекорд

HY4 е хибридно превозно средство, което работи с нискотемпературни водородни горивни клетки, разработено от DLR институт по инженерна термодинамика в сътрудничество с Hydrogenics.

За да се намали теглото, водородът се съхранява под налягане в два въглеродни композитни резервоара, по един във всеки фюзелаж. Те се подават в горивната клетка, а литиево-йонните батерии осигуряват гориво в моменти на пиково натоварване на 80-киловатовия електродвигател.

Крейсерската скорост на самолета е 145 км/ч, а предвидената далечина на полета е до 1500 км при минимален полезен товар и оптимални условия на полет.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    10 15 Отговор
    Тона е една голяма стъпка в бъдещето !
    Русия и Китай кога ще копират 😂
    Самолет, влак или кола без вредни емисии могат да измислят само и единствено гигантите в САЩ и Германия !

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Хмм

    7 1 Отговор
    Целта е да спрат въглеводородите.
  • 3 Да подценяваш Китай означава, че

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    си проспал последните 10-15 години.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "Да подценяваш Китай означава, че":

    А твоята изцепка означава , че си проспал последните 4000 години или по-скоро уроците по история за тях !! Китай никога в историята си още преди христа не е бил и няма да бъде водеща световна сила нито империя !! За сметка на това е подчиняван , завладяван и бил в състава на чужди империи над 4-5 пъти и то за векове ! Китай винаги е бил твърде зает и неспособен да се справи с вътрешните си проблеми , за да мисли за външни ! И последните 20-30 години на относителен разцвет дължи единствено на запада , който реши да го превърне в източник на евтина работна ръка ! Сега вече виждайки , че Китай обръща това в заплаха за създателите си , просто ще бъде лишен от поръчките и пазарите си в държави , които държат почти 70% от световния пазар , което значи превръщане отново в регионален азиатски играч с тенденция на западане !! Приказките как щал да разчита на вътрешен пазар с клиенти 90% от които имат доходи и потребление на африканци е смешка , която върви само пред промити мозъци от клуба в Копринка !!

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Бил Гет

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Най модерния завод за водород е в Русия с германско участие . Там работят около 43000 човека от двете страни , и да произвеждаш водород ти трябва природен газ , основна суровина . Това в чалготеките няма как да го научиш.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георги Георгиев първа част

    0 0 Отговор
    Винаги съм вярвал в бъдещето на Водорода като масов източник на енергия за осветление, а по-късно и като оръжие за война през четвъртият век преди новата ера. С времето хората разширяват използването и като последствие изобретяват нови начини за сондиране и изпомпване на този така богато наситен с енергия материал. И когато чрез експерименти на Абрахам Пинео Геснер,през 1853 година той открива начина за рафиниране на Керосин, този негов нов патент поставя началото на Индустриалната Революция!! За добро или лошо, петролът и неговите деривати, от тази съдбоностна за човечеството дата, е главният носител на енергия за прогреса на всички технолигии!!!Но както винаги, колкото и да е добра която и да е било технология, то идва време и тя просто изчерпва своите възможости спрямо постоянно и гловоломно увеличаващото се потребление навсякъде по света.
  • 8 Георги Георгиев втора част

    1 1 Отговор
    Преди да се стигне до пълното изчерпване на петролът, началото на следвщият енергоносител с огромни възможности вече е поставен, и това е Водородът!!! Водородът ще бъде просто следващото стъпало което ще позволи на човечеството, временно да задоволи своите непрекъснато увеличаващи енерго потребности. Торий (Thoruim), ще бъде следващият истински революционен енергоносител, но човечеството ще прябва първо де премине през революцията на Водорода (Hydrogen)!!! Производство и складирането на Водород е достатъчно елементарно и може де се направи в домашни условия чрез процесът на електролиза.Чрез използване на соларни панели и фабрично направена система която може да се постави навсякъде където има слънчева светлина и впоследствие след първоначалните разходи, да предостави напълно безплатна енергия за къщата и автомобила, с минимални разходи при смяната на Катода и Анода които биват разяждани в процеса на електролиза. В много общи черти това е схемата за използване на Водородът. Планините от отровни боклуци които сега растат поради нашето желание да използваме батерии, за да се освободим от робството на Петролът, могат да бъдат напълно избягнати! Ние хората, трябва да принудим Правителствата навсякъде да се държат отговорно към бъдещето на единствената планета която ние имаме и унищожаваме в името на парите, не хората!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Тоест америте няма да си купуват китайски легени за 2 долара, а европейски за 20 евро ли? По скоро кравария ще колабира ако китай спре да им продава потребителски стоки. Разбираш я икономиката , само че наобратно!
  • 10 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Георги Георгиев втора част":

    Ако се интересуваш от водородни коли напиши Кой уби водородния автомобил или Боб лазарс хидроген кар.
    Лазар е работил с зона 51 по проекти за обратно инженерство.
    Той е един от хоратас работили и изследвали елемент 118.
    В последствие прави разкрития и бива уволнен, а всичко за него заличено, вкл. преводите на заплатите му, бакови сметки и цру отрича той да е работил някога тях.
    Та по темата...показа един червен корвет с 4 бутилки водород в багажника и каза , че изминава 500 мили с гориво за 5$. И оня го пита...е откъде го зареждаш...и нашия му вика ето ми я зарадната станция-наливам вода и 5$ ток пълня бутилките. После го свали в мазето и показваше с епруветки самия процес на производството.
    МНООООго ГОТИН КОРВЕТ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Китай просто щял да бъде лишен от поръчките.....
    Ако Китай , реши да не изнася нищо за кравария, ще видиш как един пластмасов леген ще се продава за 25 долара!
    Кравария вече не може без евтините китайски стоки, защото няма алтернатива!
    Към статията- не ми е ясно как се намалява теглото, чрез съхраняване под налагане?!?
    Под налагане, без налягане теглото си е тегло- може се има предвид икономия на обем за съхраняване на горивото, но това не променя качеството на образованието на преписвачите!
    Лично аз бих се замислил дали ми трябва трети фюзелаж или е възможно да имаш само два фюзелажа с по една перка на гърба на всеки от тях?