22 Ноември, 2013 15:09 2 289 0

Заплахите в интернет

  • интернет-
  • заплахи

Проучване разкрива въздействието на престъпленията в кибернетичното пространство

Според публикувано днес проучване на Евробарометър потребителите на интернет в ЕС са много загрижени за кибернетичната сигурност. 76 % от тях считат, че рискът да станат жертва на престъпления в кибернетичното пространство се е увеличил през изминалата година, което е повече в сравнение с подобно проучване от 2012 г. Профилите в социалните мрежи или електронните адреси на 12 % от потребителите на интернет вече са били обект на хакерски атаки, се казва в съобщение до медиите на ЕК.

Въпреки че 70 % от потребителите на интернет в ЕС са спокойни относно използването на интернет за онлайн пазаруване или онлайн банкиране, едва около 50 % действително избират да използват тези услуги. Тази съществена разлика в процентите показва отрицателното въздействие на престъпленията в кибернетичното пространство върху цифровия единен пазар: двете основни тревоги при подобни онлайн дейности са свързани със злоупотребите с лични данни (което се посочва от 37 % от отговорилите) и със сигурността на плащанията онлайн (35 % от отговорилите).

„Това проучване разкрива деструктивното въздействие на престъпленията в кибернетичното пространство върху използването на интернет. Твърде много хора избират да не се възползват в пълна степен от всички възможности, които ни предоставя интернет. Това затруднява както цифровата икономика, така и всичките ни дейности онлайн. Необходимо е да засилим европейското сътрудничество, като продължим да развиваме работата на Европейския център по киберпрестъпност и да стигнем до най-долните нива на организираната престъпност в интернет“, заяви комисарят на ЕС по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Окуражителен е фактът, че в сравнение с 2012 г. повече граждани на ЕС смятат, че са добре информирани за рисковете от престъпления в кибернетичното пространство. (44 % спрямо 38 %). Изглежда обаче, че те не винаги правят всички необходими изводи от тази информация. Например по-малко от половината от потребителите на интернет са променили някоя от своите онлайн пароли през последната година (48 % — малко по-добър резултат от установените през 2012 г. 45 %).

В проучването на Евробарометър са участвали повече от 27 000 души от всички държави членки. То показва също, че:

    - 87 % от отговорилите избягват да разкриват лична информация онлайн (слаб спад в сравнение с 89-те % през 2012 г.).

    - Мнозинството от запитаните все още смятат, че не са добре информирани за рисковете от престъпления в кибернетичното пространство (52 % в сравнение с 59 % през 2012 г.).

    - 7 % са били жертва на измама с кредитна карта или банкова измама по интернет.

    - Налице е съществено нарастване на броя на потребителите, които се свързват с интернет чрез смартфон (35 % спрямо 24 % през последната година) или чрез таблет (14 % спрямо 6 %).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА