Last news in Fakti

13 Декември, 2023 17:45 1 817 3

Tesla обновява 2 милиона автомобила за да направи автопилота по-безопасен

  • tesla-
  • model x-
  • model 3-
  • model y-

Сервизната акция ще се разпространява онлайн

Tesla обновява 2 милиона автомобила за да направи автопилота по-безопасен - 1

Въпреки че понастоящем Tesla не разполага с автомобил с възможности за автономност от ниво 3, сравними с тези на Mercedes или BMW, компанията се е утвърдила като лидер в областта на технологиите за подпомагане на водача. Тази репутация до голяма степен се дължи на известността, както положителна, така и отрицателна, на нейните системи Autopilot и Full Self-Driving (FSD).

Този авторитет обаче претърпя неуспех след неотдавнашната новина, че Tesla обявява сервизна акция 2 милиона електромобила Model S, X, 3 и Y. Това действие идва в отговор на това, че регулаторните органи по безопасността в САЩ установиха, че технологията Autopilot на Tesla е податлива на злоупотреба.

През последните няколко години Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) проверяваше внимателно безопасността на Autopilot. През този период технологията получи широко внимание поради предполагаемото ѝ участие в множество произшествия. Сега NHTSA твърди, че Tesla не е предприела достатъчно мерки, за да предотврати прекомерното доверие на водачите в Autopilot, който може да управлява ускорението, спирането и управлението в рамките на една лента, както и в Enhanced Autopilot, способен да се справя с промяна на лентата.

От съществено значение е да се отбележи, че нито една от тези системи не осигурява пълна автономия на автомобилите Tesla. Въпреки това присъдата на NHTSA е, че компонентът Autosteer на технологията може да бъде използван неправилно от някои водачи, а други може да не знаят кога се изключва, което налага връщане към ръчно управление на техните електрически превозни средства.

Резултатът от решението на NHTSA е, че Tesla ще пусне безплатна актуализация, която добавя допълнителни предупреждения, за да гарантира, че водачите остават съсредоточени, когато Autopilot е включен, и са по-наясно, когато той е изключен. Автомобилите, засегнати от изтеглянето, са 2012-23 Model S, 2016-23 Model X, 2017-23 Model 3 и 2020-23 Model Y с общ брой 2 031 220 единици.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    2 5 Отговор
    Преди една год.гледах клип как 3 пъти гази детска кукла имитираща дете на пътя. И чак сега се сетиха.
  • 2 Гост

    2 3 Отговор
    Автопилота ще блъска Теслъта само в пожарни автомобили.
  • 3 Бен Тен

    2 0 Отговор
    Защо не настроят Автопилота да се блъска само в полицейски коли спрели вдясно, те и без това нямат работа там. А и така ще се докаже че полицейските коли спрени да дебнат хората са предпоставки за произшествия .