Last news in Fakti

21 Март, 2024 09:00 46 263 21

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран

  • redmi-
  • note-
  • 13 pro-
  • xiaomi

Ревю на новия Redmi Note 13 Pro

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран - 1

Обичаната от мнозина, заради отличното си съотношение цена/качество, серия Redmi Note на Xiaomi се завърна и сега предлага нещо ново: Става дума за смартфона Redmi Note 13 Pro, който сега ще разгледаме обстойно.

Като начало, ще започнем с факта, че имаме например 200-мегапикселова камера, поддръжка на e-SIM и, ако желаете, тонове място за съхранение. Нашият подробен преглед разкрива дали този, достъпен телефон, отговаря на изискванията ви.

Корпус

Корпусът на Redmi Note 13 Pro е снабден с плосък дисплей, който не е извит в краищата. Устройството се чувства много добре в ръката, а материалите са качествени. Рамката е изработена от солидна пластмаса, а екранът е защитен със здраво Gorilla Glass Victus стъкло.

Рамката и задната част на устройството се предлагат в три цветови вариации: черно, меко виолетово или зеленикаво синьо. Нашата мостра е от последния вид и има стъклен гръб, който е устойчив на пръстови отпечатъци. Като цяло корпусът е солиден и се справя с натиск, приложен върху него и подобен на този, предизвикван от носене (сядане, навеждане) на устройството в задния джоб, без да може да бъде усукан.

По отношение на теглото нищо не се е променило в сравнение с предшественика Redmi Note 12 Pro: Устройството все още тежи 187 грама, но по отношение на размера смартфонът е станал малко по-компактен, въпреки че има същия размер на дисплея. Това предполага, че Xiaomi са успели да свият допълнително и без това тънките рамки на дисплея, които притежаваше предшественикът. Това придава на Redmi Note 13 Pro много първокласен вид, особено за телефон в този ценови сегмент.

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран

Според производителя устройството има защита от прах и пръски вода IP54, като и по този показател иновацията превъзхожда Redmi Note 12 Pro. Въпреки това бихме ви посъветвали да не потапяте устройството във вода.

Характеристики

Xiaomi предлага у нас във вариант с памет 8 GB RAM / 256 GB за съхранение във всеки от гореспоменатите три цвята. Въпреки че имаме работа с LPDDR4X RAM, контролерът на паметта поддържа още по-бърз LPDDR5 до 6400 MHz. Масовото хранилище е оборудвано с UFS 2.2 флаш, което осигурява доста добри скорости за тази ценова категория.

Както и в много други устройства на Xiaomi, и тук има вграден IR бластер. Това означава, че смартфонът може да се използва и като дистанционно управление за много други устройства. Допълнителният 3.5 мм аудио жак ви позволява да свържете аналогови слушалки или високоговорители, макар ние да предпочитаме безжичните слушалки Redmi Buds 5 Pro. Но за тях, по-късно.

Някои от малкото минуси на модела са свързани с USB-C портът, който предлага скорост USB 2.0. Освен това не е включен microSD четец за разширяване на паметта, но за сметка на тези недостатъци, можете да използвате 2 SIM карти, както и e-SIM.

Софтуер

Xiaomi инсталира свой собствен потребителски интерфейс MiUI 14, който е базиран на Android 13. Но най-хубавото в случая е, че производителят обещава три години нови версии на Android и четири години ъпдейти по сигурността.

Смартфонът идва с множество предварително инсталирани приложения. Разбира се, можете да изтриете или скриете много от приложенията на трети страни и програмите на Xiaomi, за да можете да се насладите на сравнително чиста система.

Що се отнася до WiFi свързаността на устройството, то Wi-Fi 5 е най-бързият стандарт, с който можете да свържете този смартфон към безжични мрежи. Иначе казано това означава отлични скорости и понякога значително по-бързи от повечето телефони на подобна цена. Относно местоположението, телефонът на Xiaomi комуникира с всички големи сателитни мрежи, постигайки добра точност на открито.

Телефонни функции и качество на звука

Xiaomi използва стандартното приложение на Google за телефонни разговори и освен това предлага настройки в приложението за сигурност, за да помогне на потребителите да блокират входящи повиквания.

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран

По време на телефонни разговори звукът от слушалката е изключително ясен и това, което казвате, също се получава ясно от другия край на връзката. Обаждането през високоговорителя и микрофона за свободни ръце е с подобно добро качество. В тази връзка е добре да отбележим, че гласът от приемника не се изкривява дори при максимална сила на звука и гласовете се чуват ясно.

Камери

Задната 200-мегапикселова камера е един от акцентите на Redmi Note 13 Pro. Тя обаче рядко се използва с пълния си потенциал: обикновено се създават само 12-мегапикселови снимки, което означава, че сензорът Isocell HP3 на Samsung комбинира 16 пиксела в един, за да постигне по-голяма светлочувствителност.

Възможно е да се използва максимална разделителна способност чрез достъп до специален режим, но камерата уведомява потребителя, че е необходимо добро осветление и че цифровото увеличение може да се използва само в много ограничена степен до 2x. Това обаче е само за свръх професионалистите във фотографията.

Иначе, камерата разполага и с режим за снимане в пълна резолюция. Също така, при снимане в стандартен режим могат да се заснемат кадри без загуба на качеството с до 4х приближение, което е възможно благодарение на сензора и големият размер на пикселите.

За повечето потребители, снимките, направени с основната камера в стандартния ѝ режим, са перфектни. Като цяло за този ценови диапазон изображенията са доста привлекателни поради нивото на детайлност. При условия на слаба светлина също са възможни много добри кадри, като остротата е доста добра, като само отделни части от изображението страдат от влошаване на качеството.

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран

Основната камера може да заснема видеоклипове в 4K при 30fps и 60fps във Full HD. Като цяло заснемането е добро, автофокусът реагира бързо и точно, а адаптивната яркост работи безотказно. Предната селфи камера прави снимки с максимална резолюция от 16 мегапиксела, но въпреки това изображенията са ярки и детайлни.

Дисплей

Дисплеят разполага с 120 Hz честота на семплиране на сензорния екран и те са отговорни за много гладката работа на смартфона. Дори в ъглите си дисплеят реагира незабавно, а хардуерните бутони от дясната страна на корпуса са изключително удобни. Екранът е и основната отличителна черта на този смартфон. AMOLED дисплеят на Redmi Note 13 Pro е нещо специално. Особено неговата висока пикова яркост от 1800 нита. Това позволява HDR съдържанието да се показва много добре на панела. За любителите на четенето в леглото, екрана на Redmi Note 13 Pro има TUV Rheinland сертификация за ниски нива на синята светлина.

Процесор

Redmi Note 13 Pro е с процесор MediaTek Helio G99-Ultra, който е много подобен на миналогодишния Snapdragon 7 Gen 1, но въпреки това е в челните места сред подобни устройства. Redmi Note 13 Pro е по-бърз от своя предшественик. Дали наистина забелязвате тази разлика в ежедневната употреба обаче е спорно. Във всеки случай, това устройство предлага достатъчно мощност, дори и за по-взискателни приложения.

Когато става въпрос за сърфиране в интернет, телефонът също е впечатляващ: Страниците се зареждат много бързо и в повечето случаи при бързо скролване изображенията вече са заредени.

Игри

Изтеглихме и някои популярни игри на смартфона, за да видим как ще работят. Устройството не успява да постигне 60 кадъра в секунда, но въпреки това, ако можете да намалите очакванията си и да изберете по-ниски графични настройки, можете да се насладите както на PUBG mobile, така и на Genshin Impact.

Високоговорители и слушалки

Високоговорителите на телефона Redmi Note предлагат звук, който може да се определи като добър и добре балансиран, без да чупи никакви рекорди. Звукът не страда от свръхмодулация, дори при максимална сила. Много по-добре е обаче ако към този телефон изберете слушалките Redmi Buds 5 Pro.

Тези слушалки са с функция за шумопотисканеи предвид цената си много ни изненадаха по отношение на качеството на звука. Басът е невероятен, балансиран и персонализиран чрез приложението Xiaomi Earbuds. ANC също е изненадващо ефективен и добър избор. Единствено от микрофона има още какво да се желае, но този недостатък е трудно забележим, а разговорите през слушалките са на добро ниво и едва ли ще създават дискомфорт, както на вас, така и на човека с когото разговаряте.

С освежен дизайн, активно шумопотискане, дълъг живот на батерията и по-добри аудио драйвери - тези слушалки, носят сериозни положителни изненади, дори и за аудиофилите. Калъфът за зареждане с форма на хапче също има непретенциозна естетика от висок клас със своите заоблени форми и текстурирано покритие за долната половина.

Премиум телефон от среден клас с невероятен екран

Но може би любимата ми функция на този продукт е възможността за свързване към две устройства едновременно и не е необходимо да прекъсвате връзката с едното устройство, за да се свържете с другото. Можете просто да пуснете музиката си от, например телефона си, след това, ако искате да превключите, просто поставете на пауза възпроизвеждането и пуснете музика от другия си източник, в нашия случай компютър.

Живот на батерията

Връщайки се на Redmi Note 13 Pro, няма как да не обърнем внимание и на енергийната му ефективност, В това отношение Redmi Note 13 Pro се намира в т.нар. "златна среда". Базовата консумация е малко по-висока, но най-важното е, че средната консумация при натоварване е доста ниска. При пълна мощност смартфонът може да изтощи батерията доста бързо, но като цяло при нормално ползване може да издържи и над 24 часа.

За презареждане на батерията от Xiaomi са предвидили доста ефективно 67-ватово зарядно. Това позволява на телефона да постигне пълно зареждане в рамките на 46 минути. Redmi Note 13 Pro обаче идва без безжично зареждане.

Заключение

Още в началото на 2024 г. Xiaomi вече постави летвата малко по-високо за смартфоните от среден клас със своя Redmi Note 13 Pro: в момента е трудно да се намери толкова ярък AMOLED дисплей и камера с висока разделителна способност другаде.

Лекият корпус и тънките му рамки се отличават, а дисплеят е защитен от повреда благодарение на Gorilla Glass Victus. Щедрите опции за съхранение на информация, 3.5 милиметров ауди жак и IR бластер също са нещо специално в този ценови сегмент. Това, което също е хубаво е, че Xiaomi "награди" своя среден клас телефон с поддръжка на e-SIM. Като цяло Redmi Note 13 Pro може да се определи, като премиум смартфон от среден клас без реални слабости.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 16 Отговор
    😀😀😀😀😀
    ПРЕМИУМ от СРЕДЕН клас 🤔🤔 Скоро и ПРЕМИУМ от нисък клас 🤔
  • 2 Име

    28 6 Отговор
    Супер добро и изчерпателно ревю, браво.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смешно

    22 29 Отговор
    Премиум телефон от среден клас е същото като да кажеш премиум анцуг, премиум гуменки или премиум Опел Астра.Още по-малко премиум може да бъде китайски телефон, които са световно известни с евтините си стоки.
  • 5 Име

    4 10 Отговор
    Интересно, че Xiaomi не продават POCO в България.
  • 6 истинътъ

    18 2 Отговор
    има и поко и ноут.
    в бг ноут 13 про бе към 900лв, от амазон се взема за 600лв.
    пускат и промота но ограничени бройки към 700лв

    Коментиран от #7

  • 7 Няма лошо

    17 29 Отговор

    До коментар #6 от "истинътъ":

    Да си купиш телефон поко е като да си купиш кола донгфенг или друга китайска кола. Вярно смешно име и откраднати западни, американски и японски технологии, произведени от евтини социалистически държавни заводи.

    Коментиран от #8, #9, #10, #15

  • 8 Име

    42 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма лошо":

    Не съм купувал/карал донгфенг, но ако качеството им е като на Xiaomi/POCO, ще се замисля дали да не пробвам.
  • 9 Китайски боклуци

    15 31 Отговор

    До коментар #7 от "Няма лошо":

    И през комунизма руснаците с крадени западни технологии произвеждаха боклук след боклук,така е сега и с китайските стоки.

    Коментиран от #13

  • 10 Облъчен

    34 5 Отговор

    До коментар #7 от "Няма лошо":

    Премиум iPhone къде се произвежда бе брадчед? Ааааа сетих се в "комунистическия и западнал" Китай.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Тод

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Облъчен":

    Китайците са им вече твърде скъпи, айфон трябва да се произеежда възможно най-евтино, затова ще се мъчат да ги правят в Индия.
    Премиум индийски айфон с боя от титан и ИИ от Google, но с американски маркетинг!

    Епъл ще правят тапетите, мелодиите и ще прибират парите.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Андроидче

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Китайски боклуци":

    Хехе. Още ползвам нот 9про и мога да споделя, че е железен телефон за изминалите 4 годинки.
    За 350лв колкото го взех на времето телефона наистина си беше премиум спрямо таратайките, които се продаваха в този ценови сегмент...особено на гнусмас моделите, които на всичко и отгоре идваха с 200 лв плюс и по-калпав процесор.
    Хиоми отдавна са задминали някои премиум марки, а и не виждам какво точно копират и от кого. С ултра моделите на МИ серията предлагат доста добра алтернатива на двойно по-скъпите им конкуренти.
    И като цяло по-добре Китайче от колкото Индийче...купувайте си айпоните и плащайте като попове за марката...
  • 14 Пъпунгер, я прочети малко за Йотафон

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Облъчен":

    Лалугер, гледай ти какво произвеждаш, че един дебела и една мутра ти съсипват семейството, а един укроминистър иска да те прати на фронта за курбан!!! Ееех овцоооо...
  • 15 Пилотът Гошу

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Няма лошо":

    Имам 13 про макс, 22 ултра и поко ф3. Като изключиш камерите, китаецът за 250 евра въобще не отстъпва по нищо на другите два за 1700 и 1200 евро респективно. При писането даже китаецът се справя по-удобно от самсунга и ябълката, особено от самсунга... Естествено, при връзката с MBUX скъпите се справят по-добре, китаецът понякога се идиотосва с блутуута .... С други думи разликите въобще не оправдават разликите в цената.... Едно време имаше голяма пропаст между евтините китайци и скъпите премиуми, днес за жалост се проявява в цената, камерата и дреболии. Просто айфоните и S сериите на Самсунг прекалено дигнаха цените, без да имат основателни причини реално... Е, като има кой да купува, няма да върнат клиентите я ...

    Коментиран от #16

  • 16 ИСТИНСКИЯ КИТАЕЦ Е БЕЗ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пилотът Гошу":

    АНДРОИД.ГА ША ГО ПРОУМЕЙТЕ ?!?! И СТИГА СТЕ ХАБИЛИ ТОКА ДА ПИШЕТЕ КВО ДА Е.
  • 17 Джо

    0 6 Отговор
    Боклук
  • 18 Порцеланова кукла

    10 0 Отговор
    Аз съм с редми 13С за 300 лв .. За това което го използвам Ютуб интернет гледане на филми музика .. е как да дам 2000 3000 лв за нещо което и за 300 лв ми върши работа.. че то за 3000 лв трябва да чисто и пере в нас
  • 19 Жуков

    8 0 Отговор
    Преди 10 дена взех от Байбест Редми Ноте 13 про 5g за 522 лева.Телефона е супер и за тези пари китайците който обиждате са сложили части който ако е Самсунг ще е поне 1500 лв
  • 20 Роки

    1 4 Отговор
    С тези имена на продуктите си до никъде няма да я докарат китайците . Какви са тези имена като Poco , Redmi , на колите Bud , Dong Feng . Смешно звучат.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.