Last news in Fakti

28 Май, 2014 11:06 1 990 0

Калифорния въведе правила за безпилотни коли

  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

Службата за регистрация на превозни средства на Калифорния (DMV) публикува списък със задължителни правила за изпитания на автомобили, снабдени със системи за автономно управление. В момента пътищата за общо ползване на щата са най-големият полигон за тестове на коли без шофьор.

Изискванията забраняват на водачите на безпилотни да спят или да се отвличат вниманието си със странични занимания като четене. Изпитателят трябва да се намира на шофьорското място и по всяко време да бъде готов да поеме управлението на автомобила.

DMV задължава операторите на безпилотни коли да водят точна хронология на изпитанията. В него трябва да бъдат записвани всички случаи на несработване на автономните системи с бележка за мястото, времето и причините за неизправността.

Тестовите водачи трябва да бъдат обучени и да имат удостоверение, че са запознати с технологичните особености на безпилотните коли. Задължително трябва да са преминали курс на обучение за аварийно шофиране.

На производителите се разрешава да регистрират до 10 автономни возила и до 20 тестови пилота годишно. Самите автомобили трябва да са застраховани за $5 млн. в случай на причиняване на телесни вреди, смърт или материални щети, възникнали в процеса на изпитанията.

През май миналата година Националната служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) препоръча пълна забрана на изпитанията на безпилотни автомобили по пътищата за общо ползване. В момента тестове на коли със системи за автономно управление провеждат Volvo, Google, Toyota, Audi, BMW, Volkswagen, Cadillac, Ford, Continental и Renault.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА