Last news in Fakti

30 Юни, 2020 20:42 6 799 21

Красимир Премянов пред ФАКТИ: Прокуратурата никога няма да е водеща институция

  • красимир премянов-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • прокуратура-
  • иван гешев

Красимир Премянов отбеляза още, че не му е интересно кой кръг е пуснал компрометиращите записи и снимки с министър-председателя Борисов

Красимир Премянов пред ФАКТИ: Прокуратурата никога няма да е водеща институция - 1
Снимка: ФАКТИ

''БСП много бързаше да се оттегли от властта, а СДС много бързаше да влезе в нея неподготвена и резултатът не е добър. Според мен много шансове за този преход, който се проведе, а според мен моделът му беше неправилно формулиран, бяха загубени. Защото силни, мощни и изключителни предприятия бяха унищожени и разпродадени за жълти стотинки. Предприятия, купувани с парите на целия народ. Аз за това съжалявам. Предприятия с по 100, 120-годишна история ги няма''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Красимир Премянов, бивш председател на ПГ на БСП, а днес адвокат и председател на Съюза на тракийските дружества. 

''Корабостроителен завод, Български морски флот, това трябваше да се съхрани, защото щеше да бъде полезно за цяла България, независимо от нейната икономическа и политическа система. Тоест един от дефектите на Прехода беше абсолютизирането на приватизацията, без да има контрол по нея, за да съхраним работни места, пазарни ниши, производствен потенциал и хора, които правят това производство. Оказа се, че има много практични хора, които постигнаха своите ефекти. Купиха и унищожиха. Извлякоха някакви изгоди и ползи, но цяла България загуби. Същото се отнася и за реформата в земеделието. Думата ликвидация е мръсна дума, а тя стана при нас водеща за реформите в селското стопанско'', продължи Премянов със спомените си от първото десетилетие на Прехода.

''Другото. Банка, която освободихме от лоши кредити, външнотърговската банка, след това наречена Булбанк, тя имаше над 700 милиона активи, а ние я продадохме за 300 и няколко милиона. Не по времето на социалистите. Това са доказателства, че този преход вървеше в неправилна посока от гледна точка на икономиката и от гледна точка на социалните аспекти на тази икономика'', добави той.

Водещата попита госта си как стана възможно идването на Борисов на власт и не е ли това благодарение на кръгове, които исторически са свързани с БСП, а той ѝ отговори така: ''Няма исторически свързани с БСП, защото тези, които бяха най-свързани с БСП, хората, заемащи най-високи постове и техните деца, в един момент се оказаха хората, които вдигнаха сините знамена. Какво значи историческа връзка? В ГЕРБ има фамилии, които не са били в БСП. Те от самото начало са търсили третия път, за да бъдат облагодетелствани. Не искам да набеждавам БСП за този тип поведение и за това внедряване в политиката. Очевидно е, че хора, които са имали възможности, са оказали помощ, за да бъде г-н Борисов в политическия живот на България. Друг е въпросът дали сега биха го подкрепили, защото той е една реалност и ГЕРБ е управляваща партия. Но за мен е много важно, когато заставаш зад персона да запазиш механизмите за контрол. Не за контрол на изгодите и ползите, а за контрол на законосъобразността, за едно поведение, което е в рамките и в кординатната система на едни предизборни обещания.''

Красимир Премянов коментира и тезата, че липсва алтернатива на това управление: ''Вижте, когато се работи в една посока на подрив и унищожаване на възможните опоненти, а от друга страна се наливат сили и помощи за другата страна, естествено, че няма да има кой да бъде алтернатива.''

А на въпрос защо БСП не е силна опозиция и алтернатива, адв. Премянов отговори така: ''Тя сама тръгна по този път след падането на Жан Виденов. Тя вървеше на отказ от себе си, от ценности, от идеологията. Няма да забравя, когато обявиха, че ще унищожават мавзолея. Георги Първанов, тогава председател на партията, каза: ''Аз ще си запазя едно камъче''. А то беше голяма битка да се изтрива миналото на България и социалистическото минало в това време, защото има какво да се брани. Борбата между системите е борба за символи и знаци. Сега тя се проявява в Америка с унищожаването на паметниците, в Европа също. Трием историята. Това е недопустимо. Аз по същия начин смятам, че паметници може да се строят, но паметници не може да се събарят, с изключение на паметници на личности като Хитлер.''

Според Красимир Премянов по време на Прехода България не е трябвало да се обвързва с военни блокове, а да развива икономически отношения с американци, руснаци, европейци и т.н. Бившият активист на БСП заяви, че Георги Първанов е подкрепил процеса за влизането на България в НАТО, защото е искал да стане президент.

''За мен цената на моя пост, или на поста на Първанов, е нулева в сравнение с ползите, които трябва да търсим за България. Не всички наши изгодни лични решения са решения, които са изгодни за България, както стана ясно с него. С никого не сме. Къде са нашите лобита в Америка и в Русия? Нямаме ги'', категоричен е някогашният председател на ПГ на БСП.

Той разказа, че Петър Стоянов, макар и президент, избран от СДС, също както социалистите е искал България да запази пазарите си на Изток. Според Премянов вероятно на президента Стоянов не са му стигнали силите и практически да реализира това си виждане.

 ''Аз мисля, че едно от нещата, които с вас пропуснахме, които липсват на България, е, че никой не градеше тухла по тухла укрепването на българската държавност. Тя е разклатена и неустойчива. Коя институция на властта в момента може да бъде гарант за Конституцията? Най-висок вот на доверие има президентът, защото е пряко избран и няма друга институция или персона, която да е избрана с такъв силен народен вот. Всички други трябва да се съобразяват, защото на него му е предоставен мандата да бъде помирител, символ на националното съгласие и в същото време коректив. Много хора не искат той да бъде коректив, приемат това като битка срещу себе си. Това не е лична битка. Той има правото да защитава определени позиции от името на институцията и в името на Конституцията'', заяви още Красимир Премянов.

Той бе помолен да коментира и ролята на прокуратурата днес: ''Прокуратурата? Винаги, когато дадена институция се сдобие с нов ръководител, тя винаги демонстрира нови амбиции. Но аз мисля, че мястото на прокуратурата към държавното обвинение означава едно - по-добро взаимодействие с останалите институции на властта и съобразяване с тяхното мнение. Тя не е водеща и няма никога да бъде водеща, защото тя е част от целия процес. Г-н Гешев да има предвид това обстоятелство, нека да си върши работата, но да се съобразява с мнението на другите фактори в държавността. Защото всички се кълнат, че се борят за националния и държавния интерес. Не може само един прокурор, защото крайната инстанция не е той, а е съдът. И докато нещо не бъде постановено със съдебно решение или присъда, презумпцията за невиновност си е в сила и действие.''

Председателят на Съюза на тракийските дружества коментира и скандалните записи и снимки с участието на премиера Бойко Борисов: ''Да влизаш в интимното бельо не е прилично, не е редно. Това са институции на държавата, това е министър-председател. Ако го събаряш или търсиш предсрочните избори, не трябва да е със снимки от стаята и със записи от спалнята, или от разговори, с когото и да е било. Друг е въпросът, че те разкриват неща, които не са ни известни. А тези неща не трябва да ги има просто, те откриват завесата, отчасти, какво е битието, кръгът, средата на хората, с които се обсъждат подобни въпроси, свързани с България, с българското общество, държавност и с международните отношения. Нека да си извадят поука другите, които са участници в политическия процес, че скрито-покрито няма. Всеки, рано или късно, излиза на показ. Тайна няма. Трябва да се държиш, както на Запад от малки ги готвят за държавници. Трябва да се съобразяват, че всяка стъпка в тяхната биография утре може да послужи като компромат или основание за дискредитиране на един човек'', заяви той.

Красимир Премянов отбеляза още, че не му е интересно кой кръг е пуснал компрометиращите записи и снимки с министър-председателя Борисов.

Според него в управлението на България са важни целите, а не коя е партията, която управлява.

Бившият кадър на БСП изрази мнение, че атаките на Цветан Цветанов спрямо Бойко Борисов и ГЕРБ са неморални, защото именно ГЕРБ е партията, която е създала и изградила Цветанов като политик.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз

    17 14 Отговор
    и той се появи и заумува !
  • 2 Добри Гущеров

    16 18 Отговор
    Важното е да отнемат имущество на олигарси, А И ДА ЗАПОЧНАТДА БУТАТ СТЕНАТА /Хотелите на Дс-та/ на С. Бряг. Преди Гешев не смееха да пипнат голяма клечка . . . така че . . .
  • 3 истина е

    31 11 Отговор
    Ако си мисли ,че и той не е за трепане ,много се лъже !
  • 4 Чочо

    27 7 Отговор
    Грабителската приватизация беше извършена под натиска на ЕС, предполагам че са знаели какъв ще е резултата който напълно ги устройва! 🤑
  • 5 среднощен

    28 9 Отговор
    "...Няма да забравя, когато обявиха, че ще унищожават мавзолея. Георги Първанов, тогава председател на партията, каза: ''Аз ще си запазя едно камъче''..."??; По-важно е защо лидерите на БСП не запазвиха един друг "паметник", а именно да си изпращат децата да учат в Русия..? Защо толкова искат да запазят "идеите на социализма", когато в Англия и САЩ, където учат децата им, се борят с тези идеи..? Лицемерието, г-н Премянов ви "затри" като опозиция..! Не е виновен "Прехода", а тези които го извършиха - т.е. вие и вашите идеолози, които ползват властта само за лични изгоди..!! ФАКТ..!!

    Коментиран от #7

  • 6 Самосезиране

    19 4 Отговор
    Вce oщe НИКOЙ нe cмee дa cкoчи зa тaкcитe нa бaнкитe и cвoeвoлиятa им !

    Вce oщe НИКOЙ нe cкaчa нa Чacтнитe cъдeбни изпълнитeли дeтo зaпoрирaхa Дeцки нa Пoчти цялa Бългaрия и caмoтни мaйки и ocтaвихa мнoгo хoрa нa улицaтa .

    Вce oщe ce пoддържaт кoлeктoрcки фирми дeтo зaплaшвaт хoрaтa .. Вce oщe cъдят нa килoгрaм хoрa дeтo дoри нe знaят зa тoвa !

    Вcички Мaрш oт прaвитeлcтвoтo !

    Бcп , ГEРБ , ДПC и другитe !

    Трябвa cъвceм нoв пaрлaмeнт c нoви и oтгoвoрни млaди хoрa !

    Трябвaт нoви зaкoни !

    A тия дeтo ни упрaвлявaт ceгa .... В ЗТAВOРA !
  • 7 среднощен

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    "..По-важно е защо лидерите на БСП не запазиха един друг "паметник"..."
  • 8 jorj

    6 9 Отговор
    Факти, номинирам ви за приз в категорията археологически открития !!!!! Гарантирам 100% спечелване на приза !!!!!! Благодаря ви за археологическия ви ентусиазъм и нюх !!!!!!!!!
  • 9 Червения Дядо

    17 7 Отговор
    Тая червена фашага, от кой нафталин го изровиха! Навремето се говореше, че морето на север граничи с вилаета на Премянов, а на юг с Амет Доана! !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Картинка

    13 1 Отговор
    Да, ама не, прехода икономически, вървеше в праввилна посока... посока гепи. Никой и не е мислил за последствията, които народа ги носи сега, при посока гепи!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дърта комуняга

    7 4 Отговор
    на луканков ортака ни лук ял ни лук мирисъл, а плама плевен?? малей как стана милионер за няколко дена, тоя е от най върлите злодеи !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хирургче

    2 1 Отговор
    ... и като осмислите "осемте джуджета "...
  • 20 Да беда

    2 2 Отговор
    И Ти си една беда! То не бяха касови апарати, то не бяха чудесии ...
  • 21 Един

    3 0 Отговор
    Като чета форума/те, си давам сметка колко неграмотни и злобни същества изпитват удоволствие да изливат омраза, без да се замислят от казаното и прочетеното! Жалко, защото злобата и омразата не са добър съветник!