Last news in Fakti

18 Август, 2020 18:45 9 508 40

Съдия Тодорова пред ФАКТИ: Изоставили сме прокурорите да бъдат част от машината на държавно-идеологизирано насилие

  • прокуратура-
  • съдебна система-
  • съдия тодорова-
  • иван гешев-
  • мирослава тодорова

"Управляващите отново не са склонни да поемат ни най-малък риск по отношение на прокуратурата", каза съдия Тодорова

Съдия Тодорова пред ФАКТИ: Изоставили сме прокурорите да бъдат част от машината на държавно-идеологизирано насилие - 1
Снимка: ФАКТИ

„Не мога да коментирам легитимността на усилието именно това правителство и по-точно лидерът на управляващата партия да предлага конституционен проект, макар че легитимността е първият въпрос, на който трябва да бъде отговорено. И ако има и най-малкото съмнение, че такава легитимност липсва, не би следвало да се предприема тази стъпка. Една Конституция става истинско действащо право и регулира обществения живот, когато, освен че е адекватна на социалните реалности, тя се основава на достатъчно висока степен на доверие. Иначе упражнението ще бъде безсмислено“.

Това заяви съдия Мирослава Тодорова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Предложението да се приеме нова Конституция не може да бъде оставено без професионален дебат и критика, макар че уважавам позицията на свои колегите, които считат, че когато твърде много се взираме в това конституционно недоразумение, го повишаваме в степен. Аз съм склонна да го разглеждаме като част от този дългогодишен инат на политическата класа да се справи с един фундаментален проблем при преминаване от авторитарна форма на управление към демокрация, а именно независимостта на съда“, коментира още съдия Тодорова.

 „Дълго време бяха неглижирани препоръките на Венецианската комисия, които сега в изказването си от онзи ден министър-председателят маркира като мотив да се предлагат част от измененията. Всички препоръки са в една посока, а именно, че управлението на съда и прокуратурата, когато е унифицирано и се осъществява от един орган, е много опасно. Опасно в краткосрочен план, защото създава зависими и страхливи съдии, защото учи прокурорите да са безотговорни и ги тласка към инструментариума на насилието. Създава и дългосрочна вреда, защото юридическата култура след това много трудно се оздравява“, каза тя.

 „Поставя се и въпросът защо сега министър-председателят и най-голямата управляваща партия са склонни да дадат малко по-голяма независимост на съда. Възниква опасението, че понеже вече са създали една паралелна структура от специализирани съдилища и физически са преодолели общите съдилища по делата, които са им важни, подборът на тези специализирани съдилища, тяхната физическа близост с прокуратурата и със службите създава достатъчна гаранция за управляващите, че вече имат контрол върху тях и могат да поемат този малък риск. От друга страна обаче, вижда се, че управляващите отново не са склонни да поемат ни най-малък риск по отношение на прокуратурата“, обясни съдия Мирослава Тодорова.

В студиото на ФАКТИ съдия Тодорова припомни като предупреждение психологическия Станфордски затворнически експеримент, защото, според нея, в момента са валидни аналогиите между структурата на прокуратурата и него. „Направо е безнравствено да имаме изисквания към прокурорите, по-големи отколкото реално биха могли да бъдат поставени, защото ние години наред сме ги изоставили да бъдат част от една машина на държавно-идеологизирано насилие“, каза тя.

На въпроса на Лили Маринкова защо в българския преход точно съдебната власт е пленена от алчни завоеватели на общественото богатство, съдия Тодорова отговори: „Защото това беше най-лесното решение и защото в началото бяха погрешно конституирани. Много лесно беше обществения разговор да бъде изместен на плоскостта на съдебния процес. Криминализира се политическия процес, имаше политически дела. Всичко това доведе до това, което наричаме корупция в широк смисъл“.

 „Какво може да очакваме от прокуратура, която от както е създадена с този конституционен модел, непрекъснато е била обект за злоупотреба? Говорим за фигурите на главните прокурори – една част от тях носеха аурата на откровени насилници“, каза съдия Тодорова и припомни за Камен Ситнилски, за „насилието на Висшия съдебен съвет над него“ и за личностите на още двама прокурори, които сами отнеха живота си – Николай Джамбов и Васил Миков.

„Този проект, чиито недостатъци са такива, че не може да стане действащо право, показва, че има много лесни стъпки  за рестарт - не на държавата, но на съдебната система, който не изисква Велико народно събрание“, каза съдия Тодорова и посочи, че стъпките са обществен контрол върху Прокурорската колегия, което ще намали влиянието на главния прокурор чувствително, възможност при достатъчно данни за извършено престъпление главният прокурор да бъде отстраняван, докато тече разследването и функционално независим разследващ орган, който да извършва действията по разследването.

„Г-н Гешев свиква национално съвещание на 24-ти август. В този летен горещ период четох днес в една от професионалните медии, че 700 прокурори и следователи са се записали. В поканата на г-н Гешев пише, че е пожелание, обаче аз лично не мога да опровергая съмненията, че едва ли става въпрос за свободна воля", каза съдия Тодорова.

На въпроса на Лили Маринкова дали главният прокурор иска да почерпи сили от тази общност, съдия Тодорова отговори: „Той иска легитимация“. „Подозирам, че главният прокурор, когато вика прокурорите, иска събранието да излезе с декларация, която казва на медиите, че е недопустимо да критикуват дейността на Прокуратурата, на Прокурорската колегия и на самия главен прокурор“, допълни тя.

„Всеки граждански протест има някаква политическа задача, политическа цел“, каза съдия Тодорова. „Нито съдиите трябва да се притесняват, че участват в този дебат, нито гражданите трябва да се притесняват от това, че по същество техните цели са политически“, допълни тя.

В края на разговора съдия Тодорова определи протестите като „безспорно достижение на българския демократически живот“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    33 11 Отговор
    Никой не може да ме пипне.Имам още 6години да дерибействам.
  • 2 ГешеФ

    30 10 Отговор
    Никой не може да ме пипне.Имам още 6години да дерибействам.Имам си шеф,кото каже изпълнявам.

    Коментиран от #4, #23

  • 3 Не става

    24 4 Отговор
    въпрос за риск , а за отговорност , но и как да рискуват заграбени милиарди , смятащи ги вече за свои (???!) и да изберат затвора спрямо лукса ?
  • 4 Ще бействаш

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГешеФ":

    В кауша и с наморник. И браво на съдия Тодорова. Каузата не е загубена и има разумни хора все още. Ще бъде много трудно....
  • 5 Алфа Вълкът

    8 31 Отговор
    Тая що не носи маска? Не е ли чувала за африканска чума!

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 6 Лейка

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Тебе чума ли те мори та не можеш един ред да напишеш. Аман от драскачи с нИво Гроб мозък.

    Коментиран от #18

  • 7 Zodiac

    10 32 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Тази съдийка е на тирена за корупция и некадърност и сега се появява като отровна пепелянка.

    Коментиран от #11, #13, #38

  • 8 ЧЕРНИЯ

    12 1 Отговор
    И В СЪДА НЕ Е ВСИЧКО ОК.
  • 9 Червен бастун

    4 8 Отговор
    Тая е от наште.Само ЦСКА
  • 10 Ако

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    знаеш колко далече си по акъл от тази жена нямаше да се обаждаш като малката палка на тъпана!
  • 11 Къде

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Zodiac":

    е натирена?!
  • 12 КОКО ДРИЛО

    7 20 Отговор
    ЖЕЛАЕМ ПАРЛАМЕНТ БЕЗ БЕСЕПАРИ И ДЪРЖАВА БЕЗ ТЯХ - ВЪРВЕТЕ СИ ОТ КЪДЕТО СТЕ ДОШРИ ........

    Коментиран от #14, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Барни

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "КОКО ДРИЛО":

    Ние пък искаме парламент без фашисти.Отивайте си там откъдето сте изпълзели!
  • 15 За Станислав От Учиндол

    10 4 Отговор
    Приятели!!! Обещал съм ви на следващите избори да вкарам 7 кълвача от квотата на партията на Слави Трифонов за област В.Търново! После ще поискам процент от кражбите от обществените поръчки и от зелената енергия. Ще спонсорират операцията остатъците от групировката ВИС на Васко и Жоро Илиеви чийто васал бе Слави и им пееше чалга на ушенце! Топлата връзка между нас е Миро Пашата който е съдружник на Слави в рекета и наркоразпространението. Напишете в Гугъл - Данчо пръча Миро Пашата . И ще ви излязат всички факти в статията!

    Коментиран от #17

  • 16 Данъплате

    9 4 Отговор
    Ако става въпрос за съдиите , не сте изоставили прокуратурата да бъде бухалка на Хунтата,а сте заедно в кюпа,като добре смазана машина на ОПГ.
    Ял съм ви попарата!

    Коментиран от #30

  • 17 Мирослав Събев Пашов -Пашата

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "За Станислав От Учиндол":

    Аз също ще гласувам за Станислав Трифонов от Учиндол (Плевенско)! Много обичам чалгата му и особенно текстовете в песните му като седем -осем и ще си легнала ,седем -осем и ще си паднала"...Харесва ми че обича моите колеги мутрите и особенно Васил и Георги Илиеви и че е хитър и вложил парите си в офшорки в Кипър! Наш почетен член е на нашата мото организация която е с основна дейност като рекет ,наркотици и сводничество! Дори се виждаме тайно и обсъждаме как като вземе властта ще имаме дял от комисионните които ще взема от фирмите ! Наш близък приятел ни е и на шефа Йордан Тонов -Данчо Пръча. Ние всички сме съдени преди но Станислав обеща като вземе властта да ни реабилитира и изчисти свидетелствата за съдимост! Има като нас страхотни татуси и огромна охрана! Така че гласувайте за Станислав Георгиев Трифонов за да просперира България! Ако не България , то поне ние ще сме още по богати и наркотрафика и рекета ни ще се разрастне! Победа за нас а глада за вас!
  • 18 Алфа Вълкът

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лейка":

    Напредваш, преди не знаеше къде и защо се слагат запетаи, и затова ги джаскаше дето завариш. И вече си решил, че е по-добре въобще да ги ползваш.
  • 19 Жоро

    6 9 Отговор
    Ако изкарате на тая решенията със сигурност ще има спасени бандити от нея

    Коментиран от #26

  • 20 Ю Кортес

    11 6 Отговор
    При съдиите проблемът е по голям.Там има скандални отсъждания

    Коментиран от #32, #33

  • 21 Съдията Мартиняк

    2 3 Отговор
    Няма дела, няма игра, няма пара! А режийните за яхтата, любовницата, лизинга на Марсела, студиото на синето у Париж трябва да се финансира.... Абе, мъка, но като тръгне- ще щавим, ние сме на пост и на ход!

    Коментиран от #27

  • 22 Панов

    4 6 Отговор
    В края на краищата по всяко едно дело има две страни.В съда се срещат адвокат и прокурор.Отдъжда съдията.Съдията и само съдията взима крайното решение.Така че ако не сме доволни от правосъдната система на първо място са съдиите

    Коментиран от #25

  • 23 Васил Левски

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГешеФ":

    Евала на иронията ти,но за жалост това е самата истина..Мафията си сложи бандит за обвинител N1 ..Жалка държава...
  • 24 Браво

    4 2 Отговор
    Браво !
  • 25 Манов

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Панов":

    И ти с герпав мозък без гънки!
  • 26 Вижда

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Жоро":

    се колко си наясно,блестиш с глупостта си!
  • 27 Де го

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Съдията Мартиняк":

    тоя?!Фантазии някакви!
  • 28 Държавник

    5 1 Отговор
    Защо не се приложи системата за прокурорите от Търновската конституция, която действа и в Германия, Австрия, ...?! Прокурорски колегии към всяко съдилище без главен прокурор и без комунистическата военизирана и централизирана подчиненост по БКП-принципа "демократичен централизъм"!?
  • 29 Спящият с БКП книжка и кюлчета злато...

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "КОКО ДРИЛО":

    Книжката от БКП не я давам дори за парите на свинята Делянчо.Аз тази книжка съм я завещал на внучетата, за да я показват на приемите на мафията в Холивуд и Лас Вегас,тя ще им отваря вратите към всички мафии по света.....
  • 30 Хайде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Данъплате":

    попарата с мляко или с вино беше?!
  • 31 СЪДИЯ

    5 2 Отговор
    Целата съдебна система , следователи, прокурори, съдии плаче за спешен ремонт. Не случайно ЕС многократно прави забележки за съдебната ни нереформирана система. Отделно народа е недоволен от българското правораздаване. Целата правосъдна систева се е превърнала в придатък на власт имащите.

    Коментиран от #34

  • 32 Защото

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ю Кортес":

    не са били в твоя полза най-вероятно.Както каза един с твоята мисловна дейност,в съда се срещат две страни,равен мач няма!
  • 33 Защото

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ю Кортес":

    не са били в твоя полза най-вероятно.Както каза един с твоята мисловна дейност,в съда се срещат две страни,равен мач няма!
  • 34 Ако

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "СЪДИЯ":

    мислиш това значи не си за съдия какъвто се пишеш!
  • 35 Дядо

    6 1 Отговор
    "Мирослава Тодорова е наказателен съдия в Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите в България. Известна е със своята последователна и критична позиция към опитите да бъде подчинена съдебната ни система и е единственият магистрат, завел дело за клевета срещу Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи. Във Висшия съдебен съвет предложенията за наказание и понижение в длъжност на съдия Тодорова за забавени дела не получиха достатъчна подкрепа и отпаднаха!"
  • 36 Рени

    4 1 Отговор
    Как се случва така , че по един и същ казус двама различни съдии отсъждат различно. Това значи , както имаше лав ,, закона е врата у широко поле,, че по скоро са несъвършени законите ни, и всеки съдия ги тълкува различно. Мисля , че това се прави с цел , да има възможност ,,нашия човек “да бъде оправдан.

    Коментиран от #40

  • 37 Зайко Байко многознайко

    3 2 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог
  • 38 ПОЛИТОЛОГ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Zodiac":

    Тази тетка е далече от политиката!
  • 39 ASD

    2 1 Отговор
    Eдна от НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ съдии в България.
    Това, че няма осъден и отстранен съдия е също толкова показателно, колкото и факта ,че няма осъден политик.

    Липсата на присъда не означава НЕВИННОСТ при бългаската съдебна власт.
  • 40 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Рени":

    Няма два еднакви случая,затова!