2 Февруари, 2021 21:13 13 986 74

Арх. Игнатов за ФАКТИ: Събират данъци с последните стотинки на хората и после ги крадат

  • метро-
  • софия-
  • трети лъч-
  • интер експо център-
  • арх. борислав игнатов-
  • демократична българия

''Безсмислени строежи, безсмислени ремонти. Ремонтират нещо, което е в много добро състояние. Например градските площади в повечето градове ги ремонтираха насила, защото имаше пари за ремонт на площади'', заяви общинският съветник от ''Демократична България''

Арх. Игнатов за ФАКТИ: Събират данъци с последните стотинки на хората и после ги крадат - 1
Снимка: ФАКТИ

''Национални каузи, които са финансирани с европейски средства, си ги присвояват като едва ли не свои идеи и постижения, те ги и изцеждат, като има безкрайно много сигнали за уговорени обществени поръчки, поръчки с дискриминационни условия, в които могат да участват две или три фирми в България и виждаме финалния видим резултат в буквалния смисъл, само че за съжаление в лоша конотация. Разпадащи се структури, конструкции, хидроизолации, топлоизолации в цялата страна. Не само метрото''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник от ''Демократична България'' в Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов. Той даде своята оценка за настоящото управление в контекста на проблемите с третия лъч на метрото и аварията в метростанция ''Интер Експо Център''.

''Магистрали, саниране, виждате паднали топлоизолации на сгради, пътища с пропадания, срутища на скали по магистралите и второстепенни пътища. Безкрайна плеяда от такива провали, гръмогласни, които в друга държава биха довели до незабавна оставка на правителството и до хора в затворите. За съжаление у нас има някаква страхотна толерантност към такова поведение и тези хора продължават най-безочливо да се появяват по екраните и да твърдят едва ли не, че дъждът бил причина, "невероятната" Перловска река, която аз подозирам, че скоро ще се окаже, че има Перловски океан под София, който поглъща цялата земя и че той е причината за всички неудачи в подземното строителство на метрото'', допълни арх. Игнатов.

Той коментира и начина на възлагане на поръчки от това компрометирано управление - и на централно, и на общинско ниво. "За различните сектори те имат една палитра от обиграни номера за организиране на този вид дейност, но винаги в тях има сериозна непрозрачност, което естествено води до обосновани съмнения за корупция, нечиста игра, не конкурентно поведение на пазара, облагодетелстване на различни фирми. Тези любими фирми всъщност са преносителите на средствата от държавния или общинския бюджет към шкафчето. Това е един от основните механизми как обществените пари по един привидно легален начин - чрез обществени поръчки, чрез възлагане на големи строително-монтажни работи, или ремонтни, които продължават с години, например тунела ''Витиня'', който е "златна кокошка". От там изтичат огромни количества средства, които наистина в повечето случаи въобще не стигат до работници или подизпълнители. Има много сигнали, много случаи, които от журналисти са показвани през годините'', обясни и припомни общинският съветник.

''Излиза се с всякакви такива номера, че едва ли не било секретна информация. Много крещящ случай напоследък е за канализацията на София. Изработен е проект, който предвижда къде да има канализация, т.нар. РПП - регионално предпроектно проучване, платено с европейски средства - 4.5 млн. лева, и това беше засекретено. Въпреки че от граждани има над 10 искания за достъп до обществена информация, също и от нас като общински съветници от ''Демократична България''. Водят се дела и пак не дават. Не изпълняват съдебни решения и това е наистина скандално. Не ги дават (б.р. договорите, проектите). Казват, че били секретни, че били платени, че били не знам какви си. Това е абсолютно нарушение на всякакъв морал'', заяви още той.

Арх. Борислав Игнатов коментира и внушенията, че софийското метро е евтино. 'Това е просто смехотворно. Всяка стойност на каквото и да е, в която и да е държава, трябва да се сравнява със стандарта на населението в държавата. А не например с Япония или Швейцария. Спрямо швейцарските цени - да, тук е евтино. Само че спрямо заплатите е изключително скъпо и хората едвам свързват двата края'', категоричен бе общинският съветник.

Водещата Лили Маринкова отбеляза еврофондовете се приемат от ГЕРБ като партийна собственост, а от своя страна гостът ѝ отвърна така: "Абсолютно. Като лична каса, от която парите трябва да отидат в частните каси".

''В голяма част тези проекти са финансирани от европейските данъкоплатци. Даже в случая с метрото и магистралите това е основната част, парите идват отвън. Много добре са напипали този момент, че в България няма някак си такава обществена негативна реакция, когато европейски пари се присвояват. Смятат за чужди, но са нашите пари като европейци'', коментира още арх. Игнатов.

''Безсмислени строежи, безсмислени ремонти. Ремонтират нещо, което е в много добро състояние. Например градските площади в повечето градове ги ремонтираха насила, защото имаше пари за ремонт на площади. В същото време в същия град има нужда от ремонт на училището, но няма пари за това. Това е ясен пример за абсолютна липса на политика в добрия смисъл на думата ''политика''. Политиката в добрия смисъл е стратегическо планиране - какво да се прави, с какви средства, къде, за да има максимален ефект за вложените обществени пари. Тук (б.р. в момента в България) е точно обратното. Търси се максималната печалба, да не кажа кражба на обществени средства. За това линейни обекти като магистрали, газопроводи, електрически линии, жп линии, те са известни в професионалния свят като обектите, в които най-лесно може да се скрият количества. Представете си - 1 или 2 см в дебелина на асфалта на една магистрала в дължина на 100 или 200 км, за какви огромни количества става дума. Когато се вложи малко по-малко материал, малко по-малко чакъл, магистралата в първия момент изглежда годна, тя може да бъде открита, могат да бъдат прерязани ленти, но след след 3 години, или в идеалния случай след 5, в друг мандат тя пропада, но виновни няма, защото е минал гаранционният срок и всичко започва отначало с ремонт на новото'', поясни архитектът и едновременно с това общински съветник в София.

''Основният проблем, който е очевиден за всеки професионалист, е липсата на контрол. Истински, педантичен контрол на обществените средства да са в обществен интерес. Точно обратното е - скрива се информация, за да може средствата да потънат по едни линии, които така и не се разбират къде са, и накрая да се твърди, че това е било най-евтиното метро, най-евтината магистрала. Наивни твърдения. Може би едно дете на 6 години може да повярва в тях, но не вярвам някой българин да вярва.

В България стандартът е най-ниският в Европа, и то вече ние сме два пъти след румънците по-ниско, а не някакви проценти. Хора заминават напред, развиват се страхотно, но това стана възможно след като направиха Специализираната прокуратура в Румъния и изведнъж се откъснаха напред. Аз държа много близка връзка с архитекти от Румъния и просто това, което те правят, обектите, които реализират - училища, музеи, неща, които са абсолютно в обществен интерес, паркове, тук в България не можем и да си го мечтаем, защото средствата потъват в корупция. Това е раковото образувание на всяко общество'', добави още общинският съветник.

Той бе категоричен, че метростанциите в София трябва да се кръщават на велики българи, а не да бъдат с имена на фирми и хотели, които най-малкото в обозримо бъдеще може изобщо да не съществуват.

''Проблемът е, че няма конкурсно в назначаването и на кадрите. Не се обявяват конкурси, на много места има служители, които от години, да не кажа от десетилетия, изпълняват длъжности, които са конкурсни по закон. Tе са на временно изпълнение, което принципно е ограничено от закона, но кметовете преподписват договорите с тях на например 6 месеца. Това е голямо нарушение. Няма конкурсно начало, не се търсят добри и кадърни кадри. Напротив - търсят се партийни послушковци. Хора, които са готови да си пренебрегнат името, честта, морала, за да услужат на някого, и хора с множество провинения. Столична община е пар екселанс пример. Хора с огромни провинения през годините се толерират, държат се на своите постове, дори с времето растат в йерархията.

№1 решение е конкурсното начало за всички длъжности, за които е задължително да бъдат проведени с конкурс. Честни, открити, ясни и електронни конкурси. Второто основно лечение за този проблем е електронното управление. Електронни отчети за всеки, какво е правил е през деня, седмични отчети, ясна визуализация всяка преписка къде се намира. В момента в Столична община всички преписки са забатачени и се влачат с месеци, вместо да бъдат обслужени в законовия срок от например 2 седмици. Всичко това води до едно отвращение на гражданите от администрацията и до вярването, че трябва да имаш човек, за да се свърши нещо. Отблъскващо е и за инвестиции. Неслучайно в България няма големи чужди инвестиции напоследък и няма нито една американска инвестиция точно заради това. Заради корупцията. Американският бизнес модел не може да планира странични средства и черна каса'', сподели своят поглед над нещата арх. Игнатов.

''Практически всички, свързани с едри обществени поръчки, се засекретяват под грифа "Стратегически обект", информация, която не е за публично достояние, информация, за която общината е платила. Например геодезическо заснемане на нещо. Визирам канализацията. С някакви договори се оправдават, че по силата на договора, който били сключили, нямали право да разпространяват информацията. Добре, кой го сключи този договор? Нека да бъде показан, да бъде уволнен публично, да му се потърси отговорност, защото това води до огромни щети на и без това тънката, безкрайно малка величина на данъчната сила на българския народ. Българите имат толкова ниски доходи, докарани са наистина в калта на Европа, последно място. Наистина в България данъци няма откъде да се съберат, защото хората нямат приходи. И въпреки това тези данъци, събрани с последните стотинки на много от хората, се прахосват и се крадат. Това е просто абсолютна всякаква липса на морал, на чест... Да краде собствения си народ, който е докарал до просешка тояга'', заяви арх. Борислав Игнатов в края на своето участие.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    42 154 Отговор
    Архитектите у нас са си били винаги малко тъпички, ама този е ЕТАЛОН.

    Коментиран от #13, #21, #52

  • 2 ха ха ха

    28 81 Отговор
    пич, идва 14.02 помисли си, може да купиш на мацката ти нов вибратор!

    Коментиран от #11, #28, #31, #49

  • 3 Миризлив пор

    120 6 Отговор
    Всеки път кога някой крие данъци, там някъде плаче едно дете на управляващ, не може да си зареди джипа до горе или да си вземе поредната доза.
  • 4 ТаУмВзе

    20 10 Отговор
    Робът овца се самоизтри, заличи и други хубавини за хлебче от вчера, няма утре.
  • 5 РАДИО ЕЛТО

    92 18 Отговор
    крадът ги ФАНДЪКОВА и герб
  • 6 Жоро

    110 9 Отговор
    На бул. България гр. Велико Търново кърпиха преди 3 месеца. Преди седмица кърпеното тотално е изровено отдолу чакъл излезе. Не съм инж. строител или там каквото и да е но 1см настилка едва ли е достатъчно. Камъните едва ли помагат. ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПРОМЯНА , ПИСНА МИ!
  • 7 cpv

    60 5 Отговор
    В момента "умирате" за хората и след като дойте на власт забравяте това което сте казали,чисти измамници!

    Коментиран от #59

  • 8 Електра

    23 42 Отговор
    Ти гледай да купиш нов вибратор за жена си, че пак ще допре до про.но сайтовете...
  • 9 Тираджия

    16 88 Отговор
    Айде стига глупости! Аз ако счупя камиона министъра на транспорта ли е виновен? Същия е отговора за метрото, магистрали, санирване и други такива! А за свлачищата Тръмп е виновен или Путин? Ставате смешни в стремежа си да плюете за да се докопате до власта!

    Коментиран от #12, #16, #17

  • 10 Шекел

    79 8 Отговор
    В нормална държава с умен народ може да се направи нещо.Например д се разследват строежите властта да се изберат други хора и тн.Но в държава с просто население каквато е България няма какво да се направи
  • 11 Супер

    42 11 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    Хахо, на твоята за 14 02 купи анален разширител и да не излиза от там

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Cталин

    13 48 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ТОЗИ АРХИТЕКТ Е ГОЛЕМ АРХИ тек....
  • 14 ха ха ха

    17 24 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    нямам жена ве жмульо, по принцип чукам такива като твойта! Дай контакт!

    Коментиран от #61

  • 15 така така

    12 40 Отговор
    Искаше ти да ги крадеш, нали така "архитекте". Обичаш да ползваш и играчици..
  • 16 СТАЛИН

    11 32 Отговор

    До коментар #9 от "Тираджия":

    ПРАВ СИ, СМЕШНИ И ЖАЛКИ! С КЛЕВЕТИ ИЗБОРИ НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ......!
  • 17 Приземен

    28 12 Отговор

    До коментар #9 от "Тираджия":

    Карай си тира, мисленето не ти се удава. Хич!!!

    Коментиран от #38, #60

  • 18 Ох, ох

    4 29 Отговор
    А аз съм активен гей, ще те добарам на по адресчето и дупето да ти е яко ще те направя инвалид 1група с придружител

    Коментиран от #19

  • 19 Пасивният

    26 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ох, ох":

    Ходи да опънеш татко си, щом си толкоз активен
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фотев

    5 30 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е де, да не започна предизборната кампания на измислената ДБ. Умирам да чета някой, който нищо не е наравил през живота си как намира недостатъци на тези които са направили и то не малко.
  • 22 Аноним

    5 11 Отговор
    Така правеха бсп
  • 23 А вие казвате че ако всеки плащал данъци

    6 5 Отговор
    И бегето щяло да се оправи и затва сме били на тоа хал що никои скатавал и не плащал 😂😂😂😂😂😂
  • 24 Революц

    34 4 Отговор
    Мирни протести не решават проблема . Много тежки зависимости и крадат много пари. Няма лесно да пуснат кокала. А и плащат на началниците. Без бой и революция забравете
  • 25 Тръмп

    6 4 Отговор
    Продавам негърски вибратори!!!:):):)
  • 26 1234567890

    8 3 Отговор
    Къде е бай Боко да отговори?
  • 27 КРАДЕЦ

    21 2 Отговор
    НЯМА КАК ЕДНО ДЕТЕ КОЕТО КРАДЕ ПОМИЯ , ЗА ПРАСЕТО СИ , УТРЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА И ДА НЕ КРАДЕ !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РИИШ ЛИ

    24 1 Отговор
    ТАКА БЕШЕ УБИТ ЖУРНАЛИСТА МИЛЕН ЦВЕТКОВ , С КРАДЕНИТЕ ПАРИ НА МАЙКА СИ ЕДИН ПАРАЗИТ СЕ БЕШЕ ДРОГИРАЛ С 4 РАЗЛИЧНИ ДРОГИ , ЩОТО ЕДНА МУ Е МАЛКО И ДНЕС ИСКА ДА ГО ПУСНАТ - И ЩЕ ГО ПУСНАТ !
  • 30 КРАДЕНЕ

    15 4 Отговор
    Зрeлищeн aрecт нa AМ "Хeмуc", хвaнaхa дрoгирaн, oткрaднaл тaкcи
    Cлeд cпрaвкa cтaнaлo яcнo, чe крaдeцът e лишeн oт прaвoтo дa упрaвлявa зa cрoк oт 2 гoдини и имa нaлoжeнa глoбa в рaзмeр нa 2000 лeвa зaрaди oткaзa дa бъдe тecтвaн c тeхничecкo cрeдcтвo - АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ Е БОЙКО - ТОЙ Е ОТКРАДНАЛ ДЖИПА НА НСО ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ ДА ГАЗИ ЗАКОНА !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 vasik atanasova

    16 4 Отговор
    този е пич и е земен за всичко е прав !
  • 33 Президента само говори и нищо не прави

    4 14 Отговор
    Фигуранта радеф е виновен. Като народа се вдигна да брани президентската институция ,беше длъжен след ,,Мутри вън” да поведе народа напред,срещу гардовете от Делта Гард преоблечени като полицай. Ако смеят да дадът отпор копоите на тиквун на следващия ден свиква генералите и излиза с войската и танковете,срещу крадливата хунта герп (да изгният в Ада ). А той си приказва и чакаме с месеци,до изборите,който тиквун ще манипулира. Мишока Константинов нарежда пасианса и така.

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Михаилов

    9 3 Отговор
    Абсолютно вярно!!! Добре казано.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тираджия

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "Приземен":

    То пък като ви гледам, вие пращите от акъл ! Един луд доктор , един чалгар , един хазартен бизнесмен, един шапкар, една червена подлога ,още? Направо ще вържем и цъфнем!!!
  • 39 Терсенето

    4 8 Отговор
    Архитект е нещо като художник или греша? Важен е инженерът. Все сте гипсокартонаджии и такава ви е работата. Менте.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Точно

    4 13 Отговор
    така. Вместо да ремонтира парчето от магистрала направено от димитриевич станишев, Бойко трябваше да сложи табели от двете страни - "направено от комунистите на тройна цена". Да си знаят мрънкалата за какво мрънкат.

    Коментиран от #42

  • 42 Терсенето

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "Точно":

    Имам впечатления как дойчовците правят аутобан. Тиквените произведения, ще ги няма а още стоят римските пътища. Крадци.
  • 43 Село в Северозападна с 459човека

    14 1 Отговор
    Население му направиха Стадион??? 2/3са баби с бастунчета и тояжки!! Имало два отбора, останалите, които могат да ходят са двата отбора. Поминак трябва на хората!! Но хората вече "заминаха" младите на гурбет, старите в мястото за вечен покой!!

    Коментиран от #44

  • 44 Терсенето

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Село в Северозападна с 459човека":

    Да играят голф. Лично император тиквуций ще удари със стокика първата топка. Всичките тия от А до Я са мръсни мошеници.
  • 45 Glasuvaite

    11 1 Отговор
    Ще Гласуваме за промяна млади човеко !

    Коментиран от #46

  • 46 Терсенето

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Glasuvaite":

    Няма да гласувам за никого ако не се яви някоя фигура подобна на Анжорлас.
  • 47 gggw

    2 3 Отговор
    тоз е типични седесар - хората му казват мръш н изборите той си мисли че са го избрали да ги управлява

    Коментиран от #72

  • 48 Интересно

    6 1 Отговор
    Мъглата е виновна а също и мантинелата, никога ама никога шофьора
  • 49 Драйфус

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    А ти получи ли за 02 февруари?

    Коментиран от #66

  • 50 ЧАПА

    5 0 Отговор
    ПРОКЛЕТО МЯСТО С ПРОКЛЕТИ ХОРА
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Трек

    1 1 Отговор
    Тия ЛГБТ докога ще ни ги натрапвате
  • 55 Гост

    2 7 Отговор
    Тоя селяк дето правилен български не може да говори нереализрал се архитект с порно приятелката тоя ли ще определя бе. Я да се скрие някъде- най- добре в купето 2 класа във влака за Варна. Плешив комплексар непостигнал нищо в живота си. Живее под наем, ама иска да е кмет. Абе мухльо, ти когато си купиш собственост в София тогава ще искаш да определяш бъдещето на града!

    Коментиран от #62

  • 56 Реститут

    2 5 Отговор
    София е на това дередже заради такива като тоя. Общински съветник, говори на диалект, живее под наем в София- тоест е гост на града, но пък ламти да определя какво да става в града в дългосрочен план. Такива като тоя, Фандъков, ония македонеца от Спаси София и Бонев, който живее на тавана на семейната къща с мама и тате трябва да бъдат изхвърлени от общината. Града изглежда гадно, защото провинциалисти като Игнатов и Фандъкова са в управлението му!

    Коментиран от #63

  • 57 Не е

    6 2 Отговор
    Никои от коментаторите не е чел статията. Много дълга е за плитките ви мозъци.
  • 58 любител

    4 3 Отговор
    браво пич ти откри топлата вода ми много ясно иначе откъде да се напълни чекмеджето с евро и злато палати и магазини в испания иофшорни сметки пълни вече с милиарди.
  • 59 хора

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "cpv":

    не всички са такива. Има и хора, които предпочитат да живеят в по-добре уредена държава.
  • 60 Охооо

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Приземен":

    Стойте си под земята ! ВСИЧКО НЕ вИ Е ЯСНО ! Изпълзели от дупките политически трупове ! Какво повръщате - кръв и сополи - изхвърлени и забравени комунистически утрепки !!?
  • 61 хора

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха ха":

    явно, защото нямаш жена си такъв комплексар

    Коментиран от #67, #68, #70

  • 62 хора

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    като не знаете кой какви постижения има, не говорете. А комплексите си ги оправяйте някъде другаде.
  • 63 хора

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Реститут":

    като не знаете кой какви постижения има, не говорете. Комплексите си ги избивайте някъде другаде или си ги лекувайте.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Коко

    4 5 Отговор
    Тоя льольо не можа да се докопа до еврофинансиране и сега рИве до осиране
  • 66 Ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Драйфус":

    Не! Но виждам, че ти изгаряш от желание, ще ти подаря един!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Жжжж

    0 0 Отговор
    Ново вибраторче нещо?
  • 70 Ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "хора":

    Понеже два пъти ми трият коментара, ти пожелавам най-накрая да си хванеш жена(само с ръка не става), а на триещия модератор пожелавам един АНАЛЕН разшорител! Също като не-цензурирания коментар N11
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Пламен

    0 0 Отговор
    Има смехотворни неща при този.Да оставим порно сайтовете с които стана известен.....значи според него,ако си купувам кола,примерно голф в България трябва да е 10 пъти по евтин от същия в Швейцария защото с толкова се различават доходите....
  • 74 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор
    Метростанциите добре си ги кращават на улиците, площадите и известни сгради където се намират. Не ни трябват още глупости. Стига ни глупостта на Бойко, който вместо да кръсти метростанция НДК, я кръсти Европейски съюз. Дано някой бъдещ кмет на София поправи тази глупост.