Last news in Fakti

9 Март, 2021 16:19 10 743 42

Адв. Камен Добрев пред ФАКТИ: Борисов сраства държавата с партията

  • боец-
  • сигнал-
  • бойко борисов-
  • агитация-
  • незаконна агитация-
  • цик-
  • адв. камен добрев

"ГЕРБ преобърнаха въобще представите ни за политически морал и за това как се правят избори", категоричен е юристът от гражданско сдружение БОЕЦ

Адв. Камен Добрев пред ФАКТИ: Борисов сраства държавата с партията - 1
Адв. Камен Добрев, снимка: ФАКТИ

"Това е рецидив и от страна на ГЕРБ през годините. Не е за първи път Борисов да използва държавен ресурс за своята предизборна кампания и агитация". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Камен Добрев от гражданско сдружение БОЕЦ.

Сдружението е подало сигнал в Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу премиера Бойко Борисов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиера Томислав Дончев за незаконна агитация и злоупотреба с власт при комичните обиколки на министър-председателя с прословутата джипка.

"Дали би имало резултат? Централната избирателна комисия във времето е показала, че е политически зависима и по-скоро съм скептичен и на мнение, че може би няма да има резултат от страна на ЦИК. Но искрено се надявам, че Върховният административен съд ще признае правото на нашето сдружение, като гражданско сдружение да обжалва решението на ЦИК, макар да не сме партия или коалиция, която ще участва в предстоящите парламентарни избори. Впрочем, такъв сигнал, с подобно съдържание, вчера в края на деня разбрах, че и от политическа партия БСП също са депозирали в ЦИК. Сезиран е и СЕМ, които също имат задължението да следят доставчиците на медийни услуги. Нарушенията не са просто на Изборния кодекс. Първо имаме това, което ви споделихте преди малко, че се използва държавен ресурс за предизборна партийна кампания, което стана масово и никому не прави впечатление. Отделно от това, имаме данни, че тези мероприятия, т.нар. инспекции, където се събират хора в нарушение на Изборния кодекс, се правят без да е налице съгласуване по Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е задължение. Изборният кодекс препраща към този закон. Отделно от това, тези посещения на Борисов, неговите инспекции със зам.-министри като Николай Нанков, Томислав Дончев (вицепремиер), всъщност ги отразяват в медиите извън времето за партийна реклама, което поставя в неравностойно положение всички останали партийни играчи. Те не плащат за това медийно отразяване, а категорично се касае за агитация. Изявленията, които се правят на тези събрания, на тези инспекции, водят недвусмислено до този извод", коментира юристът.

Той припомни, че и по време евроизборите, и по време на местните избори се е правело същото нещо. "Нашето сдружение беше сезирало, че Бойко Борисов беше посетил една партийна среща на ЕНП с държавния самолет (б.р. от София до Загреб е летял). Борисов и ГЕРБ преобърнаха въобще представите ни за политически морал и за това как се правят избори", припомни адв. Добрев.

Той говори и за министрите водачи на листи на ГЕРБ:

"Това са хора, които имат трудови задължения. По Кодекса на труда това е тежко трудово дисциплинарно нарушение - не уплътняването на работното време. През работно време кметове, зам.-кметове, областни управители, министри и зам.-министри извършат политическа агитация за предстоящите избори. По всякакви правила на трудовото законодателство това е нарушение, защото тези им възможности не са вменени в трудовото им задължение. Никой не ги задължава те да излизат в отпуск. Биха могли да излязат в неплатен отпуск или да го правят това нещо (да агитират) извън работно време. Ако излязат в неплатен отпуск, това не значи, че структурата, която те представляват, ще спре да функционира. Съответното кметство си има зам.-кмет, министерствата си имат зам.-министри. Защо плащаме за над 50 зам.-министри и ръководители на учреждения? Точно, за да заместват титулярите, когато тях ги няма - когато са болни или възпрепятствани".

"Занапред Изборният кодекс трябва да бъде дописан, защото той не познава в такива мащаби такова заобикаляне на политическия морал. Не че преди ГЕРБ имаше кой знае какъв, но с идването на ГЕРБ, както и за тези избори особено, се преобърнаха всякак представите ни за политически допустимо - как се правят избори", заяви още адв. Камен Добрев.

Той бе категоричен, че глобите, които по принцип се налагат за такива нарушения по време на предизборна кампания - от 300 до 1000 лв. (при второ нарушение от 1000 до 3000 лв.), трябва да бъдат увеличени, както и да се предвидят други санкции. "Очевидно това няма да спре до края на кампанията. Те дори не осъзнават, че злоупотребяват с публичния ресурс, с публичните средства. От своята джипка Борисов раздава средства. Същото се случва и с европейските средства. Борисов просто сполучи, че в последните 10 години беше период, в който фондовете се отвориха за нашата държава и единственото, което той може да покаже, са строежите, които са благодарение на европейските фондове. Нищо повече", каза активистът на гражданско сдружение БОЕЦ.

"Срастване на държавата с партията. Това, което прави Борисов, е точно това. 50 лв. (на пенсионерите), които "той дава", 1000 лв. на медицинските специалисти на първа линия "той дава"", допълни адв. Добрев.

"Чух, че Влади Горанов влиза отново в листите на ГЕРБ. Вчера излезе решение на първа инстанция на Административен съд София-град, с което се отхвърли жалбата на "Еврофутбол" срещу акта на Хазартната комисия. В мотивите на съда изрично се сочи, че шефът на Хазартната комисия и министърът на финансите (б.р. тогава Владислав Горанов) носят пряка отговорност за това, че в продължение на 5 години дружествата на Васил Божков са ощетявали държавния бюджет със сума в порядъка на няколко милиарда заради по-ниска ставка, която те са тълкували, че следва да дължат. При тези мотиви, се пита къде е Гешев? Къде спи Гешев?", запита юристът от БОЕЦ.

"Тази възторженост, че Пеевски едва ли не се бил оттеглил, аз не я споделям. За мен статуквото си остава такова, каквото е. Просто Пеевски в момента няма никаква изгода да влиза в парламента, доколкото охраната му от НСО беше свалена благодарение на нас всички протестиращи и заради Росенец. Той вече не е необходимо да е в парламента, след като няма безплатна охрана", смята адв. Добрев.

"Горанов ще се връща, Младен Маринов се кани да се връща - дали от ГЕРБ, дали от ДПС, какво значение има? То няма никаква разлика. Цветан Цветанов, за който вчера Върховна касационна прокуратура отказа да разгледа нашата жалба за неговите апартаменти, за симулативните сделки на занижени цени, и той се връща в политиката. Нека се замислим - постигнахме ли и какво с тези протести от лятото досега? Не постигнахме нито една оставка, не успяхме да въведем промени в Изборния кодекс, машинното и електронно гласуване отново няма да се случи. Или поне електронното гласуване. В този ред на мисли може би ние трябва да си дадем сметка къде сгрешихме, за да не повтаряме отново грешките си занапред, защото този народ се буди много бавно, тромаво и и не дай си Боже може да са му необходими години, за да се събуди отново. Дано не съм прав", каза в заключение адв. Камен Добрев от гражданско сдружение БОЕЦ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даааа

    77 10 Отговор
    Ами нормално, ГЕРБ са истинските наследници на БКП.
  • 2 илийката

    18 98 Отговор
    Честит четвърти премиерски мандат, уважаеми господин Борисов!

    Според последни проучвания ГЕРБ-СДС бият комунистите с над 13%.

    Коментиран от #5, #16, #24

  • 3 Последния Софиянец

    66 14 Отговор
    Долу ГРОБ!
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    50 9 Отговор
    Ха дубрутру‼ Махнаха чл.1 , да сложат новия член 1 ‼

    Коментиран от #27

  • 5 таратанци

    62 10 Отговор

    До коментар #2 от "илийката":

    и с фалшификациите пак няма да управлявате !

    Коментиран от #7

  • 6 Ей богу

    9 54 Отговор
    Тези адвокати нямат почивен ден.Всичко знаят, всичко разбират! Да не са ти в къщата,не случайно има термин "бутни-колиба"
  • 7 мислещ

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "таратанци":

    Да, май нещо почва да става неудобен за глобалните комуняги, щом даже дойче зеле яко го хейтят.
  • 8 Българка

    39 6 Отговор
    Пеевски се е оттеглил точно толкова, колкото и Доган. Всички министри, общински, областни чиновници нямат право в работно време от името на институциите, в които работят да правят предизборни обиколки, срещи и изявления пред медии. Трябва всички или само ТИХО да работят без медийни изяви, или всички да напуснат работните си места по време на предизборната надпревара
    ИЗБОРИТЕ ОТ СЕГА СА ОПОРОЧЕНИ И ПРИВАТИЗИРАНИ ОТ ОПГ!
    ЦИК и СЕМ явно с мълчанието си също са част от мафиотската върхушка! Защо няма санкционирани и отстранени, дори арестувани за незаконно отклоняване на държавни и публични ресурси?

    Коментиран от #14

  • 9 Бля бля..

    21 4 Отговор
    То па една партия,то па една държава..Квартални разборки и постоянно ослушване какво ще каже Брюксел или Уошингтън,давайба у седмото джудже.А Снежанка е в Москва.Обичам я..
  • 10 Го4о

    9 22 Отговор
    С кого да я 'сраства"? С Гошо Тъпото ли? Нямате срам и морал! Вие сте продажници тъпи!
  • 11 Лейка

    12 12 Отговор
    Всички го знаем това нещо! Ти къде беше последните 10 и повече години? Сега ли се изкавзваш и кой ти дава думата? Миндиле за власт отново.
  • 12 666666

    32 7 Отговор
    Хахаха добро утро!!! А, ЦИК се назначава от Тиквата .що си мислят ,че ще има някакъв ефект!?!?
  • 13 Шайка

    18 8 Отговор
    Много си млад и не знаеш много неща. 89-та къде беше, 97-ма и след това. Ставаш за смях буквално.
  • 14 фен на Октай

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Точно така е ,след малко излиза статията - интервю с Росен Миленов,човека обяснява абсолютно точно действителноста в България
  • 15 Иво Христов

    4 5 Отговор
    Не ме вкарвайте в тоя водевил - борбата с корупцията.
  • 16 Чичо

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "илийката":

    Едните комунисти бият другите комунисти!? Абе, галош, имаш ли нещо в кофата?
  • 17 Чичо Том

    24 6 Отговор
    Борисов отдавна ги е срастнал,момче.Само бай Ставри нещо му се опъва.

    Коментиран от #34

  • 18 ССЦЦ

    26 8 Отговор
    Всичко с тази държава от както ГЕРБ е на власт е зависимо единствено и само от Борисов. Той казва, той дава, той раздава, тай назначава, той уволнява,.. Министрите са послушни бушончета . Това не го е имало при соца.Тук ни докараха първобитен феодализъм.
  • 19 Курумпе

    19 3 Отговор
    Ей , ма тука е така бре!ДЪРЖАВАТА - това сме НИЕ!/бай Ви Тоше/Е, тея никога не са си тръгвале от Властта бре!!!Днешните са трето ПОКОЛЕНИЕ - подобрено издание на ДС комунистическата номенклатура!ТЕхна си е и властта и икономиката...а името на партията нема НИКАКВО значение!!!
  • 20 Само

    16 6 Отговор
    Само, ако народа сбере пари за трепач на мутри от Украйна, ще има промяна.

    Коментиран от #21

  • 21 БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Само":

    Да, ама Илия Павлов плати да гръмнат едного, ама той пое калая‼
  • 22 течение

    5 11 Отговор
    Плювалници от всички страни, обединете се!
  • 23 смерш

    18 6 Отговор
    Всъщност пишман генерала сраства държавата със себе си,партията му е група по потдържане и само фон на едноличното му управление,което вече надминава всички примери от историята на култ към личноста!
    Този тшеславен човек е с ампутирано чуство за срам!
    Въпросът е ние срамуваме ли се ,че е премиер на страната ни ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Биби Кинг

    8 4 Отговор
    У Бойковината е фраш с такиви провидели ка тоа туфлек! До де концтатират туйти онуйти и е го дошла 2035-та, кога сметам да си одя!
  • 26 Адвокате

    16 6 Отговор
    Хубаво говорите и анализирате, но си в грешка, този направи срастването още преди 10 г. Веднага след като дойде на власт, дефакто българия близо 10 г.е тотаталитарна провинция на Ес
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бивш гербаджия

    15 3 Отговор
    В панделата ще го играе булка. Още малко остава!
  • 29 хидробандит

    8 3 Отговор
    А партията с чекмеджетата и така държавата му се оказва в язовир '' Нощно шкафче ''.

    Коментиран от #31

  • 30 ИСТИНСКИ ЦИГАНИН

    0 5 Отговор
    БАТ'БОЙКО ЩЕ ОПРАВИ ОТЗАД.
  • 31 jorj

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "хидробандит":

    Нали знаеш къде ти е нощното ти Вшкафче
    /розавичко/ и пълно с белезникаво злато!
  • 32 Няма да боли

    4 4 Отговор
    Тапигьози червени.
  • 33 Сатъра на Хана

    8 2 Отговор
    СИК ИЗЗЕМА ДЪРЖАВНИ ФУНКЦИИ
    ....................... ......................................... ...........
    НЯМА ПАРТИЯ ГРОБ –
    ....................... ИМА СИК –УБО - МАДЖО, ПАШАТА, МАРГИНИТЕ, ЛГБТ СЛАВИЯ , ЛЮПЧО ВАСИЛЕВ , ИНТЕРПЕТРОЛИУМ ЕНД ПАРТНЕРС - ДИВИТЕ МУТРИ НА ДИКТАТОРА ЖИВКОВ-САКСКОБУРГОТА И ПЛЕМЕННИКА МУ СИМО КРАДЕЦА
  • 34 Истината2

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо Том":

    А и с мафията е същото.Защо пропускате това.ВСИЧКИ ВАЖНИ ИНСТИТУЦИИ СА МАФИОТИЗИРАНИ.
  • 35 Генерал

    2 8 Отговор
    Някой да вярва на адвокати ? Ако има такива да си купят по един 9 х 19 и да го ползват персонално в главата си.
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    5 3 Отговор
    В АЕРИКА ИМАМЕ АЛ КАПОНЕ ,
    ...... В БЪЛГАРИЯ ИМАТЕ АЛ РАПОНЕ
    ....................... И ДВАМАТА ИЗГОРЯХА ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА С НЕ-ДЕКЛАРИРАНИ ДОХОДИ :)))) ................. ......... АЛ КАПОНЕ УМИРА ОТ СИФИЛИС ....
  • 37 БКП=герп

    6 3 Отговор
    =тоталитарен режим!
  • 38 Възмутена

    3 3 Отговор
    Какъв адвокат си ти.смесваше нарочно правилата от изборния кодекс кметове и общински съветници при местни избори са длъжни да излязат в отпуск,това не важи за министерския съвет.как ще ми обясниш министър председателя дори даа излезе в отпуск въпреки,че герб имат коли и пари ще обезпечи сигурността на колата,тя къде ще нощува,сигурно на пътя.борисов ще бъде без охрана,по кой закон мин.председател ще бъде оставен просто така за вашия кеф.язък.че си адвокат,но сигурно толкова си разбираш от работата затова си се налетял в нпо иначе ще умреш от глад.
  • 39 Аз Гербаджията

    2 4 Отговор
    Искам да кажа че господин Борисов е единствения достоен премиер без него сме загубени и ще се лутаме в мрака той направи много магистрали пенсии вдигна и винаги ще е начело пожелавам му успех на изборите а след като свършат и победим ще се съберем всички гербаджии на площада да друснем едно хубаво българско хорце и с господим Борисов ще празнуваме цял месец победа.............
  • 40 учителка

    0 1 Отговор
    В заглавието е объркано времето на глагола "сраствам". Не е "сраства", а "срастна".
  • 41 ури

    0 1 Отговор
    арендуване до 500 декара
  • 42 Bam

    0 2 Отговор
    Какво разбираш от спасяване на дужава с партия.Това го може само БКП ( сиреч БСП).Тогава още не си бил роден,сега приказваш глупостите, изритан си сигурно от всякъде,то в БСП само такива боклуци,като видиш шефката им Корнелийка постоянно ухилена като "Жокера",и политиката им такава хибридни лъжи.