Last news in Fakti

9 Март, 2021 18:53 9 020 25

Росица Матева пред ФАКТИ: ЦИК можеше да въведе видеонаблюдение на изборите

  • избори-
  • цик-
  • видеонаблюдение-
  • предизборна кампания-
  • гласуване-
  • росица матева-
  • обществен съвет към цик

Председателят на Общественият съвет към Централната избирателна комисия изрази притеснение относно гарантирането на правото на наблюдателите в СИК да наблюдават процеса на броене на бюлетините след изборния ден

Росица Матева пред ФАКТИ: ЦИК можеше да въведе видеонаблюдение на изборите - 1
Снимка: ФАКТИ

"По отношение на предизборната кампания ми се струва, че органът, който трябва да вземе отношение, е Централната избирателна комисия. В предходни избори е имало решение на ЦИК (винаги има такова решение), с което се определя начинът на извършване на предизборна кампания". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Росица Матева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Има решение, в което се регулира как се извършва предизборна кампания, с какви средства следва да разполагат политическите субекти, по какъв ред да бъдат осигурявани тези средства. Мнението ми като юрист и като бивш член на Централната избирателна комисия е категорично - Кодексът (Изборния кодекс) забранява използването на публичен административен ресурс - автомобили, самолети, всякакво оборудване, според мен и компютри включително", добави тя в контекста на това, че министър-председателят Борисов в хода на предизборна кампания обикаля страната с джипката на НСО, което може да се тълкува като злоупотреба с публичен ресурс.

"Направих си труда да прочета и стенограмите от обсъжданията в Народното събрание 2013-2014 г., когато е приет сега действащият Изборен кодекс и са обсъждани тези въпроси. Тогава в разискванията включително е имало мнение изразено, че ако се използва такъв държавен ресурс, би следвало средствата да бъдат възстановени. Когато кандидат в една предизборна кампания извършва предизборна агитация, а това по Изборен кодекс е призивът за подкрепа, или не подкрепа - подкрепа на съответния политически субект, който го е излъчил, или не подкрепа на друг такъв, това е предизборна агитация. Но дали в конкретен случай, когато кандидат е взел участие в дадено мероприятие, което е отразено в медиите, има такава предизборна агитация и дали са нарушени изискванията на Изборния кодекс, а именно забраната да не се ползва административен публичен ресурс, това е преценка на съответната комисия, която е компетентна да вземе решение. Когато е отразено от национална медия това участие - това е ЦИК (компетентният орган). Когато е в регионални медии са съответните районни избирателни комисии, които могат да вземат решение и да санкционират участника", поясни Росица Матева.

Според нея сигналите до европейските институции ще получат отговор на по-късен етап, както обикновено, а: "Централната избирателна комисия така или иначе е длъжна да се произнесе по сигналите, които са подадени до нея. Аз се опитах да се запозная с тях, но на интернет страницата на ЦИК в регистъра за жалби и сигнали все още не бяха публикувани тези сигнали. ЦИК ще вземе решение, въпросът е какво ще бъде то. Дали ще прецени, че има такава агитация и такова забранено използване на публичен ресурс, за да санкционира участниците, или съответно няма да вземе такова решение", заяви още председателят на Общественият съвет към ЦИК.

"В интерес на истината Изборният кодекс позволява на министър-председателя, министри, депутати, да не излизат в отпуск, когато са в предизборна кампания. Това според мен е личен избор. Докато изпълняваш задълженията си като министър, не би следвало да правиш предизборна агитация, а когато участваш на предизборно мероприятие на политическия субект, който те е издигнал като кандидат, не трябва да ползваш публичен ресурс, т.е. например да отидеш на предизборното мероприятие с автомобила, който е държавен", изрази мнения Матева.

"Аз мисля, че ролята на медиите трябва да бъде използвана специално в условията на пандемията и в условията на предстоящи избори и предизборна кампания, за да бъдат информирани гражданите как ще бъдат организирани тези избори в условията на пандемия и да бъдат успокоени гражданите, че гласуването в избори в условията на пандемия няма да застраши живота и здравето им, че отивайки да подадат своя глас, което е тяхно право, но и някакъв вид граждански дълг, тъй като по този начин се формират властите и всеки български гражданин би следвало да участва във формирането на Народното събрание, това няма да застраши повече здравето им, отколкото обикновеното пазаруване в магазина", смята тя.

Матева отчете като проблем това, че хора, карантинирани 3 дни преди изборите, няма да могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори заради изменения в Закона за мерките. Други, които са поставени под карантина повече от 3 дни преди изборите, ще могат да гласуват: "Останалите ще могат да гласуват, но трябва да проявят желание и активност, т.е. те трябва да пуснат заявление до съответната община или район в градовете с районно отделение, за да бъдат включени в списъците за гласуване на карантинирани", обясни тя за карантинираните хора, които ще трябва да гласуват в подвижни урни.

Председателят на Общественият съвет към Централната избирателна комисия говори и за предложението на Съвета към ЦИК да бъде въведено видеонаблюдение в изборния процес, за да бъде осигурена по-голяма прозрачност за момента, в който се броят хартиените бюлетини.

"Нашата идея беше да бъде извършено видеонаблюдение, за да бъде осигурен прозрачно процесът на установяване на резултата. Сега не сме убедени, че това ще може да бъде гарантирано, защото по указанията на здравния министър трябва да се спазва и метър и половина дистанция между членовете на секционната избирателна комисия и останалите присъстващи в помещението (б.р. тоест наблюдателите). Не знам по какъв начин ще бъде гарантирано правото да се наблюдава този процес, с видеонаблюдение това можеше да се случи. Мнението на ЦИК беше, че Изборният кодекс не ѝ позволява това, което според мен не е така. В Изборния кодекс има предвидено видеонаблюдение на заседанията на Централната избирателна комисия и на районните избирателни комисии. Ако се върнем обратно към стенограмите от приемането на Изборния кодекс тогава не е предвидено в секционните избирателни комисии видеонаблюдение, тъй като не е имало техническа възможност към онзи момент през 2013 година. Сега вече я имаме тази техническа възможност и след като Кодексът предвижда за осигуряване на прозрачност на изборния процес видеонаблюдение в останалите комисии и има техническа възможност, не виждам причината да не може да се случи това и в секционната избирателни комисии. Но няма да се случи...", коментира и изрази съжаление Росица Матева.

Тя препоръча сигналите за нередности по отношение на изборите да бъдат адресирани до МВР или организирания щаб между МВР, прокуратурата и ЦИК, който винаги се организира при правене на избори.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК

    29 4 Отговор
    Централна Ибрикчийска Комисия.
  • 2 Майна

    34 6 Отговор
    иЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ФАЛШИФИЦИРАНИ...ВСИЧКИ ГО УСЕЩАТ...
  • 3 Врачка

    24 5 Отговор
    Абе,направо променете член 1 в Конституцията и да не се занимаваме с нагласени избори.
  • 4 Бойку шкафа

    24 5 Отговор
    Да ама аз съм забранил видеонаблюдението
  • 5 дядо курти от село пиперково

    23 6 Отговор
    При честни избори,цецо апартамента ще има повече,гласове от тиквата..
  • 6 Прост народ

    24 5 Отговор
    Можеше, но няма! Иначе как ще си вземат рушветите за да направят манипулациите. НЕ Е ВАЖНО КОЙ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВА, А КОЙ ЩЕ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ - Й. СТАЛИН.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    4 19 Отговор
    Даже трябва всяка бюлетина да се показва на камерата ! Абе ,къде ви намират такива ...?
  • 8 Тука е така

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Прост народ":

    Мутрата кръв повръща, власт и милиарди не връща.
  • 9 Asterix

    5 22 Отговор
    Тази комсомолска секретарка,замисляла ли се е,дали желая да бъда заснеман като влизам и излизам от избирателната секция...тя,за неприкосновенност на личното пространство...чувала ли е!?
    Иначе,разбира и тя от всичко...къде по света,се следят избори на видео-наблюдение!!!
    То бива мърлящина,бива...ама...болшевишките провички вече на са на мода!!

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Asterix

    2 11 Отговор
    Хайде...само 5 болшевика ли има тука....пишете минуси....
  • 11 Asterix

    2 9 Отговор
    Включвайте се всички болшевики,...не само мастурбиращите
  • 12 сектант

    5 3 Отговор
    че вкарайте по 1 дрон да ги следи ония оранжевите пликове
  • 13 Мисля, че става въпрос за видеозаснемане

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Asterix":

    На процеса на броенето на бюленините. Точно пък теб, или мен ще снимат. Притрябвали сме някому на кадро...
  • 14 Няма избори!

    5 5 Отговор
    Изборите са пълна измама за зрелища и стадото да мисли че нещо избира - тия които Ви се предлагат са вече избрани от шефовете Ви - който да "излезе" ще им служи на тях не на вас- на банкерите и милиардерите ще защищават интересите не на стадото! ......
    В древнистта под Демокрация са се разбирали еднакви по влияние и богатство кланове - тука тия са милионери Вие роби на кредити до гроб - какво равенство и "избор" имате дефакто?!
  • 15 КРОКОДИЛА

    4 8 Отговор
    ТЕБ ЛИ ДА ГЛЕДАМ ЧЕ СИ МНОГО УБАВА ЛИ - С ТИЯ ЧЕРВЕНИ ДРЕЙ .................
  • 16 Изборите са излишни без.......

    4 4 Отговор
    Всякакви избори са пълен цирк и отвличане на вниманието, докато не бъде прокаран закон за задължително изпълнение на предизборните обещания и поети ангажименти със даване под съд от специален наблюдателен комитет за отмятане от тях и шикалкавене и генерално за обезкуражаване за участие на измамници ! Без такива предпазни рамка лъжите и измамите заедно с пълна безнаказаност ще продължават до безконечност !........
  • 17 Орлово око

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Asterix":

    Байчо, във всяка банка и бензиностанция те снимат, ти за изборите се тревожиш. Те в централата на ГЕРБ и там сигурно те снимат.

    Коментиран от #20

  • 18 Симитличанин

    6 5 Отговор
    Може, ама не искат
    В симитлишка община след всеки гласувал вадят бюлетината и ако не е зачертан Стефан Апостолов с преференция се подменя с такава, и тежко му на този който не е гласувал за него,ше му правят мръсотии с баща му до девето коляно
  • 19 Сатъра на Хана

    3 4 Отговор
    Нали ако има камери ,
    ще се види как ХОДЖИТЕ ОТ ГРОБ и ДуПиСе ЮРКАТ ОВЦЕТЕ
  • 20 Сатъра на Хана

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Орлово око":

    МНОГО СИ ПРАВ - Пътни камери , Мол Камери , Банкови Камери , Бензиностанция Камери , Камери по Центъра на Градовете ,
    .......................
    ............... А КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ КАМЕРИ – НЯМА !!!! ФАШИСТИ
  • 21 любител

    7 4 Отговор
    ако няма камери боклуците от цик са длъжни да касират изборите иначе е по добре да няма избори поне да не се харчат милиони излишно тъй като е пределно ясно че герберите ще правят измами
  • 22 народ

    5 4 Отговор
    Оставка на корумпираната власт!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Спартак

    1 1 Отговор
    Аз предлагам на 3,часа резултатите от избурите да излизат на екрана,за машините говоря.Така малка е вероятноста да фалшифицират всичките избури,и народа ще спечели като цяло.
  • 25 айде де

    1 0 Отговор
    и какво от това че камерите гледат как се броят бюлетините, никой не опрости протокола, който се изготвя от съответната СИК, никой не си и помисля че ефект от камерите няма никакъв, никой не помисли кому е нужна такава голяма комисия, а сеща ли се някой какво става със съдържанието на прословутия чувал с документи след като е предаден по-нататаък от СИК, койй пък да се сети че е ненужно при машинното гласуаване такъв протокол, та от машината излиза 90% какввото е нужно, ъобще бумащината е усложнена типично по български - ненужно, ненужно и безмислено, избори се задавати всичко май пак ще е същото