24 Ноември, 2021 17:23 15 796 111

Д-р Сардовски: Няма да постигнем колективен имунитет с ваксини (ВИДЕО)

  • д-р светлозар сардовски-
  • пандемия-
  • щамове

Проблемът е, че ние винаги ще изоставаме от вируса, той винаги ще е пред нас и затова казват, че пандемия не може да се прекъсне с ваксини, защото колкото ние ваксинираме, той се изменя, каза кардиологът

Д-р Сардовски: Няма да постигнем колективен имунитет с ваксини (ВИДЕО) - 1
д-р Светлозар Сардовски

Зеленият сертификат не предпазва от разпространение на вируса и всъщност не е причината за намаляване заболяемостта в България. Причината е, че просто вирусът премина през една по-голяма част от хората и сега няма какво да заразява повече, по-малко има заразени хора и той се самоограничава поради липсата на новозаразени. Това заяви в студиото на ФАКТИ специалистът кардиолог и вътрешни болести д-р Светлозар Сардовски.

"Сертификатът е измислен в Европейския съюз с цел свободно движение на хората в европейските държави, а не е измислен с цел да се спре разпространението на вируса, камо ли да се използва за задължителен документ, за да може човек да упражнява правото си на труд и да посещава обществени места. И причината за това, че сертификатът всъщност е зелен коридор за разпространение е, че тъй като на тези, на които се дава, основно бяха на ваксинираните, от известно време на някои преболедували, които са с антитела, виждаме от световната статистика Европа е пламнала. И не само Европа, 14 други държави са сложени в червения списък, като въпреки високата степен на ваксинация - над 70-80% от населението, вирусът не само, че не забавя разпространението си, напротив - имат по-висока заболеваемост от нашата в България, въпреки че ние сме с по-ниска степен на ваксиниране", каза той.

"Хората със сертификат не са "безопасни", някои се разболяват, като и някои стигат и до болница. Наистина по този начин те си мислят, че са безопасни. Те разпространяват заразата и по този начин всъщност сертификатът поставя в дискриминация тези хора, които го нямат, като от тях има голяма част, които са преболедували, които не само че не са по-ниско ниво в имунитета си. Вече има световни данни, че естестествено придобитият имунитет е по-стабилен от ваксинационния. Това не означава, че хората не трябва да се ваксинират, наистина ваксината предпазва все още от тежка степен на протичане на заболяването и от смърт, макар че с повишаване на разпространението на вируса в тези държави с повече ваксинирани се повишава вече и заболяемостта и смъртността и при ваксинираните, която беше нула практически", обясни д-р Сардовски.

Защо съществува спор кой е по-добрият имунитет - продобитият естествено след преболедуване или този след ваксина?

"Няма логика да го има този спор. Науката потвърждава, че още на втория месец след ваксинацията спада рязко имунитета, като практически към шестия е вече много нисък - смята се, че е под 40% и затова масово се заразяват хората и затова трябва да изискват така наречените бустерни дози на всеки шест месеца. Обаче има една друга подробност - през това време ваксината е една и съща, а вирусът се изменя и сега този "Делта" вариант, който практически 99% върлува в цял свят, той има пробив във ваксините, защото най-грубо казано, ваксината не го "хваща" като вирус, просто той успява да излъже имунитета, придобит от ваксината, и не може да бъде унищожен.

Относно твърдението на японски учен, че щамът "Делта" се саморазрушава, това на теория е възможно, но надали е вярно. Това се случва обикновено при мутация, която имат дефект, заради който не може да се разпространява сред хората, не е достатъчно заразяем, докато "Делта" е много заразен, така че се съмнявам това да е истина. По-скоро точно това е еволюцията на вируса, всеки следващ вариант е с цел да става все по-заразен, тоест да се увеличава способността му да заразява и в еволюционен план този вирус, който се размножава най-много и е успешен в разпространението сред хората, той се запазва, няма логика такъв вирус да се самоунищожи", коментира той.

"В момента вирусът върлува и целта на ваксините беше да се изгради колективен имунитет, смяташе се, че ако се ваксинират поне 70% от хората, ще се постигне колективен имунитет и ще се справим с разпространението. Това е очевадно, че не става, с тези ваксини не може да се изгради колективен имунитет. Даже СЗО си промени становището, което беше, че при 70% преболедували ще се изгради колективен имунитет, след това го промениха - вместо преболедували - ваксинирани, сега не знам какво ще променят, но според мен, след като премине вирусът и сред ваксинираните, ще бъде изграден колективен имунитет, който не го очаквам по-рано от 1-2 години.

При размножаването на вируса и влизането му в клетките настъпват разни грешки в копирането на неговото тяло. И като настъпи грешка, тази грешка когато доводе до това вирусът да не може да заразява, води до самоунищожаване на вируса. Грешките, които водят като при "Делта" варианта до създаване на вирусен нов вариант, който е много по-заразен, той се разпространява масово. Тъй като ваксинираните пак се разболяват, защото ваксината не спира вируса още в носа например, за да не се зарази човек, зарази ли се, това може да доведе до възникване на нов щам. Ако ваксината предпазваше от заразяване, тоест не допуска да се разпространи вируса, нямаше да има този проблем, защото той няма да се размножава, но щом се размножава в организма, значи може да настъпи мутация.

Трябва да се направи такава ваксина, която да е с по-голяма ефективност, тоест да защитава също евентуално и от нови варианти. Тази ваксина има отношение към шипчето, с което се захваща вируса за лигавицата на носа, а тя е най-изменчивата част. Докато преболедувалите имат защита и срещу други части на вируса. Като се промени S- протеинът, вирусът навлиза в тялото, но при преболедувалия тялото най-слабо се изменя и той има антитела и срещу други части от вируси го убива", каза д-р Сардовски.

Защо тогава преболедувалите са дискриминирани спрямо ваксинираните?

"Защото целта е да се ваксинират всички. Продължават да си мислят, че нали така е най-лесно. Аз съм сигурен, че не може науката да мисля по този начин глупав, затова целта е масово всички да минат и да се изгради колективен имунитет, но както казах това няма да стане с ваксините. Може да се случи с ваксина, която наистина предпазва не само от заболяване, но и от заразяване, да не може да се пренася вируса, а такава още няма.

Проблемът е, че ние винаги ще изоставаме от вируса, той винаги ще е пред нас и затова казват, че пандемия не може да се прекъсне с ваксини, защото колкото ние ваксинираме, той се изменя. Това е игра на котка и мишка, само че мишката сме ние. Въпреки че няма съзнание, вирусът е много прост, а ние като много умни не можем да се справим. Зелените сертификати според мен могат да се използват само за пътуване между страните, но не и като документ, за да ходиш на работа и да посещаваш обществени места", коментира кардиологът.

Според него трябва да се тестват само тези ученици, които имат симптоми.

"Спирането на плановия прием се отразява зле на хроничноболните. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания, ракови заболявания, белодробни заболявания е по-голяма от смъртността от самия вирус. Тези хора остават на произвола на съдбата, от страх не ходят на лекар, не могат да бъдат приети или лекари се страхуват. Болните от хронични заболявания са най-рискови да имат усложнения и смърт от коронавирус, затова нашата смъртност изходно преди коронавируса беше най-високата в света - около 16-17 на 1000 души умират в България. Средноевропейската е 10 на 1000. И сега COVID-a допълнително води до смъртност, която убива точно тези хора. Първо сме по-болна нация, второ здравната ни система е абсолютно неефективна, лечението е неефективно. Хем се разболяваме повече, умираме повече, защото сме по-болни, хем когато трябва да се лекуваме лечението е неефективно, тоест и смъртността при лекуване и смъртността без лекуване е много по-висока и тя е два пъти по-висока", каза още той.

Поведение и препоръки за предпазване от заразяване и мерки при заразяване от д-р Сардовски може да прочетете тук.

Целия разговор с д-р Светлозар Сардовски гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 154 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    275 5 Отговор
    Така ще е като ковид кризата се управлява не от специалистите, а от политиците,.
  • 2 Тиква

    24 330 Отговор
    От къде го намерих те този Индивид? Мина година и всеки вече знае дали да се пази, ваксинация и всичко друго. Аман от ТАКИВА като този пореден.

    Коментиран от #31, #46, #49, #68, #73, #80

  • 3 ????

    353 17 Отговор
    Най сетне едно смислено интервю от лекар! Ама когато Мангъров го приказваше 98% от политиците и намазващите покрай тях доктори го обявиха за некомпентен!

    Коментиран от #99

  • 4 Цък

    18 248 Отговор
    Тоз лекар нека да ми обясни защо преболедували пак се заразяват и в някои случай по-лошо от първия път?

    Коментиран от #13, #28, #54, #61

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отряд К19

    267 9 Отговор
    Имало още истински лекари
  • 7 Този доктор кардиолог

    15 209 Отговор
    Се опитва да говори като специалист но същите изводи може да стигне някой инженер.
    По-добре да не се обажда А да слушаме вирусолозите

    Коментиран от #39, #75, #101

  • 8 КОКО

    139 3 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Ти явно доста пандемии си преживял!
    Виждам, че ваксинирането ти се е отразило на интелекта!
  • 9 гадно

    201 3 Отговор
    Поздравление за статията лошото е, че големите медии няма да я публикуват за да стигне до повече хора и да не се самозаблуждават, че ваксината в този й вид е панацея.
  • 10 Taka si e

    186 2 Отговор
    точно така си е, Целта е всички да се набодат и да продължават да се бодат. Единствените печаливши са производителите. България е похарчила над 500 000 000 за да набоде 2 000 000. И ревът е. че нямало пари за болниците.!!! А какво точене на пари е и в болниците, всички знаем.
  • 11 Лудогорец 9

    178 5 Отговор
    Един да каже истината в очите на глупаците които вярват,че ваксината която са си забили наскоро ще ги спаси .Сега ваксинираните ще скочат да развиват теории и други защото ще се чувстват прости и ще ги е яд как са се прецакали а други не.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тиктск

    170 4 Отговор

    До коментар #4 от "Цък":

    Ти ако намериш един преболедувал дето се е заразил отново иди кажи на завеждащия ковид отделението в Пирогов защото той за 2 години и над 4000 човека минали от там в интензивното един случай не е видял. Виж ваксиниран и заразен това е често явление, в момента тъста с пфайзер и тъщата с Янсен и двамата са отново с доказан ковид чрез PCR тест. Така че не ми говори...

    Коментиран от #41, #82, #93

  • 14 ТОВА

    129 2 Отговор
    е мнението и на водещите световни вирусолози, инфекционисти и т.н., ЗАЩОТО ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!

    Коментиран от #17, #78

  • 15 На кратко

    100 4 Отговор
    Радикализация на масите, ваксинирани срещу неваксинирани.Само така.Естествено по-агресивни са ваксинираните, защото вече са генно модифицирани зомби машини, които трябва да ликвидират неваксинираните или да ги направят като тях.Зомби апокалипсис.Случи се, а не вярвах.Да е жива и здрава кака Йовович.
  • 16 no name no face no numberИ

    69 1 Отговор
    Браво свобода за народа у за продажни ите в Брюксел
  • 17 Е нали

    1 73 Отговор

    До коментар #14 от "ТОВА":

    тях питат, когато вземат решения правителствата?
    Водещите световни вирусолози, инфекционисти и т.н., а не фейк списуватели по фейк сайтченца.

    Коментиран от #18, #52

  • 18 НЕ НЕ

    74 0 Отговор

    До коментар #17 от "Е нали":

    не питат тях, а изпълняват нарежданията на световната банка.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дилдо

    91 2 Отговор
    Евала, едно мнение от истински лекар! Тва е за всички ваксъри и Ковидиоти
  • 22 Апропо

    123 3 Отговор
    Моите уважения ! Най-после човек с глава на раменете си , освен доц.Мангъров , да им каже истината , която всеки средно интелигентен човек знае , без да е специалист . Направо се чудя как са му дали трибуна .
    Чест и почитания

    Коментиран от #43

  • 23 ivan

    50 0 Отговор
    за една година го карах 2пъте,но докато го карам със сополи няма да се ваксинирам

    Коментиран от #27, #42

  • 24 Анонимен

    67 0 Отговор
    Познавам двама които се ваксинираха през март тази година но не се разболяват защото го преболедуваха миналата година през ноември. Мислят си че не се разболяват заради ваксината. Ваксинирана близка също боцната през Март се разболя и го преболедува. Но зарази съпругът си който не е ваксиниран. И той го преболедува за две седмици. А тя ваксинирана беше болна цял месец. Познавам друга която се ваксинира това лято и отново се разболя но много леко. Само хрема в продължение на една седмица. ПСР положителен. Но зарази колежката си която не е ваксинирана тя го изкара с гърлобол в началото и хрема. Без ваксина. И тя го преболедува за една седмица. Въпросът е какъв е смисълът от ваксина? - по леко изкарване. А Сертификата е безполезен защото ваксинираните разпространяват вируса защото боледуват макар и леко или безсимптомно.

    Коментиран от #36

  • 25 шефа

    54 0 Отговор
    До коментар 8 КОКО.Евала много точно си му отговорил на лумпена и евала на доктора,кратко и ясно обяснена цялата истина като изключим факта че не спират да ни пръскат с отрова и за това тази измама продължава,а СЗО са престъпници.
  • 26 Преболедувал

    81 1 Отговор
    Защо този лекар ми изглежда честен, безкористен и компетентен, а рекламните лица на ваксините ми изглеждат напрегнати, лъжливи и продажни?
  • 27 Тц тц тц

    45 0 Отговор

    До коментар #23 от "ivan":

    Няма как да си го карал два пъти. Единият път е бил грип и са те излъгали с теста, че е ковид. То дори и създателят на ПСР тестовете си казва, че не са за доказване наа коронаворус:(

    Коментиран от #106

  • 28 Край

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цък":

    Ще ти обяся като на глупчо - това дето го казваш не е вярни
  • 29 Унуфри

    49 1 Отговор
    Най-накрая да каже някой истината
  • 30 Сивото вещество

    54 1 Отговор
    си личи отдалече, дано повече хора прочетат статията !!
  • 31 Раданч Татлъту

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Братле,наистина си тиква.Не е нужно да ни го доказваш.🤡🥳🙉
  • 32 Surko

    45 1 Отговор
    Читав лекар и човек.
  • 33 Минаващ

    27 0 Отговор
    fakti.bg може да качат видеото в Youtube.
  • 34 Мда

    28 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Д-р Сардовски: Няма да постигнем колективен имунитет с ваксини

    Нито дума за това, че в цяла Афика (1.2 милиарда души) има за вчера 6462 ковид случая, като там нивото на "ваксиниране" е страшно ниско. Горе-долу като в Испания за вчера.

    Или пък Азия (4.7 милиарда души) със средно ниво на "ваксиниране" за вчера има 91387 случая, почти колкото в САЩ за вчера (86016)...
  • 35 Фактор

    60 1 Отговор
    Е как го пуснахте това интервю? Не е ли против всички ценности, които защитавате? Какво ще каже пациента Аспарух от клиниката в Берн?
  • 36 Анонимен

    24 3 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Заключението е, че ако се ваксинирате голяма е вероятността да го изкарате леко или безсимптомно. Но разпространявате вируса. Затова е този бум на заразени в Западна Европа. Освен това имунитета след втора доза е с трайност 3-5 месеца. Неваксинираните също като ваксинираните разпространяват вируса и вероятността да попаднат в болница е по голяма от ваксинираните. Неправилно е да се дискриминират неубодените и на тях да се гледа като на чумави. Рискът от това че не са си поставили ваксина касае само тях. Преболедувалите засега са най устойчиви. Много е рядко повторно заразяване. Не се знае дали изобщо могат да разпространяват вируса. Всеки сам трябва да поеме отговорността дали да се ваксинира. При младите под 50 години смъртността е под 1%. Над 60 години вече смъртността се увеличава, ако имате и съпътстващи заболявания вероятността от летален изход е около 14%.

    Коментиран от #55

  • 37 тарикату

    28 1 Отговор
    евала, останали са и умни лекари
  • 38 Да бе

    30 0 Отговор
    Като всеки РНК вирус нито ваксина, нито преболедуване те пазят на сто процента. Справка грипа - хора които са го карали и хора които са се ваксинирали го лепват пак. РНК вирусите мутират постоянно.
  • 39 Толупоффф

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Този доктор кардиолог":

    Затова ли Нощ бяха само математици🤔🤐🤫
  • 40 Провинция

    47 1 Отговор
    Един медицински обоснован анализ, извършен от мислещ, достоен, независим и смел лекар. Браво на д-р Сардовски! За съжаление, няма кой да го чуе, не искат да го проумеят това нещо нашите политици и здравни власти. Защо? Е, всеки сам да си отговори.

    Коментиран от #64

  • 41 жоро

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Тиктск":

    Искаш един случай. Ми ето ти го: Корнелия Нинова.
  • 42 Щом си

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "ivan":

    го изкарал, нямаш нужда от ваксинация.
    Поне за известно време.
  • 43 Между впрочем

    32 2 Отговор

    До коментар #22 от "Апропо":

    Смятате ли, че това, което казва този достоен лекар не се знае и не е ясно на големите специалисти от СЗО??? Естествено, че го знаят. Знае се в целия ЕС. Правят се обаче на приятно разсеяни. Виждате ли в Австрия какво се случва? Мислите ли, че там няма такива лекари, които да са наясно и въпреки това погледнете в какво положение са там хората. Скоро и у нас. Няма да ни се размине. Вярвайте.
  • 44 Кольо,

    15 0 Отговор
    Те тези ваксинираните ако си мислят че ще векуват да имат много здраве от арменският поп..!!!!
  • 45 Covid

    19 1 Отговор
    Факти, преместете статията в рубрика България! Или не ви стиска? Иначе поздравления!

    Коментиран от #107

  • 46 Centyrion

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Само по начина на писане си ми ясен ,и зная с какъв друг Ник пишеш.Елементарният стил те издава!Аз твърдо подкрепям становището на Доктора.Надявам се мненията които изказваш да са добре заплатени,и дано са достатъчни За съвест определено няма да ти стигнат!
  • 47 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Стадо сме си, със или без имунитет е все тая!
  • 48 само така

    34 1 Отговор
    Докторът прави отлично впечатление, и в предишните интервюта го забелязах - разумен, аргументиран, основаващ се на класическите постулати в медицината, изпитаното в хилядолетия и при това с напълно актуална информация за новостите в медицината.

    Браво, докторе, дано имаме повече специалисти като Вас.
  • 49 ти не си

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    добре.Много е прав човекът но твоя Факсиниран мозАк не може да проумее истината.Правилния въпрос който трябва да зададеш -откъде ги намират такива като наглите от НОЩ кунчевци кантари мутафи и всичката тая платена гмеж.
  • 50 Оптимист

    9 0 Отговор
    Носете си новите дрехи и редовно приемайте вътрешно ракиджос и няма проблеми
  • 51 един

    2 21 Отговор
    Като чета статията и коментарите, изводът е един - хората харесват тези, които им казват това, което искат да чуят, независимо дали отговаря на истината или не. За информация на всички тука академици и прочие научни капацитети, този вирус няма репариращи ензими. Ха сега ходете и питайте всезнайкото от снимката (лекар е, ама не е нито инфекционист, нито епидемиолог, още по-малко е вирусолог) какво означава това и как ще се отрази на епидемията

    Коментиран от #56, #108

  • 52 не ги питат

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Е нали":

    Просто им разпореждат.Има разлика нали.
  • 53 Ох тежко се живее в българия

    28 1 Отговор
    Браво, дай боже повече такива хора, да казват истината, във Австрия има много ваксинирани и се разболяват и прекарват по лошо от не ваксинираните. БРАВО НА ЧОВЕКА.
  • 54 сардовски

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цък":

    принципно има повторно преболедували, но много по-леко и са много по-малко от заразените ваксинирани. Примерно при мен за 2000 души преминали с ковид имам само 1 пациент повторно преболедувал а вече имам стотина ваксинирани преболедували, като бройката расте всеки ден. Първите ми ваксинирани заболели бяха още май-юни общо имах 6 души, а вчера само имах 6 души ваксинирани и болни.
  • 55 сардовски

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анонимен":

    много точен коментар, значи съм говорил разбираемо. смъртността може да достигне и над 30 % при 85+

    Коментиран от #57

  • 56 така е

    13 1 Отговор

    До коментар #51 от "един":

    И ваксаните искат да чуват само това което им казват ваксващите АМА ПОЛЗАТА Е САМО ЗА ВАКСВАЩИТЕ.Както се казваше в един култов филм-Да го ду..т бедните.Тоест ваксите.Кой се пр....л пр....л.

    Коментиран от #58

  • 57 Анонимен

    15 2 Отговор

    До коментар #55 от "сардовски":

    Смъртността при децата е много под 1%. Не е желателно децата да бъдат ваксинирани защото тези ваксини все още не са ваксини. Не се знае какви ще бъдат последствията след години. Сезонния грип е много по опасен за децата. Препоръчително е хората над 60 да се ваксинират. Особено онези които имат и други заболявания. Ваксината ще ги пази няколко месеца и болниците няма да бъдат претоварени.

    Коментиран от #59

  • 58 Демек

    1 9 Отговор

    До коментар #56 от "така е":

    всички антиваксери са богати?

    Коментиран от #67

  • 59 А антигрипните

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Анонимен":

    ваксини добри ли са?

    Коментиран от #62

  • 60 Алфа херинга

    15 0 Отговор
    Само да ви споделя един случай от истинския живот. Една съседка почина преди няколко дена, на 83. Не знам от какво, видях само некролога на входа. Майка ми вика, уж нищо и нямаше, чух я преди седмица, тъкмо си беше сложила бустерната доза. В новините такива случаи не ги споменават.
  • 61 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Цък":

    Защото за да имаш проблем има причина и като не се отстрани причината повтаряш урока си и така докато не го научиш.
    Връзката психика-мозък-орган, за подкрепящата роля на микробите по време на лечебния процес и най-вече за биологичния смисъл на всички болести, включително и рака, теорията за имунната система се разпада като къща от карти. При липсата на врагове, срещу които да се „бием”, да се „борим” и да „убиваме”, войната свърши.
  • 62 Анонимен

    13 2 Отговор

    До коментар #59 от "А антигрипните":

    Антигрипните ваксини са добри при болни и възрастни. Не осигуряват 100% защита защото всяка година се получават нови щамове. При коронавируса няма нови щамове а нови варианти. Препоръчително е грипът да бъде преболедуван. Високата температура да не се сваля с лекарства веднага. Същото и при Ковид. Преболедуването калява имунната система. Не е желателно да се прибягва до ваксини при вирусни респираторни заболявания. Голяма грешка е вирусно заболяване да се лекува с антибиотик. Това не е бактерия а вирус. Грипна ваксина може да се ползва при хора с хронични заболявания. Деца с хронични заболявания. При здрави хора няма нужда. Когато човек се роди и поеме първия си въздух плаче. Вирусите са като първото поемане на въздух от новородено. Всяко следващо боледуване е по леко. Смъртност има винаги. Може да умрете от катастрофа или ако се задавите с парче месо.
  • 63 набухвател

    15 0 Отговор
    Четете хипоци маскирани!Дано се осъзнаете,ама надали!Тя хипохондрията и интелектуалните затруднения вървят ръка за ръка.Не случайно едни дългоноси и клепоухи ни смятат за добитък.
  • 64 Guest

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Провинция":

    Не че не искат , ами им ее по изгодно да не го чуват после как ще пълнят гушите с €€€ $$$
  • 65 васик атанасова

    20 0 Отговор
    ЕТО ЕДНИ ДОКТОР
    КОЙТО ЩЕ ГО ОБИЧАТ ХОРАТА
  • 66 Браво

    23 0 Отговор
    Най -после да прочета едно нормално и логично мнение, при това потвърдено с доказателства от реално случващото се в света.
  • 67 само ти

    14 0 Отговор

    До коментар #58 от "Демек":

    не разбра че няма антиваксъри.Всички сме ваксинирани със задължителните ваксини от ва.......календар.Не сме богати но достатъчно умни да не пускаме тези незнайни отрови в тялото си.
  • 68 vasik atanasova

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    ТОЗИ БЕШЕ ЛИЧЕН ЛЕКАР НА МУЛТИМИЛИОНЕРА ИВАН ЗОГРАФСКИ
    СОБСТВЕНКИ НА КЕМПИНСКИ ЗОГРАФ АКО ТИ ГОВОРИ НЕЩО

    Коментиран от #70

  • 69 Ами ...

    0 10 Отговор
    Има доста верни неща. И някои не верни. Ако господина беше епидемиолог, щеше да е по-правдиво. :)
  • 70 и кЪв извод

    1 10 Отговор

    До коментар #68 от "vasik atanasova":

    трябва да си направим от това толкова важно умозаключение.

    Коментиран от #109

  • 71 васик атанасова

    25 0 Отговор
    ТОЗИ Е ПИЧ И ЯВНО НЕ СЛУША КАКВО СЕ РАЗПОРЕЖДА ОТ ГОРЕ
    А СИ КАЗВА ИСТИНАТА
  • 72 Stefan

    18 1 Отговор
    На истината се дава гласност, има надежда, този човек в никакъв случай не трябва да пътува до Австралия защото там ще го вкарат в затвора за подстрекателство срещу безусловната вяра във Ковид ваксините. Подкрепете хората, които са жертви на медицинския апартейд в Австралия по всички социални мрежи.
  • 73 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Има повторно разболели се, но са малко. Около 1700 души в България. Той други водеща не може да ти обясни, но както и да е.
  • 74 Анализатор

    2 18 Отговор
    То и ти си мислиш, че си доктор, кардиолог с познания в имунологията, но не си нито доктор, нито имунолог, а вероятно и измислен кардиолог...
    Кой знае колко сърца си повредил....
    Срам.
  • 75 Ами ...

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Този доктор кардиолог":

    Защо вирусолози? Дисциплината, която се занимава с контрол на епидемичните заболявания се нарича епидемиология. И има теория, за разлика от медицината, която е емпирична дисциплина и следователно не е наука. 😀

    Коментиран от #83

  • 76 Васил

    4 3 Отговор
    Така е ама няма за сметка на това няма да има пълни болници и лекарите ще лекуват само ковид а какво ли остава да отидеш на обикновен преглед или превръзка. Няма цял живот да носим маска и да чакаме следващата вълана.
  • 77 Преболедувал 🇧🇬

    20 1 Отговор
    Браво ! Евала! Има и хора които мислят трезво и научно не се притесняват да го казват!
  • 78 Ами ...

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТОВА":

    Мнението на инфекционисти и вирусорози е важно, но с епидемиите се занимават други специалисти, които в ЕС никой за нищо не ги пита и затова сме на този хал.
  • 79 мнение

    3 2 Отговор
    За мутациите. Мутациите, като цяло са произволни т.е. дай да му пусна радиоактивно лъчение на вируса, та да видим, в каква посока ще мутират гените. Ще бъдат унищожени. Напълно естествено и възможно е да се самоунищожава, нещо като автоимунно заболяване при хората. Защо да не е вярно твърдението на японеца, след като е провел наблюдения с необходимите инструменти !? Кардиолога Сардовски, дори не си е направил труда да изолира и види с очите си самият вирус, а какво остава за мутации в гените на вируса !? И да, наистина вируса винаги може да пребори ваксината, и точно за това, трябваше да се работи усилено за препарат за директна борба с вируса, а не за ваксини. Вируса, поне според мен е опасен за хора с придружаващи заболявания, защото имунната система е претоварена, изтощена, компрометирана и не успява да се разкъса на много места. Не може един медик да си приказва неща по лично усмотрение и с предположения, защото науката и рационалността не работят по този начин, догадките и празните твърдения, не са наука

    Коментиран от #92

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 гост

    17 0 Отговор
    Най-после един истински доктор да каже истината.

    Коментиран от #85, #89

  • 82 Ето ти 2

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тиктск":

    1. Корнелия Нинова,2. Щерката на Гала
  • 83 Напротив

    5 3 Отговор

    До коментар #75 от "Ами ...":

    Медицината, е продукт от прилагането на научни дейности, там е целия набор от научни инструменти, с които си служи един учен за установяване на необходимото, следователно медицината си е чиста наука. Епидемиологията, не се занимава с доказателствена медицина, а само я подпомага ,,логия,, т.е. един епидемиолог не разбира нищо от гени, протеини с шипове и т.н. епидемиологията не контролира нищо, а събира и предоставя информация, така че недей да приказваш глупости
  • 84 3824

    22 1 Отговор
    Поздравления към автора Светослава Ингилизова. Статията е като глътка чист въздух в смога на политически коректният информационен поток.
  • 85 Ахахах

    2 8 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    каква истина ? къде са доказателствата ? истина без доказателства си е чисто невежество !
  • 86 Тъмен субект

    16 0 Отговор
    Чест и почитания, докторе, за почтеното поведение. Само за информация - цялото семейство преболедува точно преди 1 година. Антителата не само не намаляват, а растат сериозно.

    Коментиран от #87

  • 87 Стига бе

    0 6 Отговор

    До коментар #86 от "Тъмен субект":

    И как го разбрахте? На всички намаляват, вашите растат!
    Вий трябва да сте некакви мутанти ...

    Коментиран от #91

  • 88 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    КРАЙ НА ПЛАНДЕМИЯТА
  • 89 Ох тежко се живее в българия

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    Двама са и Мангърав е с нас
  • 90 Сух

    6 0 Отговор
    Запомнете му името, това е истински лекар! Малко са..
  • 91 Stefan

    7 0 Отговор

    До коментар #87 от "Стига бе":

    Много просто - веднага след прекарване на вируса много антитела, после падат, АКО няма болни около теб, но като кихне някой боли от ковид в лицето ти, ти не се разболяваш, а расте броя на антителата ти, без да знаеш, разбира се причината - така че при тоя човек това се е случали
  • 92 Алфа херинга

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "мнение":

    Пич, не че нещо, но никой още не е изолирал вируса.

    Коментиран от #94

  • 93 Амиии,ей на...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тиктск":

    Намери ма!!!Ей ма на!Април 2020-та боледувах,сега преди седмица приключих и второто боледуване.Мога да те запозная с приятелско семейство,кото в момента боледуват за трети път!Не сме ваксинирани!
  • 94 Тъй ли?

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Алфа херинга":

    Нали си интернет компетентен?Има достатъчно видеа в нета!Намири си ги.Кат развалена плоча си!Върна ни 2 години назад!
  • 95 Dron

    5 0 Отговор
    Браво. Бяла лястовица в медицинските среди. Кунчев, Мутафа, Кантара, НОЩ и прочее гербави полит - доц., проф., социолози, Витанови математици и антрополози ги сложи в малкия си джоб. Само Стойчо Стойчев от герб обаче мина на другия бряг, странно...
  • 96 Пешо

    3 0 Отговор
    Докторе, поздравления за смелостта и достойнството да кажеш истината!!!
  • 97 Пешо

    4 0 Отговор
    Между другото, сложих линк към тая статия в дир.бг. Веднага изтриха коментара. Някой може ли да ми каже защо?

    Коментиран от #104

  • 98 Едуард Петров-Едо

    4 0 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ВИ, Д-р САРДОВСКИ, ЗА ОСВЕТЛЕНИЕТО ПО ВЪПРОСА!
  • 99 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "????":

    Питанка ??????, много си прав! Подкрепям те!
  • 100 Не е ли

    0 3 Отговор
    сардоничен тоз сардовски?
  • 101 Едуард Петров-Едо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Този доктор кардиолог":

    Добре, но защо властниците на този Свят не слушат вирусолозите? Д-р Мангъров спря да обяснява, защото се изтощи от неразбирането на хората! Най вероятно!

    Коментиран от #102

  • 102 Така си е

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Едуард Петров-Едо":

    Човекът каза - кой умрял, умрял. Значи е бил суха съчка.
  • 103 gost

    3 0 Отговор
    Много ясно и компетентно.
  • 104 Северозапад

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "Пешо":

    Защото ДИР бавно, но сигурно се превръща в нов щам на вирусите ПИК и БЛИЦ. Та те затова!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Цт Цт Цт

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тц тц тц":

    Даже и самият идеолог Фаучи призна преди два месеца, че ПСР - не са достатъчно надеждни. Какво ли ново ще измислят
  • 107 Все пак

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Covid":

    Факти публикуват и различни от политкоректните предписания. Светъл прозорец в тъмното
  • 108 Е то щото

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "един":

    Мутафчийски и Витанов са вирусолози и епидемиолози ама бая време бяха "авторитети"
  • 109 Извод

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "и кЪв извод":

    не може да прави всеки... Обаче, ще ти кажа моя извод.
    ТОЗИ ЛЕКАР ОБИЧА ХОРАТА !
  • 110 ззи01

    3 0 Отговор
    Вие още ли вярвате, че някои се е загрижил за Вашето здраве? Всичко е за пари и има по-далечна цел. Засега доброволно трябва да се набодат максимален брой хора. После убождането ще стане задължително, след това насилствено. Ще бъде и периодично на няколко месеца. Медиите ще нагнетяват страх. Болниците ще пишат всички умрели, че са от ковид. Отделно стигналите до кислород малко оцеляват.
    Масово психясване и желание да се ваксинират с всичко предложено безропотно. Създаване на послушно световно общество без право на глас. И след време ще се появят продавачите на време, дворците на красивата смърт и така нататък.......
  • 111 Тротил

    0 0 Отговор
    По-малкото престъпление е, че трупат огромни печалби, за сметка страданието на хората, уж че ги лекуват с напълно безполезни ваксини. По-малкото престъпление е, че налагат фашистки репресии и терор уж, че предпазват някого от нещо. Най-голямото престъпление е, че лъжат по най-наглия и бандитски начин хората. Така възпрепятствуват истината за причините предизвикващи разболяването на хората и правилните мерки за премахване на боледуването им. Колкото повече лъжа, толкова повече болни, колкото повече болни, толкова повече финикийски знаци ще присвоят.