Last news in Fakti

7 Юни, 2022 16:03 2 254 24

Димитър Маргаритов пред ФАКТИ: Потребителската защита е тънка работа

  • димитър-
  • маргаритов-
  • лили маринкова-
  • потребители-
  • права

Като граждани имаме усещането, че търговци се опитват да се възползват от нестабилната ситуация, казва зам.-министърът на икономиката

Потребителската защита е тънка работа. Тя съдържа в себе си много човешки измерения. Днес всичко е пазарна логика и имаме свободно ценообразуване. Като граждани имаме усещането, че търговци се опитват да се възползват от нестабилната ситуация, от кризисните моменти. Сега вероятно част от търговците смятат как да се възползват от мерките, които държавата ще предприеме скоро. Как да използват тези мерки да не стигнат до обикновения човек, а да останат в нечий джоб. Говорим за нулевата ставка за хляба, отстъпката за горива. Понякога нещата не стават директно с помощ към хората, а с намаляването на различни ставки. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Маргаритов, който е зам.-министър на икономиката.

Попитан за цената олиото, която се повиши и остана на висока стойност, Маргаритов каза, че е имало и опити тя да бъде много по-висока, а в момента е на реална пазарна стойност.

В коментар за онлайн търговията, зам.-министърът каза, че секторът търпи голям бум на развитие.
„Данни показват, че 30% от потребителите редовно пазаруват онлайн, а все повече търговци откриват онлайн магазини. Преодоляваме предрасъдъците, че може да ти откраднат данните на кредитната карта, защото се оказва, че вероятността да ти откраднат портмонето е по-голяма, отколкото да ти разбият картата“, смята Маргаритов.

Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите (КЗП) разкри и най-честите нарушения, които се случват при търговията онлайн.

„Става въпрос за ситуацията, при която на сайта виждате един продукт, а това, което получавате, е съвсем различно. После търговецът изчезва и т.н. Когато казусът е се разглежда само от КЗП, се налагат глоби. По различни случаи сме работили и с колегите от ГДБОП“, добави Маргаритов.

Той обърна внимание и на един важен факт, който съществува при онлайн търговията, а именно, че стоката може да се върне в срок от 14 дни.

„Това обаче не важи групи стоки, като хранителните са включени в тях. Ако има повреди или не е в срок на годност, имате право да го върнете продукта. Но ако опаковката не ви харесва, примерно, няма как да искате рекламация. Това е добре да се знае“, обясни още Маргаритов.

Целият разговор може да видите във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ти си

    24 1 Отговор
    тънък мозък, при това безсмислен...
  • 2 Експерт

    27 0 Отговор
    Най-тънка работа ви е узаконеното крадене
  • 3 Всичко

    23 0 Отговор
    е алъш - вериш !
  • 4 И това е

    17 0 Отговор
    Комуне.
  • 5 Красимир Петров

    24 0 Отговор
    Този противен нагаждач не направи нищо в полза на хората докато оглавяваше КЗП.

    Коментиран от #11

  • 6 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Крадем Бясно, но тънко си делкаме!
  • 7 Боруна Лом

    16 0 Отговор
    ПРАВ СИ ТИ ДРУЖЕ!НИЩО РАБОТА, МНООГО ВИСОКА ЗАПЛАТА!
  • 8 Гешеф

    12 0 Отговор
    Тънка работа по поръчка на боклуци като вас,как в един ден ми направиха проверка на 4 обекта и ми направиха 4 акта по време на пандемия
  • 9 Тебе пък кой те довлече в София

    9 0 Отговор
    помните ли го?

    Коментиран от #13

  • 10 Ггг

    3 0 Отговор
    Електроразпределителните компании масово не подават договореното напрежение от 220в в хиляди населени места. До кога ще търпим това, и какво "тънко" има в този казус, освен, че пестят от инфраструктура? Взема ли някой рушвет за си трае?
  • 11 Джо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    Напротив. Направи себе си и подобни милионери. Унищожи всички оцелели от Миро Мръвката. Заедно с чудовището Ангелкова наказаха всички хотелиери с данък спокойствие. Ако продължа с " похвалите" ще ме изтрият.
  • 12 Вярно е тънка, маргариткин,

    6 0 Отговор
    Толкова години само се пудриш, фризираш и разхождаш любовницата по кръчмите в работно време, кинтите текат ли, текат…
    Мазно леле, ще ми се изказва…

    Коментиран от #15, #21

  • 13 Плевин дагеа

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тебе пък кой те довлече в София":

    Този е от Плевен. Хитър, пробивен , нахален, кариерист, служил на много власти- Костов, царя, тройните, ГЕРБ, служебните, сега си отиде при Партията-майка.Завърши "Право" с хитрост и пробивност, бе и в МВнР, отговаряше за държавната собственост,бе и в образователното министерство, от всичко "разбира",и в КЗП, все се е въртял около кацата с мед.
  • 14 Ирис

    7 0 Отговор
    Абе то тънка,тънка ама май въобще е няма.
    Очевидни неща не решавате.
  • 15 Напов

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вярно е тънка, маргариткин,":

    Не си знае парите, плаче за НАП, но кой да го ревизира ?
  • 16 дядо Вазов

    7 0 Отговор
    Типичен службогонец, герой на Вазов от едноименната пиеса.
  • 17 Маргаритко

    6 0 Отговор
    На този пак намериха служба

    Коментиран от #22

  • 18 Дончев

    7 0 Отговор
    Какво да му слушаме на този слагач.Да каже едно вярно нещо,което да е свършил.Да,едно свърши добре за себе си-стана подлога на Нинова.Но това ще му е края.Няма прокопсал до нея.Утре ще е обвинен в нелоялност в кражби или друго нещо…Каквото човек сам си направи никой не може да му го направи..Алчността и жаждата за власт ще доведат Маргаритов до под кривата круша на Нинова в Крушовица🥴🥴Хак да му е.Боне да имаше нещо общо с лявото..Не,че Нинова има,но се възползва от БСП и гребе с пълни шепи за лична изгода.Сопот,Кинтекс са пример защо Нинова се е вкопчила във властта и няма да я пусне за нищо на света.Това,че няма да има лява партия е факт вече,а Нинова ще остане в историята,като нейния ликвидатор.

    Коментиран от #20

  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    АМА КОЛОВЕТА СА ДЕБЕЛИ И БРАДВИТЕ НА НАРОДА СА ТЪПИ :)))
    ......
    ЧАКАЙТЕ ВИЙ ОТ ГЕЙОВЕ ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ
    ОТ ИНФЛАЦИОННОТО ЦИНАМИ
    КОЕТО ИДВА !!!!
    .. НЕ Е ОЩЕ ДОШЛО ... САМО ВИЖДАТЕ ГРЕБЕНА МУ
  • 20 #18

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дончев":

    Само в едно не си прав, приятелю. Този до живот ще намира начин да се вре и ще оцелява, като се нагажда към всяка власт. Гол охльов му казват - без къщичка, за да може да се провира навсякъде.
  • 21 Управник

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вярно е тънка, маргариткин,":

    Извън работно време пък виси и се налива с едно другарче в нощния бар на Японския, където забиват студентки 1-2 курс и ги водят по стаите на долните етажи. Това е нивото на управниците.
  • 22 Той е

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Маргаритко":

    Така е пич. Но, ако бяха толкова хубави зам. министърските места, Корни щеше да ги даде на своите хора, но тя сложи този на проветривото място, а си устрои нейните на сигурните мандатни места. От тук все надолу ще върви Маргарит.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами сега?

    0 0 Отговор
    Най-тънкото е как да се задържи този екземпляр на местенцето си, ако правителството падне?