Last news in Fakti

5 Юли, 2022 15:00 3 505 20

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Отзоваването на руските дипломати беше емоционално направено

  • иван-
  • илчев-
  • българия-
  • северна македония-
  • русия

Петков е емоционален и обича да хвърля фойерверки, а Василев е по-резервиран, казва историкът

Отзоваването на руските дипломати беше направено изключително емоционално и непрофесионално. Не може да има в един такъв списък да имаш дипломат, готвач и градинар. Някак звучи леко и дава възможности за атака. Ако нямаш информация, че този се е интересувал от медиите, този от самолети, този от икономика и т.н. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ проф. Иван Илчев, който е член на комисията за историческите преговори между България и Северна Македония.

Попитан дали знае за второ писмо на френския президент, в което се изключва историческата част от преговорите, както се твърди в пресата в Северна Македония, професорът каза, че не знае.

„Чувам за такова нещо, но няма официален документ. Може и да го е виждал някой това второ писмо, може да го има във Външно министерство. Когато приемаха ветото в НС, никой не се консултира с нас. Премиерът се срещна с нас през януари и ясно начерта това, което смята да прави. И то се потвърди. Знаехме какви са намеренията му“, добави проф. Илчев.

Историкът се притеснява от това колко много е деформирано общественото мнение в Македония. „Вижте, никой не си позволява в Русия, а и в бившия СССР, да казва на германците фашисти. Да го казва откровено за сегашните германци. А в Македония това си го позволяват за България. Тази омраза, това ниво на омраза е необяснимо. И предизвиква у хора като мен чувство на погнуса“, обяви професорът.

„Няма страна, с която Русия да граничи, и да не се водила война. Вижте Естония, Финландия, Армения, Грузия, Азербайджан и т.н. в различни периоди. Опасно е да граничиш с Русия“, обяви професорът.

Той добави, че в момента страшно много хора предпочитат да им бъде даден дъвка, но да не се работи с визия.

„Наблюдавам Народното събрание. Голямата част от хората там нямат виждане за външна политика. Учудвам се как няма групи за анализ към министерствата“, добави той.

Професор Илчев добави, че е разочарован от Кирил Петков и Асен Василев. „Очаквах, че могат да променят нещо. Преди години работиха за Софийския университет и не искаха нищо за труда си. Когато си на власт обаче, много лесно решаваш, че знаеш всичко. Бил съм на власт и съм казвал на колегите, че ако видят в мен елемент на възгордяемост, да ме принизят. Петков е емоционален. Обича да хвърля фойерверки. Василев е по-резервиран. Когато Симеон Дянков стана финансов министър, имаше кампания срещу СУ. Тогава Дянков ме питаше кой е този, кой е този, не познаваше ситуацията и в такъв момент се допускат грешки. Възрастта не е основен критерии, за да се провалиш. Анализ на този провал виждали ли сте? Аз не съм виждал безпристрастен анализ“, добави професорът.

Целия разговор вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 7 Отговор
    Изгонването не е плод на емоционално решение , а добре обмислена провокация поставена като задача на един кух, алчен послушко с ненаситен полов нагон ‼️‼️‼️

    Коментиран от #9

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 8 Отговор
    нарочно го направиха по заповед на СОРОС ина САЩ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 етикет

    28 6 Отговор
    Отзоваването на руските дипломати беше направено като тъпо деяние. Киро простото канадче се подчинява на америте и не знае какво прави. Ще плаща българското заспало племе. Резултатите ще са плачевни.
  • 5 Мнение

    16 11 Отговор
    Не е емоционално,а по фашистки.В Чехия хората са си гласували и са ги приели,а тук зад гърба на всички фюрера е действал.Няма нищо македонско в мен,нито имам роднини македонци,но...и аз виждам опити за фашистки изпълнения...Македонците преди Кирчо да отиде там не ни викаха така.Дали нещо не са видяли при посещението пък ние не?

    Коментиран от #8

  • 6 Красимир Петров

    11 18 Отговор
    И този е на Кремълската хранилка
  • 7 Алекс

    7 11 Отговор
    Още един 4хилядник се появи, синът на бай Илчо, комунягата!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хахахахаха

    8 3 Отговор
    Емоционално могат и война на Русия да обявят. И отгоре на всичко и най неинформирания президент в ЕС г-н Радев , няма да може да коментира защото никой не го информира и той нищичко не знае какво се случва в държавата на която е президент. Ти да видиш чудо на чудесата.
  • 12 Мито

    5 9 Отговор
    Може да е емоционално, но е правилно решение. Какво правят повече от 100 руски "дипломати" в малка България? Повече от ясно е. Багажа на дипломатите не се проверява от митничари. Така руските "дипломати" вкарват големи суми кеш за захранване на хранилките– политици, журналисти, медии, подкупи и пр. И друг път сме гонили руски дипломати- ще свикнат.
  • 13 Са сетен път се уверявам

    5 2 Отговор
    90% са виновни мисирките. Колто повече джакат тази дъвка толко по зле. Шпионаж и толкова. Няма тез лошо, другите добре са постъпили. Има си ДАНС, би трябвало да излези с официална позиция. А ако не излязът с позиция, копейката даде на пракурор кирчо и ще видим. Мисирките продължават да разделят народа / давайки трибуна на такива като този, какъв беше ? а историк, да каже нещо за историята / и това е в полза на враговете ни. Ето макетата се активираха а ние продължаваме да дъвчем шпионската дъвка. Журналя опичайте си ума. Намерете друга дъвка за която да ви плащат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Никой

    1 0 Отговор
    В България всички разбират от национална сигурност . И без това Служба военно разузнаване и контра на всичко разузнаване взимат заплати , но не вършат нищо.
  • 16 Ламбо

    6 2 Отговор
    Илчев , а има ли съсед с който България да не е воювала . Това е един от тъпите ти аргументи .
  • 17 Ето този е

    2 0 Отговор
    един от онези !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ала бала

    1 2 Отговор
    Дядо Илчев познавал ли е някога думата спорт или диета? Прилича на мех. Срамота е човек да е толкова запуснат и да прилича на пумпал.