Last news in Fakti

28 Април, 2023 15:20 2 160 13

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Живеем в епоха, в която правото на силата май е по-важно от диалога (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • китай-
  • украйна-
  • война

Видимо е, че Китай смята, че в една ядрена война не може да има победител, казва политологът

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Живеем в епоха, в която правото на силата май е по-важно от диалога (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Разговорът, който се състоя на ниво президенти между Китай и Украйна, е бил по инициатива на украинската страна. След него двете страни акцентираха на различни неща. В обръщението на украинския президент преобладава информацията, че споразумение може и да има само ако се запазят границите на Украйна такива, каквито са до началото на 2014 година. В акцентите от страна на Китай се набляга на това, че е най-добре да се започне един процес на преговори. Видимо е, че Китай смята, че в една ядрена война не може да има победител, защото така ще се засегне цялото човечество. И затова единственото жизнеспособно решение на този конфликт е да има преговори. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговори“ доктор Владимир Трифонов, политолог и международен политически анализатор.

„Също така Китай ясно даде заявка, че ще иска да играе по-активна роля в намирането и постигането на тази цел. Пекин е готов да изпрати бившия посланик на Китай в Русия, който 16 години е работил в Москва и отлично знае руски, така че ще комуникира спокойно и с двете страни без преводач, да води преговори. Китай са готови да влязат в тази отговорна мисия, защото таят надежди, че поне някакъв преговорен мирен процес може да бъде задействан. Вече в повечето от изминалите 12 месеца нямаме никакви сериозни индикации за преговори, за каквото и да било споразумение между Русия и Украйна. И е важно да се отбележи, че този разговор между Китай и Украйна става седмици преди широко анонсираното от западните средства за масова информация предстоящо украинско настъпление. Очевидно това е един ход на Китай, който е свързан с това да се пристъпи към преговори, ако е възможно, преди военните действия да ескалират. Този ход на Китай очевидно е в точното време“, добави политологът.

Попитан дали можем да говорим днес за Студена война във вида, в който тя бе до 1989 година, той каза, че тогава страните спазваха все пак някакво благоприличие, някакво уважение.

„И в най-горещите кризи те се стремяха да съгласуват противоречията си през преговори. Визирам най-тежкият период от Карибската криза – 1962 година, която доведе до перспективни разговори и последвано разоръжаване. После през 70-те години започна една тенденция към по-конструктивно сътрудничество. Срещата Никсън-Брежнев – в Хелзинки, съдейства много за разоръжаването. Но сега сме в различна ситуация. Някак преговорите загубиха своето значение в международната политика, а Китай се опитва да ги изведе на преден план. Днес живеем в епоха, в която правото на силата май е по-важно отколкото провеждането на диалог. Дали това ще се промени, дали тази тенденция към легализация на международните отношения ще се задълбочи, или не… Разбира се, винаги е добре да търси диалог и разбиране, да се търси устойчива стабилност. Това е възможно само ако има желание и от двете страни“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Във всяка епоха е било така.
  • 2 Така е било винаги

    8 0 Отговор
    От Марс ли кацаш?
  • 3 Войната вече е гореща

    9 4 Отговор
    А колко гореща ще е,зависи от ситуацията в даден момент! След проксито украйна,идва ред на Полша.Ако другите "натовски"държави са умни,няма да се бъркат!След това американците няма да могат повече да бягат-или се бият с Русия и Китай,или подвиват опашка,напускат Европа,и се занимават само с гражданската война ,която ще започне в Сащ!
  • 4 Хахахаха

    3 11 Отговор
    Ами като е така, Путин да се оттегля, защото НАТО е по-силно!
  • 5 Войната е за контрол минерални ресурси

    4 0 Отговор
    В Урал и Сибир градовете ще бъдат хай тек концлагери за хората както транзисторите в чиповете с провинцията ще произвежда плодове и зеленчуци
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хххххххххх

    2 0 Отговор
    Така е устроен света. Адаптирай се или природата ще те смачка.
  • 8 Сентенция

    3 1 Отговор
    Живеем в епоха, в която правото на силата, е по-силно от силата на правото !!!
  • 9 Taka така

    6 2 Отговор
    Живеем във време в което сащ гълтат вода
  • 10 Дааа

    6 1 Отговор
    Винаги е било така, Владко! Ето , Фокс нюз са изнамерили доказателства, че САЩ са финансирали коронавируса с цел да изтребят максимално количество хора и да се обогатят чрез ваксините! Не, че ние сме се съмнявали в тази работа!
  • 11 АНАЛизатор.

    0 3 Отговор
    Нашите “всичколози” е нямат ни най малка идея какво точно става. Нямат идея защо Си звъни на Зеленски. Преповтарят руската гледна точка като папагали.
  • 12 Живко Йорданов

    0 0 Отговор
    Тези хора (русофилите имам предвид ), не разбраха, че за да има преговори между Украйна и Русия, армията на Украйна трябва да отвоюва една част от собствената си територия поне, за да стане Русия "сговорчива" и да седне на масата на преговорите. В противен случай при този паритет във военно отношение, никой не би направил никакви отстъпки от своите позиции! Категорично ясно е, че след като целия цивилизован свят стои зад Украйна, с целия си материален и военен ресурс, въпрос на време е Украйна да настъпи и да отвоюва територии. Само че до тогава ПРЕГОВОРИ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ИМА! Другия вариант за преговори би бил възможен ако руснаците настъпят (което вече е невъзможно) и тогава Украйна да бъде принудена да търси мирни преговори с цената на отстъпване на територии! При неизбежния колапс който очаква руската икономика ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ!
  • 13 Ддд

    1 0 Отговор
    Правото на силата е закон в джунглата
    Е направо си кажи приятелю, че България е джунгла