Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 15:03 2 118 6

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Още сме заложници на една чужда компания, когато говорим за софтуера на машините (ВИДЕО)

  • машини-
  • избори-
  • софтуер-
  • принтери-
  • цветелина-
  • пенева

В над 300 населени места имаме регистрация на нови хора, които са повече от тези, които постоянно живеят там, казва гостът

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Още сме заложници на една чужда компания, когато говорим за софтуера на машините (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Така и не се намери българска фирма, която да прави софтуера за изборите, а все още сме заложници на една чужда компания. Нека да се замислим какво прави тази машина, какво искаме от комисията, която ще пребори вота… Каква е сигурността на това гласуване... Ние - като избиратели, отиваме пред машината, отбелязваме нашия вот, а машината смята в нейната памет и отчита резултата. Така беше, но сега машините са принтери. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Проблемът е в това, че авторските права за софтуера са във фирмата, която е оторизирана да представлява „Смарт матик“ в България - „Сиела норма“. ЦИК сключва договор за модификация на софтуер със „Сиела“ за поддържането на машините. Няма друга фирма, която да държи правата за въпросния софтуер. Ако се реши друга фирма да управлява софтуера, трябва изцяло да се пренапише. Резултатите от машините не се отчитат от тях, а се пишат ръчно. Какъв е смисълът? Машините станаха принтери. При машините няма доказателства за подмяна на вота, но го чуваме как се казва постоянно“, каза още Пенева.

„В над 300 населени места имаме регистрация на нови хора, които са повече от тези, които постоянно живеят там. Това го повдигнаха като въпрос от различни партии, но е добре да се разследва“, каза още гостът по темата за изборния туризъм.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдю

    4 1 Отговор
    Ммммм, мИшините имали софтуер?! Ти да видиш, браво на мишините! А какво дъ фак е това мишини??
  • 2 Буквоядец

    4 1 Отговор
    Поне заглавието да е коректно.Машини или МИШИНИ?
  • 3 Сталин

    10 2 Отговор
    Само бананови републики гласуват на машини,аз колко пъти ви казвах че контрола на софтуера е в посолството
  • 4 Дълго_Име

    0 4 Отговор
    Цвете, Цвете, колкото по-далече от бългатска софт-фирма, толкова по-независим и некорумпиран е софтуера за изборите! Ще се намери ли такава фирма, неподваласна на парите и облагите? Хайде холан, вземи се с приказките и не коментирай нещата, които са ти толкова неясни, колкото и приказките които хортуваш! Ама, нейсе, да се пише и коментира "след дъжд-качулка"!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.