25 Юли, 2024 14:35 2 019 1

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Когато пращаме временно изпълняващ в Украйна, сваляме нивото на самото посолство (ВИДЕО)

  • димитър-
  • гърдев-
  • посланик-
  • украйна-
  • николай-
  • ненчев-
  • киев

Това с Ненчев е политически казус и просто е непрофесионално, казва гостът

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Когато пращаме временно изпълняващ в Украйна, сваляме нивото на самото посолство (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Назначението на Николай Ненчев като временно управляващ посолството ни в Украйна крие рискове. Ясно е, че Ненчев е политическа фигура, а с това вече възникват едни въпроси. Разбрахме, че е имало е предложение за изпращане на посланик, който е минал по процедурата преди това, и това е Петър Танев. Той е дипломат от кариерата, минал е през различни постове, бил е в Молдова, в Украйна, той е човек, който познава и региона, работил е в конфликтни зони. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ международният анализатор Димитър Гърдев.

„И тук за мен въпросите са следните. Основно ще се спра върху самия дипломатически протокол. По какъв начин господин Ненчев отива в Украйна? Има два подхода. Първият подход е, когато няма назначен посланик, дипломат, който е от мисията ни там, изпълнява тази длъжност – на временно изпълняващ. Има такава възможност, има такава практика. Временно изпълняващ е дипломат с ограничени правомощия и това е важно да се знае - изпълнява основно технически функции. Ние в момента имаме там назначен човек, който изпълнява тази длъжност“, сподели гостът.

„Според Виенската конвенция, която трябва да се спазва и е изключително регулирана, извънредният и пълномощен посланик отива в другата страна с акредитивни писма, които са от най-висок ранг. Той ги връчва на президента на другата страна. Когато пращаме временно управляващ посолството ни в Украйна, автоматично сваляме нивото на самото посолство, сваляме нивото на двустранните отношения между България и Украйна в случая. Със сваляне нивото на посолството ние показваме, това е сигнал, че нещо не е наред в двустранните отношения. Това е основният въпрос. Сваляме нивото на посолството. При временно изпълняващия имаме отношения между нашия външен министър и тяхното външно министерство. Разбирате каква е разликата. Акредитивните писма на извънредния и пълномощен посланик се връчват на президента, а бъдещият посланик ще представлява всички държавни органи на България – президент, Министерски съвет, парламент, пред другата страна. Това е най-високото междудържавно ниво. Временно изпълняващият дава писмото си на външния министър на Украйна, в случая, а отношенията са на ниво министерства. Разбирате каква е разликата. Вкарахме се сами в страшен капан, защото това с Ненчев е политически казус. Просто е непрофесионално“, каза още Гърдев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    1 0 Отговор
    За Украйна е без значение че сваляме нивото на нашето представителство, по важно е да им подаряваме пари и оръжия.