Свръхпреработените храни - нож с две остриета

21 Декември, 2025 17:17 1 456 20

  • храна-
  • преработени храни-
  • здраве-
  • уницеф-
  • захар-
  • наднормено тегло

Свръхпреработените храни определят менютата и рекламите по цял свят. Но те могат сериозно да навредят на децата, сочи доклад на УНИЦЕФ.

Свръхпреработените храни - нож с две остриета - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Децата консумират все повече свръхпреработени храни, а това вреди на здравето, растежа и психиката им. До този извод стига доклад на УНИЦЕФ, посветен на ролята на т.нар. свръхпреработени продукти в ежедневието на децата и младежите. Докладът се основава на наскоро публикувана поредица от проучвания в медицинското списание The Lancet, пише германската обществена медия АРД.

Свръхпреработените храни често представляват комбинация от захар, сол, нездравословни мазнини, промишлени нишестета и множество добавки като емулгатори, оцветители или ароматизатори. Според доклада, много деца по целия свят се сблъскват с тях още в първите години от живота си.

От тези храни се печели, но те не са подходящи за деца

Много от промишлено произведените добавки са силно преработени, а дори и малките деца, живеещи в крайна бедност, често консумират сладки напитки: в 11-те страни, включени в изследването, това се отнася за между 10 и 35 процента от децата под петгодишна възраст. С напредването на възрастта консумацията нараства: 60 процента от тийнейджърите консумират сладко поне веднъж на ден. В много индустриални страни повече от половината от дневния калориен прием идва именно от свръхпреработени храни, посочва германската обществена медия.

Целта на производителите е една: децата да консумират техните храни отново и отново. Според анализа на УНИЦЕФ тези храни са печеливши за индустрията, но не са подходящи за деца. Съставките променят текстурата и удължават срока на годност. Те имат за цел да направят закуските, зърнените храни, киселото мляко или готовите ястия толкова меки, сладки или ароматни, че да са възможно най-лесни за консумация и децата да ги искат отново и отново. Но твърде голямото количество захар уврежда не само зъбите, а и метаболизма : предизвиква силно отделяне на инсулин в организма, което благоприятства натрупването на мазнини и в дългосрочен план увеличава риска от диабет. Според УНИЦЕФ от 2000 година насам делът на децата и юношите с наднормено тегло се е удвоил : през 2025-а за първи път децата с наднормено тегло са били повече от тези с тегло под нормата.

Хем с наднормено тегло, хем недохранени

От друга страна, прекалено голямото количество сол повишава риска от високо кръвно налягане и натоварва бъбреците - особено при децата, посочват от УНИЦЕФ. Рафинираните нишестета водят до бързо покачване и следващ бърз спад на кръвната захар, а това стимулира апетита. Емулгаторите могат да нарушат микробиома на децата и да предизвикат възпаления.

Ефектът е двоен, се казва в доклада: свръхпреработените храни водят до наднормено тегло, защото съдържат много калории и са лесни за консумация. Но те водят и до недохранване, защото съдържат твърде малко витамини и минерали и изместват пълноценните храни. Проучвания показват и връзка с хронични нарушения в растежа, депресия, хиперактивност и проблеми с успеха в училище.

Евтините захарни изделия излизат скъпо

Въпреки че свръхпреработените храни често изглеждат евтини на касата в супермаркета, в дългосрочен план те излизат скъпо : за много семейства разходите по-късно се увеличават косвено поради по-честите посещения при лекар, по-високите разходи за лекарства и заболяванията, свързани с лошото хранене.

Проблемът не се дължи на погрешните решения на отделни семейства, пише УНИЦЕФ, а на агресивния маркетинг и на доминираната от корпорациите хранителна среда. По-голямата част от младежите по света постоянно виждат реклами за безалкохолни напитки, закуски или бързо хранене.

Училищата, спортните съоръжения и детските градини пък често са затрупани от спонсорски договори със свръхпреработени продукти. Според УНИЦЕФ, възможни решения биха могли да бъдат цялостното прекратяване на рекламите на този вид продукти , ясните предупреждения върху опаковките им, както и последователната забрана на свръхпреработените храни и спонсорството в училищата, посочва още АРД.

Автор: Мартин Ганзлмайер (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др.Тодор Живков 🇧🇬

    15 2 Отговор
    ДобрютрЮ !
  • 2 Фен

    14 3 Отговор
    Ами затова е създаден ЕС. Да узакони и наложи средни, преработени и ГМО храни. От които се печели много. Затова искат да ни набутат и в МЕРКОСУР. Да ядем бразилско ГМО на американски производители. Другото е ала бала, Кирчо/Радев.
  • 3 Ивелин Михайлов

    16 2 Отговор
    По бай тошево време нямаше американски отрови 😏

    Коментиран от #4, #18

  • 4 Др.Тодор Живков 🇧🇬

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":

    По мое време имаше БДС и се спазваше.

    Коментиран от #11

  • 5 Това са

    16 0 Отговор
    Вредни храни не само за децата, а за всички !
  • 6 При социализма

    15 1 Отговор
    се хранехме със здравословна прясна храна , наше родно производство . Бяхме здрави и болниците бяха 20 пъти по малко от сега . Стигнахме население ДЕВЕТ милиона . След 1989 г. с точно тези храни , болниците са стотици , препълнени , и станахме ШЕСТ милиона . ТОВА е положението .

    Коментиран от #12, #16

  • 7 Някой

    8 0 Отговор
    Чудно как корпорациите са позволили да се публикува такава статия. и то в DW.
    Иначе, суперпреработените храни са адски вредни за всички. Но корпорациите печелят от това. Първо, правят супер печалба от това самата суперпреработена храна. 200-300% над реалната ѝ стойност. Второ - когато консумиращите заболеят, те отиват на кекар. Пак пеели бизнеса - голяма част от болниците по света са частни - особено в ЕС и САЩ. После, за треиране на заболяванията се изписват медиканменти, които са също с къпи и с големи надценки. Последните са по-високи дори и от тези на суперпреработената храна.
    Излиза, че по цялата верига печелят частните корпорации. Те нямат морал - с пълно съзнание убиват хората с продуктите си. Новажното е да има още милиарди постъпления в корпорациите - това са милиони бонуси за хората по високите позиции. А те им трябва - за нов самолет, нова яхта, частен тропически остров...
  • 8 Еми

    0 2 Отговор
    То и олиото е преработена храна
  • 9 "Злобното Джуджи"

    1 1 Отговор
    Хи хи хи
    Спомнете си научно фантастичния филм
    " Soilent Green", 1975 където се говореше за преработка на човешки остатъци в "зелени кубчета" с висока хранителна стойност за останалото население.........

    Коментиран от #10

  • 10 "Злобното Джуджи"

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от ""Злобното Джуджи"":

    сооори
    "Soilent Green" не 1975, 1973
  • 11 И майките си хранеха децата

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Др.Тодор Живков 🇧🇬":

    С приготвена от тях храна от български продукти
    Сегашните майки масово дават на деца и под две години от тези отровни храни
    Такова е поколението
    Безотговорно и мързеливо
    Не посветено
    Няма просвета по въпроса за храненето на децата
    Няма контрол
    Няма съвест а мързел и безхаберие
  • 12 Нямаш

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "При социализма":

    си на идея даже в какви количества са се ръсили торове и препарати. Даже зайците дивите бяха изчезнали от къра.

    Коментиран от #15

  • 13 Тома

    5 0 Отговор
    Ако прочетете етикети на големи фирми за колбаси в България ще ви се завие свят от химия.Не знам кой ги контролира но толкова боклуци в саламите не съм виждал

    Коментиран от #14

  • 14 Др.Тодор Живков 🇧🇬

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    Фирма производител на храни търси да назначи ХИМИК ,а не технолог .

    Защо ли??
  • 15 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нямаш":

    И заради ръсенето с отрови и торове, средната възраст на пенсионерите пенсионирали се до 1997г стигна 90години.
    Ма отде дъ ги знаеш тия работи като до това време още не си бил плануван.

    Коментиран от #20

  • 16 Също

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "При социализма":

    така ни закалиха добре, и с чернобилска радиация.
  • 17 БАРС

    0 0 Отговор
    А КАКВО ДА СЕ ЯДЕ ВЛИЗАШ В МАГАЗИНА И ОЩЕ ОТ ВРАТА И ДО КРАЯ САМО ТАКИВА ЯДЕНИЯТА ЗЕЛЕНЧУЦИ ПЛОДОВЕ И БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ .КАКВО ДА СИ КУПЕМЕ.МИСЛЯ ЧЕ ТОВА ТРЯБВА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ НАМЕСИ СЪС ЗАКОН МНОГО ГОЛЕМИ ГЛОБИ КАКТО И ЗАТВОР ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ВНОСИТЕЛИ.СЛЕД КАТО ЛУКАШЕНКО СЕ СПРАВИ ТО КАКВО НИМА И НИЕ НЕМОЖЕМ НЕ ВЯРВАМ ПРИ ДОБРО ЖЕЛАНИЕ ОЩЕ УТРЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ.В СОЦА ШОКОЛАД ГАРАНЦИЯТА МУ БЕШЕ 6 МЕСЕЦА .ВАФЛИ В ГОЛЕМИ КУТИИ 60 ДЕНА КАФЕ 1 ГОД.БИРА ОБИКНОВЕННА 10 ДЕНА СПЕЦИЯЛНА 3 МЕСЕЦА.БОНБОНИ ШОКОЛАДОВИ 6 МЕСЕЦА.КРОАСАНИ ЧИПСОВИ НИКАКВИ ГИ НЯМАШЕ.И Т.Н.

    Коментиран от #19

  • 18 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":

    Ами КОРЕКОМ
  • 19 Кой

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАРС":

    ще ти я работи тази работа. Това да не е зърно производство, дето се жъне с комбайн, и се товари с фадрома. Едно време ходеха учениците, за без пари по бригади. Освен това зеленчука иска поливане. Тука всичко е разсипано.
  • 20 Една

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    трета от тия пенсионери, цал живот работа не са барнали. Водеха ги по соца на щат, пък не знаеха откъде се влиза в цеха. Пък колко са пенсионирани и с първа категория. Разни спортистчета, дето не знаеха къде е рудника.
Новини по държави: