Last news in Fakti

5 Юли, 2014 15:11 1 134 0

Издигнаха украинското знаме над Славянск

  • украйна-
  • сепаратистите-
  • петро порошенко-
  • славянск-
  • украинското знаме

Сепаратистите напуснаха града, койато вече е под контрола на Киев

Издигнаха украинското знаме над Славянск - 1
Украинската национална гвардия е взела града изцяло под свой контрол. Снимка: АП/БТА

Президентът на Украйна Петро Порошенко нареди на началника на Генералния щаб държавният флаг на страната да бъде издигнат в Славянск, съобщи ИТАР-ТАСС. В неговото съобщение във Фейсбук се казва, че в града сега действа военното разузнаване и Националната гвардия на Украйна.

Местните жители носят на нашите военни оръжието оставено от бойците (сепаратистите -б.ред.). Това е истинското разоръжаване, за което става дума в обявения от мен план за мирно урегулиране на ситуацията на Изток“, пише Порошенко.

Сутринта от Славянск се е изтеглила голяма група проруски опълченци. Част от тях са се отправили към град Краматорск, а останалите – в посока областния център Донецк. Според Порошенко, в битките при пробива в Славянск сепаратистите са загубили един танк и четири бронетранспортьора. Руският Първи канал съобщи, че днес градът е преминал изцяло под контрола на украинските силови структури.

Според последни данни, през последното денонощие в Славянск в резултат на артилерийски обстрел са загинали шестима души.

Депутатът от Върховния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република Мирослав Руденко обясни отстъплението на сепаратистите по следния начин: „Славянск би могъл да издържи едва няколко дни. А по този начин опълченците успяха да излязат от оперативната зона с минимални загуби, за да продължат борбата. Сега стана възможно да се обединят всички опълченски групи, разположени в Краматорск, Дружковка, Горловка, Донецк, Макеевка и други градове“, цитира го порталът „Говори Москва“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: