Last news in Fakti

9 Юли, 2014 16:03 2 773 0

Хамас удари с ракети Израел

  • израел-
  • хамас-
  • удари

Ръководителят на Палестинския център за човешки права в Газа Раджи Сурани обвини Израел, че използва цивилните за цел за удари

Хамас удари с ракети Израел - 1
Снимка: АП/БТА

Напрежението в Близкия изток се засили след като Израел и радикалното ислямистко движение Хамас влязоха в опасната спирала на размяна на удари, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Железният купол е успял да прихване 20 от изстреляните от Ивицата Газа 117 ракети срещу Тел Авив, Ашкелон и Ашдод. Три ракети са паднали в района на Ерусалим.

Палестински източници обявиха, че при авиационните удари са били убити 35 души, а други 300 са били ранени. Сред пострадалите има предимно жени и деца.

В официално съобщение израелската армия обяви, че е засилила офанзивата си в управляваната от Хамас Ивица Газа.

Използвайки високотехнологично въоръжение и умни бомби са били ударени ключови обекти на Хамас. Това е станало на втория ден от операцията срещу цели на въоръженото крило на палестинското движение - „Бригадите Езедин ал Касам“. Техен представител обяви, че след ционисткия обстрел Израел се е превърнал в мишена на оръжейния арсенал на групировката.

От сутринта са били атакувани над 130 обекта, сред които командни сгради на Хамас, ракетни установки и тунели, обяви на брифинг говорителят на армията подп. Петер Лернер. През целия ден сирените за въздушна тревога виеха в Тел Авив и Южен Израел.

Израелският министър на отбраната Моше Яалон недвусмислено заяви, че кампанията срещу Хамас ще се разшири през следващите няколко дни. Израел предупреди, че може да изпрати сухопътни войски в Газа. Нови 40 000 запасняци са свикани под бойните знамена.

Говорителят на премиера Бенямин Нетаняху Марк Регев отбеляза, че се наблюдава по-скоро ескалация на ситуацията, отколкото успокояване.

Марк Регев заяви, че армията има за цел да унищожи военната машина на Хамас. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас призова Израел да спре с ударите срещу Газа и призова за спокойствие.

Говорителят на Хамас Абу Обейда заяви, че Израел нарушава примирието от 2012 г. с Египет.

„Пред лицето на тази агресия, ние заявяваме, че ционисткият враг не би трябвало да мечтае за спокойствие и стабилност“, закани се Абу Обейда.

Ръководителят на Палестинския център за човешки права в Газа Раджи Сурани обвини Израел, че използва цивилните за цел за удари.

От своя страна палестинските коментари отбелязват, че израелските удари няма да разединят палестинците, но в същото време критикуват нежеланието на Махмуд Абас да заеме по-ясна позиция в конфликта.

Напрежението ескалира миналата седмица след убийството на тримата отвлечени еврейски младежи на Западния бряг и последвалата екзекуция на палестински тинейджър убийство в околностите на Ерусалим. Тел Авив обвини, че Хамас стои зад убийството на тримата младежи. Израелската полиция е задържала шестима евреи, заподозряни, че са убили палестинеца.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА