Last news in Fakti

9 Август, 2014 16:38 6 440 2

Сблъсъци при разчистването на палатковия лагер на Майдана в Киев

  • киев-
  • майдана-
  • сблъсъци-
  • палатковия лагер-
  • барикади-
  • виталий кличко

Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви, че барикади в центъра повече не бива да има и бе освиркат от протестиращите

Сблъсъци при разчистването на палатковия лагер на Майдана в Киев - 1
Снимка: АП/БТА

Разчистването на палатките и барикадите от Майдана в Киев тази сутрин, започнало под натиска на граждани, които искат да разгонят активистите от Площада на независимостта, е съпроводено със сблъсъци, съобщи  агенция УНИАН. Няколко протестиращи срещу разтурянето на лагера подпалиха автомобилни гуми, а огънят обхвана и една от палатките. Пожарът е бил ликвидиран от три противопожарни автомобила.

По-рано през деня пред множеството говори кметът на украинската столица Виталий Кличко. Той заяви, че палатки, барикади и хора в камуфлажни униформи, които би трябвало да воюват в Източна Украйна, в центъра на града повече не бива да има и бе освиркан от привържениците на Майдана.

Активистите, участвали в протестите на площада през зимата, твърдят, че там сега действащите лица и публиката са съвсем различни. Днес хулиганстващи хора от лагера стреляли във въздуха, вадели ножове, за да заплашват гражданите, и ги замеряли с камъни, предаде РИА „Новости“. 

Обществени служби и няколкостотин доброволци се включиха в демонтирането на палатковия лагер от пътното платно в централната зона, съобщи „Интерфакс-Украйна". 

В петък кметът Кличко заяви, че обитателите на лагера са готови да освободят платното, за да се възобнови транспорта, но активистите на Майдана поставиха редица условия, само при изпълнението на които ще напуснат центъра на Киев.

Вдигането на барикадите и палатките започна на 7 август. В отговор на това активистите запалиха автомобилни губи и започнаха сблъсъци с милицията. В хода на безредиците са били ранени минимум 50 души, а няколко са били задържани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    Майдановците не се шегуват
  • 2 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    Майдановците замайданиха Майдана и им го отмайданиха.
Новини по държави: