Last news in Fakti

26 Август, 2014 13:53 3 665 0

Американският журналист - убит още преди година?

  • джеймс фоли-
  • джеймс фоули-
  • екзекуция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • обезглавен-
  • видео-
  • "ислямска държава"-
  • свободната сирийска армия-
  • абдел маджид абдел бари

Сирийските власти може би разпространяват тази версия, за да обвинят за гибелта на Фоли Свободната сирийска армия, воюваща срещу президента Башар Асад

Американският журналист - убит още преди година? - 1
Портрет на Фоли в негова памет; на другия кадър - предполагаемият палач, рапърът Абдел Бари Снимки: АП/БТА и Ютюб

Медиите продължават да нищят темата за екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли от бойци на „Ислямска държава“. Британските спецслужби обявиха, че са близо до разкриването на жестокото престъпление, а като главен заподозрян за извършването му бе назован британски рапър по прякор „Джихади Джон“ - египтянин по произход, заминал да се сражава на страната на ислямистите в Сирия. Обстоятелствата около смъртта на Фоли обаче остават загадка.

Сирийските власти твърдят, че той е бил убит още преди година, но очевидци, които са били в плен заедно с него, опровергават това. Според тях до неотдавна той е бил жив. Експертите по принцип се съмняват, че на видеото, което от „Ислямска държава“ разпространиха, е запечатана истинска екзекуция. Според тях ужасяващите кадри са само постановка, заснета с цел пропаганда и сплашване. Самото убийство може да е извършено зад кадър.

Досега се предполагаше, че Джеймс Фоли е ликвидиран на 13 август. Записът от предполагаемото му обезглавяване бе публикуван на 19 август. Официален представител на сирийския президент Башар Асад - Бутайна Шабаан, заяви вчера, че американецът е бил убит още преди година. С такива данни разполага и ООН, разказал е Шабаан в програмата Radio 4's Today на Би Би Си, предава и британският „Телеграф“.
Според Шабаан, първоначално Фоли е бил задържан от военните от Свободната сирийска армия, а наскоро след това е бил предадедн на бойците от "Ислямска държава“. 

Бившият шеф на Фоли – главният редактор на в. „Глобал Поуст“ Фил балбони нарече тези твърдения „абсолютна лъжа“. Той имал съвсем скорошни свидетелства на бивши заложници, били редом с живия Фоли. Даниел Рю Отосен бил в плен с Фоли 13 месеца и бил освободен през юни – именно той предал на родителите на журналиста устното му послание, за което и Факти.бг вчера съобщи, тъй като вещественото писмо било открито и иззето от терористите.

И френският журналист Никола Енен заявява, че е бил в плен в Сирия от юни 2013 г. и е прекарал 7 месеца с колегата си, а поне до декември американецът редовно пращал на семейството си електронни съобщения, доказващи, че по това време е бил жив, пише „Дейли Мейл“.

Според „Телеграф“ противоречащите си показания на свидетелите и на сирийските власти може да говорят за стремежа на последните да обвинят за гибелта на журналиста Свободната сирийска армия, воюваща срещу силите на президента Башар Асад.

За версията, че видеозаписът може да е инсценировка, говори фактът, че на него не се вижда кръв, докато при едно реално обезглавяване тя би била твърде много... Озадачава и поведението на самия заложник, който не крещи и изглежда съвсем спокоен.

Експертите забелязват още, че на видеото присъстват два ножа, един от които държи присъстващият в кадър джихадист, а другият лежи на земята редом с тялото. Това може да означава, че в убийството са участвали поне двама души, гадае „Телеграф“. Специалистите не оспорват, че екзекуцията се е състояла, но смятат, че тя не е предадена на записа.

Според основната версия палачът на Фоли е 23-годишният британец от египетски произход Абдел Маджид Абдел Бари, обитаващ луксозна къща за 1 млн. долара в Лондон, а по-късно заминал да воюва в Сирия, пише „Сънди Таймс“, позовавайки се на източници в MI5 и MI6.

На видеозаписа лицето му не се вижда, той е идентифициран с помощта на сложна система за разпознаване на гласа и сравняване по снимки на вените на ръката, обяснява пред „Дейли Мейл“ британският посланик в САЩ Питър Уестмакот.

Освободените през тази година заложници са разпознали в Абдел Бари един от тримата си надзиратели, наречени Джон, Джордж и Ринго по имената на членовете на една от най-великите британски групи - „Бийтълс“.

Преди да излезе на пътя на джихада, Абдел Бари е бил рапър с псевдоними Л. Джини или Лирик Джин Матис, а парчетата му са се въртели даже по Би Би Си. Според Фокс Нюз неговият баща  през 2012 г. е бил екстрадиран от Лондон в САЩ по обвинение във връзки с Осама бин Ладен и в съпричастност към взривовете на американски посолства в Африка през 1998 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания