Last news in Fakti

26 Август, 2014 17:14 1 761 0

Путин и Порошенко се здрависаха в Минск

  • митническия съюз-
  • украйна-
  • русия-
  • срещата-
  • минск-
  • ес-
  • владимир путин-
  • петро порошенко

В столицата на Беларус започна среща на лидерите на страните от Митническия съюз, Украйна и ЕС

Путин и Порошенко се здрависаха в Минск - 1
Снимка: АП/БТА

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко се здрависаха преди началото на преговорите в Минск в хода на церемонията по фотографирането, съобщи РИА „Новости“. Това е втората им среща след началото на юни, когато във Франция лидерите участваха в тържествените събития по случай 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия.

Днес, 26 август, в Минск се провежда среща на лидерите на страните участнички в Митническия съюз, Украйна и ЕС. От страна на Евросъюза там са Катрин Аштън – върховният представител по въпросите на сигурността и външната политика, комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер и по въпросите на търговията Карла де Гюхта. Очаква се, че основна тема на преговорите ще е конфликтът в Източна Украйна.

Преди началото на форума се състояха редица двустранни срещи – на Порошенко с президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев и с държавния глава на Беларус Александър Лукашенко, който подчерта, че инициатор на срещата е президентът на Украйна. По-рано прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключи възможността за двустранни преговори между Путин и Порошенко.

Загубите за Русия от асоциирането на Украйна към ЕС може да достигнат 100 млрд. рубли, а преходът на украинската икономика към стандартите на ЕС ще струва на страната 165 млрд. евро за 10 години, заяви Путин по време на срещата на лидерите на Митническия съюз и Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

“Под ударите ще се окажат цели сектори от нашата промишленот и селско стопанство с всички последици за темповете на икономическия растеж и заетостта“, подчерта Путин и отбеляза, че щети ще понесат и икономиките на Митническия съюз. „Загуби ще имат и Беларус, и Казахстан“, категоричен бе той.

Путин подчерта, че заради нулевите мита върху украински вноса от ЕС ще се увеличи значително предлагането на европейски стоки на украинския пазар. Става дума за 98% от асортимента на стоките. По-малко конкурентната украинска продукция ще отиде на пазара на Митническия съюз и на руския пазар, не е изключено и противозаконното реекспортиране на общия пазар на Митническия съюз на продукция от ЕС, „маскирана“ като украинска, предупреди руският държавен глава.

Путин смята за полезно нарастването на вързките на страните от Съюза с Украйна, но се съмнява че това би било възможно в условията на асоциирането на страната към ЕС. Той подчерта, че страните от ЕС са отказали да дискутират тази тема с Москва.

По думите на Путин, Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки при реализирането на споразумението на Украйна с Евросъюза. В частност, страните от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан) ще бъдат принудени да отменят преференциите по отношение на вноса от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: