Last news in Fakti

26 Август, 2014 18:15 28 858 6

Почина най-високият човек на планетата

  • леонид стадник-
  • най-високият човек-
  • украйна-
  • книгата за рекорди на гинес

Ръстът на украинеца Леонид Стадник се извисяваше на 2,57 м

Най-високият човек на планетата – украинецът Леонид Стадник, е починал в Житомирска област в Украйна, съобщи агенция УНИАН. Причината за смъртта на 44-годишния мъж с ръст 2 метра и 57 сантиметра е мозъчен кръвоизлив.

Рекордьорът е бил ветеринар в местния колхоз. Той не е бил женен. От 12-годишна възраст Стадник страдал от доброкачествени хормонопродуциращи тумори на хипофизата в главния мозък, които станали причина за неговата акромегалия – гигантски ръст. Заради това той претърпял няколко неврохирургически операции.

Тъй като мъжът носел 70-и размер дрехи и 62-ри номер обувки, всичко за него се правело по поръчка. Съселяните му разказвали, че великанът е добър и отзивчив човек.

Стадник не е официален носител на титлата най-висок човек на планетата, тъй като през 2008 г. отказал предложението на сътрудници на Книгата за рекорди на Гинес да бъде измерен. Формално за рекордьор от сега живеещите в света се приема турчинът Султан Кесен, но де факто Леонид Стадник и с 6 сантиметра по-висок от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ba6 Maistora

    8 3 Отговор
    Гледах филм за него и там стана на въпрос ,че хората които боледуват от гигантизъм не живеят дълго и ми стана много мъчно за него, понеже той си знаеше че не му остават много години живот RIP
  • 2 Бай Иван

    1 5 Отговор
    Бог да ни пази!
  • 3 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
  • 4 Кобрата

    2 3 Отговор
    Лека му пръст на човека...то сега ковчег трябва по поръчка да му правят
  • 5 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    ГЛЕДАХ ФИЛМ ЗА НЕГО
    БЕШЕ КАТО ЕДНО ГОЛЯМО ДЕТЕ
    ДАНО СЕГА КЪДЕТО Е ДА Е В ЕДИН ПО ДОБЪР СВЯТ
  • 6 Михаил

    0 1 Отговор
    Акромегалия не е гигантски ръст. Да почива в мир човека.
Новини по държави: