Last news in Fakti

2 Септември, 2014 18:20 770 0

Протестиращи нахлуха в парламента на Ирак

  • ислямистите-
  • военнослужещи-
  • "ислямска държава в ирак и леванта"-
  • военна база-
  • идил-
  • парламента-
  • багдад

Демонстрантите са роднини на военнослужещи, пленени и убити от ислямистите

Роднини на военнослужещи, убити във военната им база от ислямисти, устроиха безредици в сградата на иракския парламент в Багдад, съобщи „Ройтерс“. Според очевидци, в погрома са участвали над 100 демонстранти, които пребили няколко охранители и изпотрошили оборудването в заседателната зала.

Пострадали са най-малко трима пазители на реда. Заради сблъсъците служителите на парламента са евакуирани, а самата сграда е отцепена от силите за сигурност. Усилена е охраната на входовете към „зелената зона“ - района в столицата Багдад, където са разположени правителствените учреждения и чуждите посолства.

Екстремисти от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ нападнаха в средата на юни военна база в района на иракския град Тикрит и взеха в плен между 1500 и 1700 курсанти, припомня „Ал Арабия“. Тогава държавната информационна агенция ИРНА съобщи, че екстремистите от ИДИЛ са поели отговорността за убийствата на всички курсанти.

По време на днешните безредици иракските депутати се оказали в капан. Демонстрацията започнала сутринта пред сградата и участниците в проявата призовали да се намерят всички виновници за похищението на военнослужещите и те да бъдат привлечени към отговорност. В първата половина на месеца недалеч от военната база е бил открит масов гроб на около 200 неразпознати тела, а местните власти не излезли с никакъв коментар по този повод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА